|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [rower 214 si]- wymiana oleju
nalesnik516 - Nie Sty 15, 2012 15:59 Temat postu: [rower 214 si]- wymiana oleju Witam. Chce wymienic olej ,wlewany był wczesniej mineral 15W40 czy moge zmienic olej na półsyntetyk 10w40 ?
Mundekk - Nie Sty 15, 2012 16:11
Po wymianie może Ci troche więcej oleju brać ale ja bym wymienił, silnik nie lubi jeździć na byle jakim oleju. Mineralny na bardzo słabe smarowanie jak jest zimny i nie trzyma dorbze właściwości w wysokich temperaturach. Dużo ludzi opowiada o tym że rozszcelnia sie silnik od wymiany na lepszy olej ale nikt nie podaje dowodów. W motoryzacji jest pełno róźnych mitów ale większość się nie sprawdza i temu mitowi o rozszczelnianiu raczej też bym nie wierzył
kangaroo69 - Nie Sty 15, 2012 17:56
Śmiało zmieniaj, na pewno nie zaszkodzi Jak chcesz nie drogo to Mobil jest moim zdaniem dobry, aby nie Platinum Orlenu, mówię tak bo sam zalałem i zdecydowanie słychać różnicę
Tomi - Nie Sty 15, 2012 18:01
Mundekk napisał/a: | Po wymianie może Ci troche więcej oleju brać ale ja bym wymienił, silnik nie lubi jeździć na byle jakim oleju. Mineralny na bardzo słabe smarowanie jak jest zimny i nie trzyma dorbze właściwości w wysokich temperaturach. Dużo ludzi opowiada o tym że rozszcelnia sie silnik od wymiany na lepszy olej ale nikt nie podaje dowodów. W motoryzacji jest pełno róźnych mitów ale większość się nie sprawdza i temu mitowi o rozszczelnianiu raczej też bym nie wierzył |
Powód jest prosty. Lepszy olej wypłukuje nagar i osady.
W kwestii oleju, powiesiłbym kogoś, kto wlał mineralny olej do tego silnika... chyba, że miał powód...
|
|