|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [R75] Zakładanie fabrycznej nawigacji
manuel - Pon Sty 16, 2012 12:30 Temat postu: [R75] Zakładanie fabrycznej nawigacji Siema
Wyczaiłem na allegro za 600zł komplet nawigacji do R75
http://allegro.pl/zestaw-...2052602442.html
Czy jeśli takie coś zakupię i zamontuje w swoim R75 ( najuboższa wersja wyposażenia ) wszystko będzie śmigać czy jest jakiś haczyk o którym nie wiem ?
Btw. Jak rozumiem to jest "duża nawigacja" a mała to ta na wyświetlaczu licznika tak ?
Jak to jest z mapami do takiej nawigacji - są uaktualniane ?
z góry dzięki za odpowiedzi
sknerko - Pon Sty 16, 2012 13:03
całe okablowanie jeszcze musisz mieć
Tomi - Pon Sty 16, 2012 13:19
Zacznij od sprawdzenia czy masz w samochodzie wiązkę do tych urządzeń (również w bagażniku). Jeśli będziesz musiał kłaść wiązkę, to "trochę pracy" Cię czeka.
[ Dodano: Pon Sty 16, 2012 13:19 ]
Jeśli będziesz to robił sam, to pewnie warto (jeśli kupisz cały komplet). Jeśli oddasz do warsztatu, zapytaj o koszty. Komplet + montaż może wynieść się tyle co taka stacja multimedialna, która moim zdaniem bije oryginalną, nawigację na głowę.
manuel - Pon Sty 16, 2012 13:36
możesz podać link do tej stacji ? Jest obsługa z kierownicy ?
Aktualnie używam zwykłego kenwooda na 1-din co niemiłosiernie szpeci wnętrze i nie ukrywam że czegoś takiego szukam
xROnx - Pon Sty 16, 2012 14:07
i jeśli już uda Ci się nabyc i podłączyc wszystko to musisz jeszcze uruchomic to kompem T4. Ogólnie sprawa założenia tego w aucie w którym nie było nawigacji wygląda dośc ciężko.
manuel - Pon Sty 16, 2012 14:13
xROnx napisał/a: | musisz jeszcze uruchomic to kompem T4 |
tego się właśnie obawiałem
Rowan - Pon Sty 16, 2012 15:05
Tomi napisał/a: | Komplet + montaż może wynieść się tyle co taka stacja multimedialna, która moim zdaniem bije oryginalną, nawigację na głowę. |
Dokładnie. Tutaj wgrywasz taką mapę jak Ci pasuje. Możesz używać nawet kilku, czyli np AutoMapy i MapyMap. Wyświetlacz nieporównywalnie lepszy.
A ja mam takie pytanko... Jak wygląda sprawa montażu stacji w autach gdzie była oryginalna duża nawigacja? Bo tam chyba były inne wiązki, prawda? No bo u mnie to tylko ta BMW była i z niej przejściówka na ISO plus niektóre przewody, jak do sterowania kierownicy trzeba było osobno i sygnał z biegu wstecznego z tej małej kostki 5-cio pinowej i tyle.
Tomi - Pon Sty 16, 2012 16:24
Rowan napisał/a: | A ja mam takie pytanko... Jak wygląda sprawa montażu stacji w autach gdzie była oryginalna duża nawigacja? Bo tam chyba były inne wiązki, prawda? No bo u mnie to tylko ta BMW była i z niej przejściówka na ISO plus niektóre przewody, jak do sterowania kierownicy trzeba było osobno i sygnał z biegu wstecznego z tej małej kostki 5-cio pinowej i tyle. |
Prawdę mówiąc nie wiem, bo ja będę montował zamiast Harmony. Zaopatrzyłem się jedynie w przejściówki BMW->ISO
Rowan - Pon Sty 16, 2012 16:27
Tomi, czyli tak jak u mnie. Tutaj montaż jest bez problemowy, bo oprócz tej przejściówki łączysz te przewody o których Ci pisałem i to wszystko.
dukat11 - Pon Sty 16, 2012 16:28
Rowan napisał/a: | A ja mam takie pytanko... Jak wygląda sprawa montażu stacji w autach gdzie była oryginalna duża nawigacja? Bo tam chyba były inne wiązki, prawda? No bo u mnie to tylko ta BMW była i z niej przejściówka na ISO plus niektóre przewody, jak do sterowania kierownicy trzeba było osobno i sygnał z biegu wstecznego z tej małej kostki 5-cio pinowej i tyle. |
Generalnie to wszystko jest rozsiane. Jak chciałem wpiąć moduł głośnikowy zestawu głośnomówiącego to musiałbym podpiąć się z tym w bagażniku. W automacie sygnał wstecznego jest po K-bus.
Tomi - Pon Sty 16, 2012 16:40
dukat11 napisał/a: | Rowan napisał/a: | A ja mam takie pytanko... Jak wygląda sprawa montażu stacji w autach gdzie była oryginalna duża nawigacja? Bo tam chyba były inne wiązki, prawda? No bo u mnie to tylko ta BMW była i z niej przejściówka na ISO plus niektóre przewody, jak do sterowania kierownicy trzeba było osobno i sygnał z biegu wstecznego z tej małej kostki 5-cio pinowej i tyle. |
Generalnie to wszystko jest rozsiane. Jak chciałem wpiąć moduł głośnikowy zestawu głośnomówiącego to musiałbym podpiąć się z tym w bagażniku. W automacie sygnał wstecznego jest po K-bus. |
Chodziło ot to, czy da się w taki sam łatwy sposób zamontować stację multimedialną w samochodach wyposażonych w dużą navi, jak w uboższych wersjach.
Prawdę mówiąc ja nie znam odpowiedzi, gdyż nie znam nikogo, kto by montował stację zamiast dużej navi. Z reguły wymiane było Harmony lub Symphony.
Rowan - Pon Sty 16, 2012 16:42
dukat11 napisał/a: | W automacie sygnał wstecznego jest po K-bus. |
W manualu z tego co czytałem, to w tej wtyczce, właśnie przewód od K-bus wychodzi. Nie mam pojęcia na ile to jest prawdą
Tomi - Pon Sty 16, 2012 16:44
manuel napisał/a: | możesz podać link do tej stacji ? Jest obsługa z kierownicy ?
Aktualnie używam zwykłego kenwooda na 1-din co niemiłosiernie szpeci wnętrze i nie ukrywam że czegoś takiego szukam |
Generalnie stację można kupić w Chinach, Anglii lub tu:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2041506610
W sensie u mnie
xROnx - Pon Sty 16, 2012 19:56
Są jeszcze na allegro wersje do BMW. Różnica jest taka że trzeba odpiłować dwa małe "ucha" mocujące no i nie ma logo Rovera tylko BMW. Cena podobna i dostępność od ręki. A czy jeszcze są jakieś różnice to nie wiem. Zdaje się 21matys kupił właśnie taką do BMW i to on na pewno będzie wiedział najwięcej
Tomi - Pon Sty 16, 2012 20:54
xROnx napisał/a: | Są jeszcze na allegro wersje do BMW. Różnica jest taka że trzeba odpiłować dwa małe "ucha" mocujące no i nie ma logo Rovera tylko BMW. Cena podobna i dostępność od ręki. A czy jeszcze są jakieś różnice to nie wiem. Zdaje się 21matys kupił właśnie taką do BMW i to on na pewno będzie wiedział najwięcej |
Prawdę mówiąc znalazłem nowe tylko w cenie 2750 do 3500... Chyba, że źle patrzyłem
xROnx - Pon Sty 16, 2012 21:27
Różny jest przedział cenowy. Ja nic poniżej 2tyś nie znalazłem.
najtańszy -> http://allegro.pl/dynavin-bmw-e46-i2043986576.html
tutaj z androidem -> http://allegro.pl/dynavin...2034497421.html
[ Dodano: Pon Sty 16, 2012 21:27 ]
Zastanawia mnie tylko kwestia podłączenia tego. Bo skoro sprzedają do BMW takie cuda które jak dobrze kumam podłącza się na zasadzie plug&play ewentualnie jakaś przejściówka to w R75 wyposażoną fabrycznie w duża Navi też tak powinno być. Z tego co wiem to i w BMW montowali te same moduły od radia, TV które były też w bagażniku a w kokpicie znajdował się jedynie wyświetlacz.... który notabene ten który jest w R75 jest z... BMW
ARTUR1983 - Nie Paź 27, 2013 23:19
Nie chciałem zakładać nowego tematu wiec zapytam tutaj czy do R75 1.8 benzyna da się zamontować navi i dodatkowe cuda jak tv itp?
Bo to co znalazłem na allegro to jest do modeli MG ZT i R75 2.0 i 2.5 .
http://allegro.pl/stacja-...3650123573.html
Ewentualnie to: http://allegro.pl/rover-7...3648927382.html
Z góry dziękuję za pomoc.
rafalmis1 - Pon Paź 28, 2013 00:12
Artur spokojnie możesz zakładać tą z pierwszego linku, ta z drugiego wymaga sporo pracy, ja bym odpuścił. No i chyba pod T4 trzeba włączyć navi. A ta z pierwszego takich cudów nie potrzebuje, ale jeżeli chcesz internet i tv, to musisz zapłacić 2300 za taką stacje.
P. S czy to ty chciałeś założyć szybę z czujnikiem deszczu Udało się??
ARTUR1983 - Pon Paź 28, 2013 00:22
Oj nie ja i dziękuję za odpowiedź... .
Czekaj przypomniałem sobie tak jednak pytałem ale nie montowałem bo jednak nie otrzymałem jasnej odpowiedzi czy można i jak to zrobić.
Teraz jednak temat wraca bo szyba mi pękła i muszę wymienić więc trzeba popytać i poczytać czy można... .
|
|