|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Lustra reflektorów - słabe światło
driven1 - Sro Lut 01, 2012 13:23 Temat postu: [R75] Lustra reflektorów - słabe światło W moim R75 lampy świecą słabiutko... bardzo słabiutko.
Polerowałem klosze zmatowione/porysowane - fakt, klosze są przezroczyste.
Wyglądają o niebo lepiej.
Po polerce jakość się poprawiła. Bo wcześniej praktycznie nie oświetlały drogi.
Jednak zasięg światła to jakieś, góra 20 metrów.
Próbowałem wyregulować trochę wyżej, ale znowu długie świecą w "niebo".
Zastanawiam się czy nie wymienić luster reflektorów.
Lustra wyglądają na nieco zszarzałe.
Czy lustra reflektorów Euro są identyczne jak lustra z Anglika?
doniek1988 - Sro Lut 01, 2012 13:33
ja jeżdże na angielskich lampach troche je "doregulowałem " i jakoś przegląd mi zrobili a jak jade to mi nie mrugają długimi z naprzeciwka że kogoś oślepiam. może troche mniej doświetla pobocze ale na długich jest wszystko ok.
sknerko - Sro Lut 01, 2012 13:37
driven1 napisał/a: | Czy lustra reflektorów Euro są identyczne jak lustra z Anglika? |
nie są jednakowe.
otwórz lampy i wyczyść lustra
driven1 - Sro Lut 01, 2012 13:44
A czym mogę je czyścić żeby nie uszkodzić powierzchni?
sknerko - Sro Lut 01, 2012 13:49
szmatka bardzo delikatnie albo sprężonym powietrzem
VMatas - Sro Lut 01, 2012 14:01
http://www.google.pl/#hl=...racja+reflektorów&pf=p&sclient=psy-ab&site=&source=hp&pbx=1&oq=regeneracja+r&aq=0&aqi=g4&aql=&gs_sm=&gs_upl=&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=691a9e36ea47a3ad&biw=1280&bih=838
21matys - Sro Lut 01, 2012 19:16
driven1, a ja poprostu wymieniłem zarówki, wczesniej miałe firmy "KOGUCIK" z lekką poświatą niebieską co wygladało jak choćby pseudo Xsenony i w nocy to wydawało mi sie w miescie ze wogóle nie mam załączonych lamp... postanowiłem kupić orginalne BOSCH fakt e wydałem 30zł za jedną ( kupiłem o duzem moc siwcenia lecz krótszej żywotnosci oznaczenie chyba gold albo platinium) i byłem w szoku juz jak jest lekki półmrok widać ze siwatło juz odbija sie od asfaltu:) a dodam ze mam baaardzo zmatowione refrektory i jestem dopiero przed polerowaniem a w nocy to juz bajka. jeszcze drugie zarówki w światłach drogowych musze wymienić bo tez jakaś tam hu@#%!ia jest zamontowana... moze ładnie wyglada bo na niebiesko świeci ale praktyczności zero [/center]
7Tomi - Czw Lut 02, 2012 08:48
sknerko napisał/a: |
otwórz lampy i wyczyść lustra |
Żeby te lampy sie tak banalnie otwierały jeszcze
a z zewnątrz papier wodny 2000 i można zmatowić, później pasta niebieska auto-max i wychodzi lustro
piterazim - Czw Lut 02, 2012 08:55
ewentualnie można dać odblaski do regeneracji np tu
http://www.regeneracja-hc.com/
7Tomi - Czw Lut 02, 2012 09:21
Tylko to wszystko można zrobić samemu przy odrobinie chęci
Najtrudniejsza sprawa to rozdzielenie lampy (klosza od obudowy). Później już idzie gładko
Będą właśnie odnawiał lampy do R75 to wrzucę fotki dla porównania przed i po.
xROnx - Czw Lut 02, 2012 13:33
Tomi_114 napisał/a: | Najtrudniejsza sprawa to rozdzielenie lampy (klosza od obudowy). Później już idzie gładko |
Sprawa jest banalna. Mi zajęło to dosłowinie 15min roboty a jakoś specjalnie uzdolniony nie jestem...
Podstawa to opalarka w ręku i płaski śrubokręt. Ot co.
piterazim - Sro Lut 08, 2012 10:34
Tomi_114 napisał/a: |
Tylko to wszystko można zrobić samemu przy odrobinie chęci
Najtrudniejsza sprawa to rozdzielenie lampy (klosza od obudowy). Później już idzie gładko
|
Nie wszystko. Odblaski są na nowo "malowane".
xROnx - Czw Lut 09, 2012 10:18
piterazim napisał/a: | Nie wszystko. Odblaski są na nowo "malowane". |
Nie bardzo rozumiem... odblaski są odkręcane od obudowy więc nie ma z tym najmniejszego problemu...
longer86 - Czw Lut 09, 2012 12:20
było napisane że wszystko można zrobić samemu, a nie ma za bardzo jak pomalować odblasków domowym sposobem.
piterazim - Pią Lut 10, 2012 09:51
longer86 napisał/a: | było napisane że wszystko można zrobić samemu, a nie ma za bardzo jak pomalować odblasków domowym sposobem. |
Dokładnie o to chodziło.
Regeneracja odblasków przypomina malowanie proszkowe - najpierw napylana jest srebrna farma/proszek a następnie w piecu się całość wygrzewa żeby się ładnie rozlało i miało swoje odblaskowe właściwości
longer86 - Pią Lut 10, 2012 15:00
piterazim napisał/a: | najpierw napylana jest srebrna farma/proszek |
ten proszek to z tego co kiedys czytałem to niby aluminium,
|
|