|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Kontrolka oleju (dziwne zachowanie)
maciek73 - Sob Lut 04, 2012 17:40 Temat postu: [R25] Kontrolka oleju (dziwne zachowanie) Mam kłopot...mimo odpowiedniego poziomu oleju w silniku kontrolka oleju po uruchomieniu auta nie gaśnie lub gaśnie po bardzo długiej chwili(oczywiście nie zawsze ale zdarza się to dość często). Po wkręceniu auta na obroty dopiero gaśnie. Co może być przyczyną takiego zachowania.
automechanik - Nie Lut 05, 2012 07:59
kontrolka informuje o właściwym ciśnieniu oleju, poziom oleju o ile tylko smok jest zanurzony w oleju nie ma na kontrolkę wpływu.
Możliwe że sam czujnik jest uszkodzony, że olej jest niewłaściwy, panewki zużyte ( wtedy świeci na wolnych obrotach) lub pompa nie daje odpowiedniego ciśnienia.
Jak kontrolka zachowuje się po zagrzaniu silnika?
maciek73 - Pon Lut 06, 2012 09:52
Po zagrzaniu silnika raczej nie ma tego problemu. Zazwyczaj ten problem jest przy rozruchu. Wydaje mi się, że jest to także uzaleznione od "pozycji" samochodu. Jak wspomniałem poziom oleju jest ok, sam olej to Mobil 2000. Jak było bardzo zimno to kontrolka świeciła dosyć długo po rozruchu, dopiero jak zwiększyłem obroty zgasła (i to tez nie odrazu). Mam nadzieję, że nie są to panewki bo nie uśmiecha mi się rozbebeszać silnika.
automechanik - Pon Lut 06, 2012 16:02
Jeśli kontrola nie świeci po zagrzaniu silnika na wolnych obrotach to mozna założyć ,że wszysto jest w porządku.
Przy niskich temperaturach ciśnienie oleju dochodzi do właściwego na wolnych obrotach nawet do 30-40 sekund.
|
|