|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [r45] problem z hamulcami
karooo - Wto Lut 07, 2012 20:54 Temat postu: [r45] problem z hamulcami witam,
panowie mam taki problem: tylko jak kupilem auto wymienilem tarcze i klocki na firmy brembo, wszystko ladnie pieknie, jakos 4 miesiace i mi sie cale klocki starly, ok, kupilem nowy komplet i po okolo 5 miesiacach ponownie mam starte, jutro zakladam 3 komplet klockow w przeciagu nie calego roku, rozumiem ze czasami noga nie jest lekka i hamuje sie mocno, ale chyba to jest lekka przesada i cos jest nie tak?czy ktos mial kiedys podobny problem, klocki na 100% odbijaja poniewaz prowadnice chodza dobrze.
leszczu - Wto Lut 07, 2012 20:58
Jeśli prowadnice odbijają, to klocek sam nieprawa prawa się ścierać. Może po prostu masz ciężko nogę, albo trafiasz na jakieś trefne klocki. Spróbuj może wstawić innej firmy np.:ATE.
karooo - Wto Lut 07, 2012 21:34
wlasnie drugi komplet byl ATE
7Tomi - Wto Lut 07, 2012 22:38 Temat postu: Re: [r45] problem z hamulcami
karooo napisał/a: | odbijaja poniewaz prowadnice chodza dobrze. |
Co masz na myśli pisząc prowadnice?
Bo to że tłoczek odbija to nie wszystko. Klocki montowane sąna jarzmo zacisku i powinny tam byc dwie cienkie aluminiowe blaszki. Czy w tym miejscu klocek pracuje bez problemu ?
karooo - Sro Lut 08, 2012 13:15
tak pracuje, nie wiem moze to moja ciezka noga, nie mam pojecia, leci do mnie trzeci komplet ate
BoloSr - Sro Lut 08, 2012 13:20
karooo napisał/a: | tak pracuje, nie wiem moze to moja ciezka noga, nie mam pojecia, leci do mnie trzeci komplet ate |
dziwne troche wydaje mi sie jakby ci zacisk nie odbijal do konca
greg-si - Sro Lut 08, 2012 15:55
Ile robisz km na jednym komplecie? Jeden przez 5 miesięcy zrobi 500km drugi 5000 a trzeci 50000km. Jakie masz tarcze?
magneto - Sro Lut 08, 2012 16:40
Cytat: | czy ktos mial kiedys podobny problem, klocki na 100% odbijaja poniewaz prowadnice chodza dobrze. |
Mam to samo. U mnie klocki starczają na 15-20 tyś.km.Zawsze myślałem że kiepskie klocki kupiłem. Jutro lub w piątek kolejna wmiana, więc przyjże się temu dokładniej.
Ja mam ciężką nogę, ale roverem jeździ moja żona, więc ciężka noga nie wchodzi w rachubę
karooo - Sro Lut 08, 2012 16:51
tez cos kolo 20tys i koniec, wszystko chodzi dobrze juz w 2 roznych warsztatach wymienialem, tarcze brembo
greg-si - Sro Lut 08, 2012 17:51
20kkm to nie jest tak mało. Nie szukałbym problemu.
Rzecz jasna przejrzeć cały układ nie zaszkodzi, oczyścić go z rdzy itd.
Jugol - Sro Lut 08, 2012 18:05
U siebie miałem już i ATE i TRW, obecne firmy Kashiyama mam od ok. roku, nabiegane ponad 25kkm, ponad połowa klocków jeszcze jest, więc nastepnym razem wezmę na bank Kashiyama, poprzednie zużywały się znacznie szybciej.
BoloSr - Sro Lut 08, 2012 18:17
Jugol napisał/a: | U siebie miałem już i ATE i TRW, obecne firmy Kashiyama mam od ok. roku, nabiegane ponad 25kkm, ponad połowa klocków jeszcze jest, więc nastepnym razem wezmę na bank Kashiyama, poprzednie zużywały się znacznie szybciej. |
linkiem poratujesz co i skad kupiles bo umnie leci juz 2 komple klockow na tarczach ATE i trzeba bedzie szukac nowych tarcz i klocków
Jugol - Sro Lut 08, 2012 18:23
BoloSr napisał/a: | linkiem poratujesz |
Nie poratuję, gdyż ja zakupiłem cały , używany min. komplet: tarcze+ zaciski+ jarzma+ klocki gratis od gościa na allegro.pl. Ale znasz firmę, podejdź do IC, lub poszukaj w sieci- na bank je znajdziesz.
BoloSr - Sro Lut 08, 2012 18:26
Jugol napisał/a: | BoloSr napisał/a: | linkiem poratujesz |
Nie poratuję, gdyż ja zakupiłem cały , używany min. komplet: tarcze+ zaciski+ jarzma+ klocki gratis od gościa na allegro.pl. Ale znasz firmę, podejdź do IC, lub poszukaj w sieci- na bank je znajdziesz. |
oki jak znajde to dam znac gdzie sa bo umnie na mojej wsi to nic nie kupie wszystko z sieci musze sciagac
magneto - Nie Lut 12, 2012 09:33
Klocki wymienione, wszystko sprawdzone i nic niepokojącego nie znalazłem.Wszystko działa bez zarzutów.Jedyna rzecz jaką zauważyłem to to że klocki z prawego koła były zjechane o około milimetr bardziej niż z lewego koła. Widocznie tak ma być.
marcinZG - Nie Lut 12, 2012 11:29
U mnie jest podobnie, ATE zjechalem w niecale 15k km, teraz testuje Mintexy
Jugol, klockow jeszcze ponad polowa, a z tarcz cos zostalo?
Z dwojga zlego lepiej czesciej wymieniac klocki niz tarcze
Jugol - Nie Lut 12, 2012 12:41
marcinZG napisał/a: | Jugol, klockow jeszcze ponad polowa, a z tarcz cos zostalo? |
Tarcze są w takim stanie, jak je kupiłem. Nie znam producenta tarcz, cały zestaw używany kupiłem od Hondy Civic.
magneto - Nie Lut 12, 2012 15:38
Tak sobie siedzę i zastanawiam się jeśli z jednej strony klocki były zjechane bardziej to może z drugiej zacisk nie ma takiej siły hamowania jak powinien.
I tu mam pytanie:
Czy zaciski do różnych wersji silnikowych były różne czy takie same? Mam niedaleko zaciski w dobrej cenie ale z wersji 1.4 benzyna a sprzedawca nie wie czy będą pasowały, A ja nie chcę kupować w ciemno.
karooo - Nie Lut 12, 2012 17:54
zamontowane nowe, u mnie z prawej strony bardziej zjechane.
greg-si - Nie Lut 12, 2012 20:09
magneto, jak masz wentylowane to każdy zacisk z wentylowanych podejdzie a jeśli masz lite to każdy zacisk z litych podejdzie.
Po wyglądzie zacisków też można poznać.
Jednak ja jako że troszkę przebojów miałem z hamulcami wiem że układ w którymś miejscu w R jest niedoskonały. Pozostały mi dwie rzeczy do sprawdzenia. Pompa hamulcowa i pompa ABS.
Tomi1 - Nie Lut 12, 2012 21:04
w prawym kole zawsze sie troszke szybciej klocki i tarcze zużywają ponieważ prawe koło ma więcej zanieczyszczeń na drodze
zawias zresztą też po prawej siada szybciej
slax - Nie Lut 12, 2012 21:10
karooo napisał/a: | zamontowane nowe, u mnie z prawej strony bardziej zjechane. | kiedyś czytałem w jakimś piśmie motoryzacyjnym, że klocek z prawej strony zawsze będzie się bardziej zużywał, ponieważ to koło toczy sie bliżej pobocza gdzie jest więcej syfu, piasku kamieni, i ten syf dostaje się pomiędzy tarcze a klocek i stąd szybsze zużycie. Ale ile w tym prawdy nie wiem nie sprawdzałem tego
[ Dodano: Nie Lut 12, 2012 21:10 ]
Tomi1, no i ześ mnie ubiegł
Tomi1 - Nie Lut 12, 2012 22:21
chyba że np. w UK bedzie odwrotnie
|
|