|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Centralny zamek sam zamyka drzwi zaraz po otwarciu
adas21 - Wto Lut 07, 2012 22:16 Temat postu: [R200] Centralny zamek sam zamyka drzwi zaraz po otwarciu Witam, od kilku dni mam problem z centralnym zamkiem.
Gdy odkluczam drzwi z pilota lub kluczykiem, zaraz po odkluczeniu (po ok. 1 sek.) centralny z powrotem sam zaklucza wszystkie drzwi. Wygląda to tak że wszystkie bolce sygnalizujące zakluczenie/odkluczenie drzwi przy szybie ida do góry a następnie wszystkie automatycznie opadają.
Dodatkowo drzwi od strony kierowcy w ogóle nie daje się otworzyć (od środka jak i od zewnątrz) nawet w przeciagu tej jednej sekundy gdy drzwi są odkluczone.
Do samochodu można się dostać tylko przez bagażnik albo przez drzwi pasażera otwierając je w przeciągu tej jednej sekundy po odkluczeniu zanim centralny sam je z powrotem zakluczy.
Proszę o pomoc, czy ktoś miał podobny problem, jak to naprawić?
7Tomi - Wto Lut 07, 2012 22:59 Temat postu: Re: [R200] Centralny zamek sam zamyka drzwi zaraz po otwarci
adas21 napisał/a: |
Dodatkowo drzwi od strony kierowcy w ogóle nie daje się otworzyć (od środka jak i od zewnątrz) nawet w przeciagu tej jednej sekundy gdy drzwi są odkluczone.
|
To jest odpowiedź. Zamek w drzwiach kierowcy to zamek master- steruje wszystkimi innymi. Jest zablokowany wiec tym samym zaraz jak otwierasz on zamyka wszystkie drzwii.
Ty kluczykiem nie otwierasz zamka a jedynie podnosi ci sie dzyngiel. Zamek jest zamkniety caly czas i domyka pozostale drzwi
Otwórz maske, odepnij aku i wtedy probuj otworzyc drzwii kierowcy a później dobierz sie do zamka. Możliwe, że tylko przymarzł.
leszczu - Sro Lut 08, 2012 11:51
Tomi_114 napisał/a: | Możliwe, że tylko przymarzł. |
Albo ma zwarcie wiązce drzwi.
adas21 - Sob Lut 18, 2012 22:08
Też na poczatku myślałęm że może zamarz ale mrozy pusciły i jest dalej to samo, na odłaczonym akumalatorze kluczykiem tez nie da się otworzyć drzwi od kierowcy. Dzyngiel (sygnalizujacy odkluczenie/zakluczenie drzwi) wysuwa się do góry ale nie do końca. Spotkał się ktoś z Was z takim problemem? Pozostaje mi chyba tylko rozebrać drzwi, ale czy da się rozebrać zakluczone przednie drzwi bez psucia tapicerki?
Z góry dzieki
leszczu - Nie Lut 19, 2012 11:10
adas21 napisał/a: | Pozostaje mi chyba tylko rozebrać drzwi, ale czy da się rozebrać zakluczone przednie drzwi bez psucia tapicerki?
|
Nie da rady. Musisz otworzyć drzwi.
adas21 - Sob Lut 25, 2012 12:59
Udało mi się ściągnąć boczek z drzwi ale zamek jest zatrzaśniety na amen, wszystkie cięgną od otwierania są podłączone tak jak należy a drzwi nie da się otworzyć, zamek jest zablokowany. Czy jest jakiś sposób żeby ten zamek wyciągnąć albo jakoś awaryjnie wymusić otwarcie?
face2 - Sro Kwi 23, 2014 13:35
Odświeżam ten temat, ponieważ mam ten sam problem. Wszystko identycznie jak w opisanym przypadku. Próbowałem na odłączonym AKU, ale nie zmienia to sytuacji. Dodam, że udało mi się już ściągnąć tapicerę i raz otworzyć drzwi jakimś fartem. Jednak dwa razy się otworzyły i to koniec. Teraz znów jest tak samo. Może ktoś już coś wie na ten temat ?!
|
|