|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Prawo i ubezpieczenia - [OC] Czy muszę ze soba wozić oryginał?
predatoraf - Sro Lut 29, 2012 18:45 Temat postu: [OC] Czy muszę ze soba wozić oryginał? Rozwijając temat... miałem ubezpieczenie w Link 4, jako dowód, że mam polisę dostałem również dokument rozmiaru hmm... legitymacji szkolnej, gdzie widniały dane itd. Teraz mam ubezpieczenie w PZU i nie dostałem takiej "karteczki" tylko 4 kartki formatu A4 Czy mogę ten dowód polisy skserować (poskładać kilka razy) i wozić ze sobą tylko kopie? Nie chciał bym oryginału gdzieś zapodziać, a tym bardziej nosić go za każdym razem, gdy wsiadam i wysiadam z samochodu (jak wiadomo dokumentów nie wolno zostawiać w samochodzie, w razie kradzieży ubezpieczyciel może odmówić nam ubezpieczenia itd) bo to niewygodne
des - Sro Lut 29, 2012 18:54
Ostatnio PZU dawało polisę wielkości kartki A5. Może nawet ciut mniejszą. Taką niebieską.
Te kilka kartek A4 co Ty masz, to pewnie umowa bo się dopiero przeniosłeś. Umowy nie musisz wozić ze sobą. Może kobitka nie dała Ci tego małego świstka?
predatoraf - Sro Lut 29, 2012 18:57
Tak to jest umowa, ale świstka nie dostałem. Zapytałem czy to wszystko (jak odchodziłem od stolika) i czy muszę to wozić ze sobą, powiedziała, że tak. Jedyne co mam to umowę i niebieski pokrowiec na dokumenty
leszczu - Sro Lut 29, 2012 19:04
Ja jak w tam, tym roku podpisywałem umowę z PZU to dostałem taka mała karteczkę. Teraz może nie dają, albo zapomniał.
predatoraf - Sro Lut 29, 2012 19:24
Znając moje szczęście to pewnie zapomnieli mi tego dać, albo poinformować kiedy to można odebrać, przecież w końcu muszą to gdzieś wydrukować Napisałem do PZU z zapytaniem czy powinienem dostać również ten mały dokument. Poczekam dzień, dwa a potem znowu się tam przejdę.
Przy okazji się pochwalę.... ubezpieczenie na rok 2000zł
bociannielot - Sro Lut 29, 2012 22:58
predatoraf, OC samo 2k??
[ Dodano: Sro Lut 29, 2012 22:58 ]
ja mam OC w PZU - dostałem taka mała karteczkę, ale może to od agenta, oddziału zależy??
machi12 - Sro Lut 29, 2012 23:14
a4 to podstawowa polisa...
Każda ubezpieczalnia daje POTWIERDZENIE OC dla policji. Jednak nie jest to obowiązkowe, możesz się upomnieć o potwierdzenie w ubezpieczalni, albo jeździć z a4. Ksero niestety nie może być. Policja MOŻE się doczepić. To tak jak chcielibyśmy jeździć z ksero dowodu rejestracyjnego.
2 tysiące oczywiście możliwe ...
predatoraf - Sro Lut 29, 2012 23:27
Tak, samo OC 2tyś, młody kierowca, pierwszy samochód itd Nie miałem na kogo wziąć więc wziąłem na siebie.
No więc zostaje jeździć z A4.
darek_wp - Czw Mar 01, 2012 09:21
machi12 napisał/a: | Ksero niestety nie może być. |
Ksero może być - tak mają wszystkie firmy zawierające ogólne ubezpieczenie na dużą ilość samochodów. Policja się nie przyczepi - ma być tylko czytelny dokument.
bociannielot - Czw Mar 01, 2012 10:07
machi12 napisał/a: | 2 tysiące oczywiście możliwe ... | w sumie tak, dodają choćby za wiek pojazdu, kierowcy...
predatoraf, trza było w you can drive zerknąć online mam wrażenie że taniej by Cię wyniosło a OC przecież i tak stricte dla Ciebie nie jest tylko dla ew poszkodowanego
ADI-mistrzu - Czw Mar 01, 2012 10:45
Ja mam auto na siebie i jest to moze pierwsze auto.
Bez zniżek miałem 1400zł, ale 2tys? sporo... ja pierwszy rok miałem w... niepamiętam, TU?
Teraz mam w AXA, tanio niesamowicie... niecałe 700zł płacę na siebie samego a prawko od 3 lat mam.
Vigoslaw - Czw Mar 01, 2012 11:28
Ogólnie to 90% ubezpieczalni daje tzw. kartonik, na którym jest okres ubezpieczenia, dane samochodu i własciciela.
Do tego czasami wystarczy dokument z opłaceniem składki, na którym są widoczne w\w dane.
Mozna jeżdzić na xero, bo ja w mbanku sam sobie drukuje potwierdzenie na stronie...
W razie kolizji, bądź wypadku i tak możesz dostarczyć oryginał do TU lub policji, zwłaszcza, że dane zawsze sa takie same, nr polisy też
Pozdrawiam,
V.
farek - Czw Mar 01, 2012 11:29
Ja podpisałem w PZU teraz, jakoś na początku stycznia i oczywiście mam potwierdzenie w małym formacie, wielości dowodu osobistego i woże to w samochodzie a te kilka stron A4 trzymam w domu
Więc pewnie uda Ci sie to załątwić jeśli się upomniesz. Mi Agent natychmiast to wydrukował i pouczył jak korzystać z zestawu, niczym władza w granatowym mundurze
hmm okropnie dużo!!! 2.0 Turbo diesel, 98rok, zwyzka za wiek i wyszło 800zł z ubezpieczeniem zniżek, i jakiś pseudo miniasisstance. PZU.
bociannielot - Czw Mar 01, 2012 11:43
farek, ale Ty masz pewnie już jakieś zniżki i inny kod pocztowy, im mniejsze miasto tym mniejsze OC
farek - Czw Mar 01, 2012 14:35
zgadza się, 60%, bez żadnych współwłaścicieli a i miasteczko jest malutkie
predatoraf - Czw Mar 01, 2012 17:26
Nie mam 24 lat, mam prawko krócej niż 3lata, duża pojemność silnika, dlatego tak dużo.
Mundekk - Czw Mar 01, 2012 17:37
Ciekawe też jaka logika jest w ustalaniu cen ubezpieczenia w zależności od pojemności bo ja tego nie rozumiem. Jak ktoś ma diesla 2.0 to jest większym zagrożeniem na drodze niż ktoś kto ma benzynowe 1.6?
bociannielot - Czw Mar 01, 2012 18:42
Mundekk, może i tak bo ma cięższy silnik
machi12 - Pią Mar 02, 2012 01:25
darek_wp napisał/a: | machi12 napisał/a: | Ksero niestety nie może być. |
Ksero może być - tak mają wszystkie firmy zawierające ogólne ubezpieczenie na dużą ilość samochodów. Policja się nie przyczepi - ma być tylko czytelny dokument. |
Oj z tego co wiem to nawet duże firmy mają orginały.
Wypisywałem ostatnio flotę na 200 pojazdów i wszędzie orginał.
predatoraf - Pią Mar 02, 2012 15:42
Wychodzi na to, że wszystko zależy od interpretacji policjanta, lepiej wozić oryginał i tak też będę robił. Dziękuję za odpowiedzi
Pawkaz - Pią Mar 02, 2012 17:23
Co do ceny OC to mi takze policzyli cos w okolicy 2000 zl, wiec auta mam na matke
Co ciekawe za 2 litry place mniej niz za 1.6 u tego samego ubezpieczyciela
polofix - Sob Mar 03, 2012 12:31
Pawkaz napisał/a: | Co do ceny OC to mi takze policzyli cos w okolicy 2000 zl, wiec auta mam na matke
Co ciekawe za 2 litry place mniej niz za 1.6 u tego samego ubezpieczyciela |
naprawdę szastacie forsą. PZU jest jedną z najdroższych firm na rynku. a jest ich kilkadziesiąt. ubezpieczając w innej tańszej, możecie zredukować koszta nawet z 2000 do np 1000. ale to wasz wybór.
farek - Sob Mar 03, 2012 12:51
polofix napisał/a: | naprawdę szastacie forsą. PZU jest jedną z najdroższych firm na rynku. a jest ich kilkadziesiąt. ubezpieczając w innej tańszej, możecie zredukować koszta nawet z 2000 do np 1000. ale to wasz wybór. |
Niekoniecznie! Na prawdę wiele ofert przejrzałem, kilka agentów mi liczyło składki, bo prawie 1tys zł to nie pieniądze, które mogę wydać bez zastanowienia. Popularne i tanie MTU policzyło mi coś 840 zł. Hdi Asekuracja gdzie byłem dotąd, liczyła mi 780 zł ale pod warunkiem dopisania współwłaściciela do auta (coś się płaci w WK)
Oferty online tez nie były atrakcyjne. W PZU bez gadania z uchonorowaniem wszystkich zniżek 810zł(był w tym jakiś bonus za przejście od konkurecji do nich), podziękowałem, wypiłem kawę i podpisałem umowe.
Taniej wychodziło jedynie w YCD ale się jakoś dziwnie obawiałem tego ubezpieczenia, po czasie dochodzę do wniosku że chyba nikt poza mną nie przejmuję się ewentualnymi konsekwencjami, trudnościami po stronie poszkodowanego z mojej winy, np w dochodzeniu roszczenia. Następny rok, jeżeli nadal różnica sie utrzyma, pewnie sie skuszę
Pawkaz - Sob Mar 03, 2012 16:03
Korzystam z Link 4 od ponad 3 lat.Zawsze u nich w przypadku mojej rodziny wychodzi najtaniej
bociannielot - Pon Mar 05, 2012 08:28
farek napisał/a: | Taniej wychodziło jedynie w YCD ale się jakoś dziwnie obawiałem tego ubezpieczenia | ja miałem, OC jak OC - tobie mogą naskoczyć, bo je masz, a że ktoś będzie się ścierał przy ściąganiu... AC bym tam nie kupił
Pływak - Pon Mar 05, 2012 10:13
W PZU jest ten myk, ze pierwszy rok jest tanio bo liczą promocje za przejście do nich, na następny rok mi skoczyło z 400zł z hakiem na prawie 800zł bo promocja się skończyła wiec podziękowałem...
Co do tematu to właśnie w pzu miałem dwa kwity formatu A4 jeden umowa drugi aneks bo ubezpieczenie brałem przez zarejestrowaniem auta i później musieli mi wypisać aneks i trzeba było z oboma kwitami jeździć. Żeby nie targać tego w portfelu woziłem cały czas w aucie. Aktualnie w mbanku mam małą karteczkę która mieści się w dowodzie.
bociannielot - Pon Mar 05, 2012 10:31
Pływak napisał/a: | W PZU jest ten myk, ze pierwszy rok jest tanio bo liczą promocje za przejście do nich, na następny rok mi skoczyło z 400zł z hakiem | mi sam agent doradził żeby wypowiedzieć poprzednią umowę z PZU jaka została mi po kupnie auta zamiast ją przepisywać i dzięki temu ugrał mi jeszcze złociszy na ubezpieczeniu w stosunku do pierwszego wyliczenia, więc może opłaca się co roku jednak zmieniać ubezpieczalnie zamiast pozostawać wiernym .
|
|