|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak) oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R220Turbo]Włączanie abs-u przy delikatnym hamowaniu-czemu?
Rhos - Pon Mar 26, 2012 20:51 Temat postu: [R220Turbo]Włączanie abs-u przy delikatnym hamowaniu-czemu? Mam nastepujacy problem - co jakis czas wlacza mi sie abs przy calkowicie blahym hamowaniu,nieadekwatnie do sytuacji.co moze byc przyczyna?abs generalnie dziala,przy mocnym hamowaniu pracuje prawidlowo,pompuje pedal i charakterystycznie terkocze.
jakies pomysly?
przy odpalaniu zapala sie kontrolka abs-u na 1-2s po czym gasnie...
damianz11 - Pon Mar 26, 2012 21:21
Zobaczył bym pierścienie ABS-u. Możliwe że zardzewiały i źle odczytuje dane.
Rhos - Pon Mar 26, 2012 21:29
Czyli co,przeczyscic je papierkiem?
damianz11 - Pon Mar 26, 2012 22:55
Od tego bym zaczą. Ja to robiłem szczotką drucianą i nie pomogło. Dopiero wymiana dała radę, ale zobacz jak to wygląda i czy wyglądają tak samo. U mnie było coś takiego że zęby na przegubie były inne jakiś zamiennik.
TomaszM - Wto Mar 27, 2012 08:13
rozmiar opon przód/tył taki sam?
sobrus - Wto Mar 27, 2012 08:45
Złe opony, brudne/uszkodzone pierścienie lub czujniki.
Najlepiej podjechać na warsztat z komputerem i zobaczyć które koło pokazuje bzdury.
Rhos - Wto Mar 27, 2012 10:07
opony takie same.
ktos znaa warsztat w wawie ktory dysponuje zlaczem do mojego starocia?
flapjck1 - Wto Mar 27, 2012 11:30
moze tez byc wywalony amorek
generalnie najpredzej to zanieczyszczony czujnik ( zlom stalowy przyczepiony do magnesu ), potem pekniety pierscien/koronka
soft sobie daruj nic nie da
sobrus - Wto Mar 27, 2012 11:59
U mnie żaden mechanik nie potrafił pomóc, dopiero diagnostyka komputerowa wskazała uszkodzony czujnik na prawym tylnym kole. Czyszczenie, robione przez każdego mechanika po kolei, dawało krótkotrwały efekt - spokój na 1-2 dni.
Kupiłem używany czujnik od R25 (50zł) i śmiga.
Komputer to był jakiś BOSCH (w Roverach są systemy ABS tejże firmy), nie potrzeba do tego T4.
Pokazuje wskazania każdego koła z osobna, także od razu widać winowajce (można mu pomóc bujając autem albo kręcąc kołami na podnośniku).
|
|