|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wymiany uszczelki pod głowicą - 1.8 K
amigo30 - Czw Mar 29, 2012 19:58 Temat postu: [R75] Wymiany uszczelki pod głowicą - 1.8 K Witam
Mam pytanie w związku koniecznością wymiany uszczelki pod głowicą w moim Roverku 75 czyli popularnie nazywa się to chyba HGF.
Dodam, że dotyczy to silnika 1.8 16v benzyna typ K
Moje pytanie odnosi się do tego czy jest konieczność wymiany szpilek, którymi dokręcamy głowicę. Nie wiem czy można zastosować te same czyli fabryczne zastanawiam się razem z moim mechanikiem??Prosiłbym o fachowe podpowiedzi i rady w tej kwestii
kalafior - Czw Mar 29, 2012 20:52
uszczelke powinno wymieniac sie razem ze szpilkami w tym silniku
[ Dodano: Czw Mar 29, 2012 21:52 ]
ale mozna i zalozyc stare zalezy ile gotowki planujesz wydac
amigo30 - Czw Mar 29, 2012 21:18
A jaka jest różnica i od czego jest to uzależnione??
Czy używana szpilka może się zerwać
Zastanawiam się nad tym ponieważ to wydatek rzędu 180zł a jeśli nie trzeba nowych to robi się z tego zbędny wydatek???
Boncky - Czw Mar 29, 2012 22:06
Jeżeli Twój mechanik się zastanawia to już go zmień, jeżeli wydatek 180 zł to dla Ciebie dużo to sprzedaj auto bo to mały wydatek eksploatacyjny a co dopiero przy Roverze 1.8
Jeżeli uważasz że żartuję lub przesadzam, zapamiętaj moje słowa i daj znać za pół roku
wymieniasz kpl uszczelek i zakładasz nowe śruby. Stare podczas eksploatacji ulegają mikro naciągnięciom i odkształceniom te różnice zrobią Ci szybko kolejny HGF, dodatkowo powinieneś splanować głowicę. Ważne jest też dokręcenie śrub - zgodnie z zaleceniami producenta i kolejnością. Mechanik źle dokręci to za 2 miechy będziesz miał kolejny HGF
Silnik 1.8 to najbardziej wrażliwe dziecko ze stajni Rovera na HGF sprawdź też jego przyczynę, czy się silnik nie grzeje...
amigo30 - Pią Mar 30, 2012 08:24
Głowicę mam splanowaną to rzecz oczywista,że trzeba dać do planowania przed wymianą uszczelki.Może i faktycznie żeby to było zrobione jak należy to warto kupić nowe szpilki....
|
|