|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [r620] El. szyby tył przeróka z korbki
jackas5 - Pią Mar 30, 2012 11:46 Temat postu: [r620] El. szyby tył przeróka z korbki Witam czy orientuje się ktoś czy z tyłu jest przygotowana instalacja na el. szyby, aktualnie mam na korbkę a prawie za free mam możliwość dostania drzwi z el. szybami i pytanie czy bedzie szło to podłączyć by działały.
slax - Pią Mar 30, 2012 12:03
Nie ma instalacji, musiasz ja zrobić sam. dwa kable, trzeba pociągnąć z kostkiz okilicy skrzynki bezpieczników w "nogach" kierowcy, do przełącznika w tunelu środkkowym,który tez musisz wymienić, następnie po trzy kable na każda stronę do lewych i prawych drzwi, tam uzupełnic piny w kostkach.
troche dłubania jest, mi sie udał zobić instalację od zera, tak jak w oryginale. temat przerabiałem nei dawno,także jeśli chcesz to opisze szerzej
kruszan - Pią Mar 30, 2012 12:27
Wszystko zależy od modelu, rocznika.
Większość r600 miała pociągniętą instalację do słupków, więc nic nie trzeba przerabiać. Wywalasz ręczny system, wrzucasz prowadnice i silnik, podłączasz do przełączników w boczkach drzwiowych oraz silnika (wszystko ori kostki do głównej wychodzącej ze słupka do drzwi, w gumowej osłonie (po niej możesz sprawdzić czy masz instalacje czy nie) potem panel sterowania na 4 szybki i działa) generalnie nie ma cudów, wszystko plug&play, łatwa robota
slax - Pią Mar 30, 2012 12:56
kruszan napisał/a: | Większość r600 miała pociągniętą instalację do słupków, więc nic nie trzeba przerabiać | Nie był bym taki pewien, temat na forum był pare razy poruszany, wszyscy mieli cichą nadzieę, (łacznie ze mną) że instalacja bedzie a tu pupa zbita.
Powiedz mi prosze w jakimm miejscu przy słupku ta instalacja sie kńczy? Bo jesli chodzi tobie o te wiążki kabli którę kończą sie o okolicach słupka w przy mocowaniach foteli, zakończone brązowymi kostkami z zaślepkami to tam nie ma kabli do el. szyb
kruszan - Pią Mar 30, 2012 13:14
No ja miałem do słupków pociągniętą instalacje. Wiązki kończą się w drzwiach z tyłu, od słupka do drzwi, ten gruby pęk w gumowej osłonie, wypiąłem starą wiązkę - ona miała tylko doprowadzenie do centrala na tył, wpiąłem nową od centrala, przełącznika w boczku i silnika. Mam r600 SDi z 99 roku.
pozdrawiam
jackas5 - Czw Maj 31, 2012 09:12
Ja mam 99 rok wiec może jak kolega kruszan bede miał doprowadzone do słupków dzieki panowie, stawiam na przeróbke:D w przyszłym tygodniu bede działał. A w razie czego kologo slax możesz opisać zawsze sie przyda jak nie bede miał nic w słupkach z góry dzieki:)
[ Dodano: Czw Maj 31, 2012 10:12 ]
Zamontowałem drzwi z el. szybami tył ale nie działaja wszystko podpiąłem i nic. Co do kabli to wygląda że mam poprowadzoną elektrykę w słupku gdyż w kostce jest wiecej kabli niż na centralny zamek ale mechanizm nie działa. Gdzie mogę szukać powodów, silnik wymieniałem na inny i tez nic, centralny działa, macie jakieś pomysły?
slax - Czw Maj 31, 2012 19:54
a bezpieczniki w skrzynce pod maskę dołożyłeś?
jackas5 - Czw Maj 31, 2012 22:44
Bezpieczniki już miałem 20 A nr 13 i 14, wyciągnąłem panel sterowania szybami z przodu auta gdzie miałem na przód otwieranie i tam zauważyłem że są dwie kostki szara i brązowa i do brązowej idzie jeden czarny kabel (masa?) i jest jeszcze jeden wolny PIN może tam też powinna być masa(jeśli wogle to ona).
slax - Pią Cze 01, 2012 18:56
w oryginale tam jest też drugi czarny kabel - masa, ale ja go nie dokładałem i u mnie wsio też działa jak powinno a instalacje robiłem wedle OEM schematów
jackas5 - Sob Cze 02, 2012 15:17
to wezme pociagne mase do blachy mam.nadzieje ze zadziala a wymieniales panel z dwoch na 4 szyby. czy mozesz je tylko z tylu otwierac?
[ Dodano: Sob Cze 02, 2012 16:17 ]
Podłączyłem ta mase i nadal nic zmieniałem silniczki i nic nie rusza rozebrałem nawet panel otwierania i tam zwierałem styki i też nic, teraz chciałbym pociągnąć kable do silniczka bym mógł otwierać chociaż z tyłu tylko za co się zabrać??
|
|