|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220 SD]Wymiana szczęk, odkręcanie nakrętki przy łożysku
maxbor - Pią Kwi 13, 2012 18:17 Temat postu: [R220 SD]Wymiana szczęk, odkręcanie nakrętki przy łożysku Witam. Mam pytanie. Jaki jest gwint z tyłu przy łożysku. Chce wymienić okładziny i żeby dostać się tam muszę odkręcić kluczem 32 te dziadostwo ale za nic nie idzie czy tam jest lewy czy prawy gwint? Chodzi o Rover 220 SD 97' bez ABS
szoso - Pią Kwi 13, 2012 18:26
tej dużej nakrętki w piaście się nie rusza
wystarczy odkręcić te dwie małe śrubki co trzymają bęben i go zdjąć
maxbor - Pią Kwi 13, 2012 21:47
Na pewno? Jestem w szoku. A ja z nią tyle walczyłem. Czyli jeszcze raz dla wyjaśnienia. Na dole zdjęcie poglądowe z Rovera serii 400. U mnie jest podobnie tylko w tych czarnych kółkach jest śrubka na krzyżaka.
Pod tą osłonką zaznaczoną na zdjęciu jest ta śruba na 32. Więc nie muszę nic tam ruszać wystarczy, że wykręcę te dwie śrubki na krzyżaka i wybiję bęben i będę miał dostęp do szczęk tak?
PS. Lepiej wymieniać cały komplet z sprężynkami gumkami czy jak wymienię same szczęki to powinno też być prawidłowo?
Z góry dziękuje za pomoc.
zdzichu - Pią Kwi 13, 2012 23:16
Zrób tak jak pisał kol. szoso: odkręć dwie śruby M-6 "na krzyżaka" i zbij bęben. Wystarczy wynienić same szczęki. Zresztą o sprężyny raczej ciężko. Zwróc tylko uwagę na samoregulator. Na rozpieraczu h-ca ręcznego jest taki mimośród z ząbkami naciągany sprężynką. Musi się lekko przesuwać po rozzpieraczu.
maxbor - Sob Kwi 14, 2012 17:17
Dziękuje wszystkim za pomoc. Szczęki z tyłu wymienione. Jeden cylinderek nie chodził. Rozruszałem go nasmarowałem. Przy okazji tego zapowietrzył się układ ale jakoś bez problemu udało się go odpowietrzyć. Teraz hamulce brzytwa.
|
|