Zobacz temat - [214] nie pali

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214] nie pali

johnyrambo - Wto Kwi 17, 2012 17:11
Temat postu: [214] nie pali
Witam.
Mam pewien problem z zapłonem, który rozpoczął się od uszkodzonej uszczelki silnika. Więc przez tą uszczelkę olej troszkę mi zabrudził silnik. Chciałem go co nieco przeczyścić (na sucho oczywiście) no i po tych zabiegach kosmetycznych rover już nie pali ;/ znaczy tak: przekręcenie kluczyka (kontrolki ok), słychać w równych interwałach cykanie.. do pewnego momentu (bo aż akumulator padł). Co to może być i jak sobie z tym poradzić? Czy to z powodu oleju, czy też świece już szlak trafił?? btw. ze mnie mechanik jak z jeża koń :|

leszczu - Wto Kwi 17, 2012 17:14

johnyrambo, sprawdź masę. Od klemy minusowej będzie szedł taki gruby przewód i on ma być mocno przymocowany do karoserii. :wink:
johnyrambo - Sro Kwi 18, 2012 06:11

Coś się zmieniło: akumulator naładowany, kręci, ale nie pali..... co mu jest i jak to naprawić??? z góry dzięki za pomoc :)
sobrus - Sro Kwi 18, 2012 08:59

Sprawdz czy jest iskra i paliwo.
Może immobilizer zwariował.

xiro - Sro Maj 23, 2012 11:18

witam
podbije troche temat, wlasnie probowalem odpalic autko a tutaj zonk, pompka podaje paliwo, ale nie zakreci rozrusznik, w pozycji 2 kluczyka slychac tylko piszczenie, czyzby immo zablokowalo zaplon? godz wczesniej otworzylem z kluczyka i odpalilo bez problemu, teraz juz nic, centralny zamek nie dziala, bateria niedawno wymieniana, czyzby pilot przy kluczu padl?

bylbym wdzieczny za szybka odp

leszczu - Sro Maj 23, 2012 11:31

xiro, bezpieczniki pod maska do sprawdzenia. :wink:
xiro - Sro Maj 23, 2012 11:47

spalilo bezpiecznik, po wymianie zaczel wyc alarm , o co kaman bo w elektryce to zielony jestem?
leszczu - Sro Maj 23, 2012 12:03

xiro napisał/a:
spalilo bezpiecznik, po wymianie zaczel wyc alarm , o co kaman bo w elektryce to zielony jestem?

Jak zacznie wyć to przyciskaj na pilicie któryś z przycisków aż przestanie. :wink:
Jak już to zrobisz to zajrzyj do wiązki klapy tylnej, bo prawdopodobnie masz tam zwarcie. :wink:

xiro - Sro Maj 23, 2012 15:36

wielkie dzieki za pomoc :) wreszcie odpalila krypa, oczywiscie wiazka w tylniej klapie nie jest idealna ale kabelki sa poizolowane i watpie zeby to byla przyczyna spalenia bezpiecznika ale jeszcze obczaja ja dokladnie :wink: jeszcze raz thx
leszczu - Sro Maj 23, 2012 15:41

xiro napisał/a:
wielkie dzieki za pomoc :) wreszcie odpalila krypa, oczywiscie wiazka w tylniej klapie nie jest idealna ale kabelki sa poizolowane i watpie zeby to byla przyczyna spalenia bezpiecznika ale jeszcze obczaja ja dokladnie :wink: jeszcze raz thx

Jeśli wiązka klapy była cała, to obadaj jeszcze wiązkę drzwi kierowcy. :wink:

xiro - Pon Maj 28, 2012 13:14

wiec tak, przegladnalem wiazke kabli w klapie i okazalo sie ,ze 4 kabelki przeterly sie w innym miejscu, zaizolowalem je, ale pewnie niedlugo znowu cos nowego wyskoczy :razz: pewnie bede musial nowe kabelki wrzucic, w zwiazku z tym mam pytanie, jak zabrac sie za wymiane tych kabli? jak jest polozona wiazka ?
wszelkie wskazowki mile widziane :mrgreen:

leszczu - Pon Maj 28, 2012 16:08

xiro napisał/a:
jak zabrac sie za wymiane tych kabli? jak jest polozona wiazka ?

Trzeba rozbierać cała prawą stronę, czyli tapicerka bagażnika, pólka z głośnikiem itd.