|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Coś cieknie
Gino_art - Sro Kwi 18, 2012 09:32 Temat postu: [R200] Coś cieknie Witam. Ostatnio zauważyłem , ze coś cieknie pod samochodem. Tak na wysokości silnika i bardziej od strony pasażera. Myślałem ze to olej, ale na szczęście nie. Plamy czasem są duże a czasem małe i najczęściej po jeżdżeniu autem, maja konsystencje wody i są koloru jasno zielonego. Może ktoś Będzie wiedział skąd to może kapać? Z góry maski nic nie widać. Pozdrawiam
tronsek - Sro Kwi 18, 2012 09:33
To mi wygląda na płyn chłodniczy. Sprawdzałeś czy Ci go nie ubywa
Gino_art - Sro Kwi 18, 2012 10:02
Na razie poziom jest, ale będę sprawdzał. Też myślę ze to płyn chłodniczy, ale skąd by wyciekał tym miejscu?
imejdz - Sro Kwi 18, 2012 10:33
a płyn wspomagania trzyma poziom? mi ciekło pod opaskami na wężach idących od zbiorniczka z tego co pamiętam kolorem chyba podobny
leszczu - Sro Kwi 18, 2012 12:24
Gino_art napisał/a: | ale skąd by wyciekał tym miejscu? |
Z pompy wody. Rozbierz obudowa rozrządu i zobacz czy nie widać przy pompie kropel wody.
PTE - Sro Kwi 18, 2012 13:48
Zajrzyj pod auto - może zastaniesz tam coś takiego:
Gino_art - Czw Kwi 19, 2012 08:55
leszczu napisał/a: | Z pompy wody. Rozbierz obudowa rozrządu i zobacz czy nie widać przy pompie kropel wody. |
Więc jeśli będą tam krople wody to pompa do wymiany?? Trudno dostać taką pompę?
tronsek - Czw Kwi 19, 2012 09:14
Gino_art napisał/a: | Więc jeśli będą tam krople wody to pompa do wymiany?? | Tak.
Gino_art napisał/a: | Trudno dostać taką pompę? | Nie ma problemu z dostaniem.
osarro - Czw Kwi 19, 2012 17:26
Dorzucam się do tematu.....mam prawdopodobnie taki sam objaw ale ja obstawiam iż cieknie spod uszczelki kolektora dolotowego.....niestety ciężko to zauważyć ale jeżeli zaobserwujesz czasami kropelki (wody-zielonego płynu chłodzącego) z tyłu bloku i miski olejowej to prawdopodobnie może to być właśnie ta uszczelka.
Ja nie mogę się zebrać żeby to zrobić ale w tym miesiącu będę musiał.
Koszt około 50-60 zł uszczelka + robocizna zależy od zakładu 50-100 zł powinieneś sie zmieścić.
Ps....Pompę swoją drogą też warto sprawdzić moja jest ok więc zostaje mi ta uszczelka
leszczu - Czw Kwi 19, 2012 17:51
osarro napisał/a: | z tyłu bloku i miski olejowej to prawdopodobnie może to być właśnie ta uszczelka. |
Niekoniecznie uszczelka ssącego, może to być również uszczelka pod głowicą.
osarro - Czw Kwi 19, 2012 17:57
leszczu napisał/a: | osarro napisał/a:
z tyłu bloku i miski olejowej to prawdopodobnie może to być właśnie ta uszczelka.
Niekoniecznie uszczelka ssącego, może to być również uszczelka pod głowicą. |
Teoretycznie tak ale to nie liczny odsetek aby HGF objawiał się w ten sposób ( wyciek pod autem ) ...zazwyczaj płyn ucieka do oleju lub olej do płynu...
leszczu - Pią Kwi 20, 2012 10:18
osarro napisał/a: | Teoretycznie tak ale to nie liczny odsetek aby HGF objawiał się w ten sposób ( wyciek pod autem ) ...zazwyczaj płyn ucieka do oleju lub olej do płynu... |
Ja wiem. Jeden użytkownik niedawno miał taki wyciek, ja tez mam taki wyciek. Tylko, u nas cieknie od strony kolektora wydechowego.
rovek - Pią Kwi 20, 2012 12:02
Z kolei mi ciekło pod auto, gdy miałem pęknięta obudowę termostatu.
osarro - Pią Kwi 20, 2012 13:19
rovek napisał/a: | Z kolei mi ciekło pod auto, gdy miałem pęknięta obudowę termostatu. |
tez brałem to pod uwagę ale wtedy nie zasuwałoby po bloku i misce olejowej...bo zdaje się że termostat jest nieco bardziej z boku.
leszczu napisał/a: | Teoretycznie tak ale to nie liczny odsetek aby HGF objawiał się w ten sposób ( wyciek pod autem ) ...zazwyczaj płyn ucieka do oleju lub olej do płynu...
Ja wiem. Jeden użytkownik niedawno miał taki wyciek, ja tez mam taki wyciek. Tylko, u nas cieknie od strony kolektora wydechowego. |
hehe od wydechowego to bym miał uciechę bo bym przynajmniej widział z czego cieknie a z drugiej strony ciemność widzę
uszczelka kolektora dolotowego zakupiona ...po niedzieli wymiana i po 2-3 dniach będę wiedzieć czy pomogło to dam znać
rovek - Pią Kwi 20, 2012 14:54
osarro napisał/a: | rovek napisał/a: | Z kolei mi ciekło pod auto, gdy miałem pęknięta obudowę termostatu. |
tez brałem to pod uwagę ale wtedy nie zasuwałoby po bloku i misce olejowej...bo zdaje się że termostat jest nieco bardziej z boku. |
Nie masz racji, wali po bloku bo termostat jest przy samym bloku. Na pewno warto sprawdzić.
osarro - Pią Kwi 20, 2012 15:11
hmmmm...w takim razie wezme to pod uwage....moze nawet kupie i wymienie razem z uszczelka kolektora dla pewnosci zobaczymy
Gino_art - Pią Kwi 20, 2012 19:27
No właśnie tak jakoś cieknie po misce olejowej. Jak pojeżdżę trochę to wtedy ładnie nakapie pod auto a jak parę dni nie jeżdżę to taka malutka plamka.... Podjadę do mechanika, bo ja się na tym nic a nic nie znam
|
|