|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220] Dobór opon do kół letnich
predatoraf - Sob Kwi 21, 2012 18:28 Temat postu: [R220] Dobór opon do kół letnich Witam, jako, że pogoda dopisuje postanowiłem dzisiaj zmienić zimówki na koła letnie.
Poprosiłem o pomoc kolegę, jako że nigdy tego nie robiłem. Lecz pojawił się problem, a mianowicie mam parę kół w których bieżniki mają takie same wzory i 2koła z innymi bieżnikami.
Opisując koła liczbowo wygląda to tak: Dwa koła z wzorem bieżnika 1 Jedno koło z wzorem bieżnika 2 i jedno koło z wzorem bieżnika 3. Kolega powiedział, że para kół (powiedzmy, że poszły by one naprzód) nie mogą mieć różnych opon (w sensie opony są tego samego rozmiaru, ale mają inne wzorki )
Jak to się ma do prawa i stopnia zużywania kół, wpływania na jazdę samochodu?
Dziękuję i pozdrawiam
tronsek - Sob Kwi 21, 2012 18:32
predatoraf napisał/a: | Jak to się ma do prawa | wg prawa na jednej osi muszą być koła z tym samym bieżnikiem. Zatem musisz dokupić jedną oponę 2 lub 3 aby mieć parę. predatoraf napisał/a: | stopnia zużywania kół, | Nie ma żadnego wpływu na to.
kangaroo69 - Sob Kwi 21, 2012 18:38
Na razie załoz sobie na przod komplet takich samych. Raz ze to os skretna a dwa napedowa.
Pozdrawiam
predatoraf - Sob Kwi 21, 2012 18:48
A jak oznacza się opony? W sensie żeby dobrać 2gą taką samą
bogdan75 - Sob Kwi 21, 2012 19:14
jasne jak kolega wyzej pisze załuz sobie tak,w razie kontroli zabiorą Ci dowód,jak myslisz warto?
predatoraf - Sob Kwi 21, 2012 19:18
Na razie na zimówkach przejeżdżę w przyszłym tygodniu kupię oponę. Tylku tu może być problem... nówka będzie miała więcej bieżnika.
tronsek - Sob Kwi 21, 2012 19:31
predatoraf napisał/a: | Tylku tu może być problem... nówka będzie miała więcej bieżnika. | To poszukaj używanej w podobnym stanie i podobnym wieku. Myślę, że nie powinno być z tym problemu.
kangaroo69 - Nie Kwi 22, 2012 07:15
a o co chodzi z tym dowodem? Jak się na to patrzy w przypadku opon? No bo zeby łyse i sparciałe nie były to ok. Ale cos jeszcze?
tronsek - Nie Kwi 22, 2012 07:37
kangaroo69 napisał/a: | a o co chodzi z tym dowodem? Jak się na to patrzy w przypadku opon? No bo zeby łyse i sparciałe nie były to ok. Ale cos jeszcze? | Napisałem w drugim poście o co chodzi.
tronsek napisał/a: | wg prawa na jednej osi muszą być koła z tym samym bieżnikiem. | Zatem jeżeli na jednej osi będą opony z różnymi bieżnikami, to auto nie spełnia wymagań technicznych i policja ma prawo wtedy zabrać dowód rejestracyjny.
kangaroo69 - Nie Kwi 22, 2012 10:01
Dzięki i sory za powielanie pytan odpowiedzi nie zauwazyłem
|
|