Zobacz temat - [r216 Si 1997 1,6 benz] zaciski ham. tylne szwanują,tarcze

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r216 Si 1997 1,6 benz] zaciski ham. tylne szwanują,tarcze

nocny_marek - Sro Maj 02, 2012 20:22
Temat postu: [r216 Si 1997 1,6 benz] zaciski ham. tylne szwanują,tarcze
Witam.

Pojawił się u mnie problem z zaciskami tylnymi hamulcowymi. Kiedyś szwankowały, ale mechanicy rozebrali i złożyli i było ok.
W zeszłym roku po solidnej stłuczce (w mój tył) auto było w naprawie i stało 3 mies. Teraz mam problemy od odebrania auta z hamulcami na tylnej osi i z ręcznym (podejrzewam też zacisk, niekoniecznie problem z linką bo było wszystko ok wcześniej).

Tarcze mam pordzewiałe, bije mi podczas jazdy. Tylne tarcze do tej pory są we rdzy na powierzchni trącej jakby klocki nie dociskały i nie zrównały powierzchni. Klocki były wymieniane 2 lata temu, nie piszczały nigdy i spokojnie jeżdżę nie hamując gwałtownie, agresywnie.

Prosiłbym o prawidłowe wymiary tarcz tylnych, przednich do mojego modelu (na stronie klubowej w danych techn. tego nie ma) rover 216 Si lux 1997 rok, benzyna poj. 1,6.
Nie wiem czy na przód są wentylowane, czy zwykłe-pełne. Mam wersję bogato wyposażoną, ale nie chcę się sugerować tym co mam założone (zwykłe) bo w aucie były przeróbki i dał poprzednik najtańsze części.

Ponadto prosiłbym o informację czy do tego modelu można kupić reperturę zacisku na tył z tłoczkiem. Na allegro nie widzę, w sklepie np. Tomateam w zestawie brak tłoczków...

Pozdrawiam