Zobacz temat - [R200] centralny zamek

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] centralny zamek

wloditzki - Czw Maj 10, 2012 12:42
Temat postu: [R200] centralny zamek
Witam!! Mam problem z roverem. Nie działa w ogole centralny zamek. Po zamknięciu auta kluczykiem od strony kierowcy nie zamykają sie żadne inne drzwi. Immo działa bez zarzutów alarm też. Panowie w czym może tkwić problem czy miał ktoś taki juz probelm ?
leszczu - Czw Maj 10, 2012 12:50

wloditzki, a sprawdzałeś bezpieczniki pod maską ??
wloditzki - Czw Maj 10, 2012 12:52

tak samochod byl u elektryka wszytskie bezpieczniki sa sprawdzone i pod maska i pod kierownica
leszczu - Czw Maj 10, 2012 12:54

Jeśli wierzysz dla elektryka, to ok. A elektryk sprawdził siłownik "master" w drzwiach kierowcy ??
wloditzki - Czw Maj 10, 2012 13:19

nie sprawdzil ;/ a mozna jasnej? czy mozna jakos samemu to ogarnac? i jak?
leszczu - Czw Maj 10, 2012 13:26

wloditzki napisał/a:
nie sprawdzil ;/ a mozna jasnej? czy mozna jakos samemu to ogarnac? i jak?

Wiesz, ja tam elektrykowi bym nie wierzył na słowo tylko samemu sprawdził bezpieczniki pod maską, bo tam właśnie siedzi odpowiedzialny za centralkę, Jeśli bezpieczniki będą ok, to wina stoi najprawdopodobniej po siłowniku w drzwiach kierowcy, który najzwyczajniej się zepsuł.
Tak to wygląda
http://allegro.pl/mg-zr-r...2323243916.html

wloditzki - Czw Maj 10, 2012 13:30

wlasnie ja tam mam strasznie pomieszane te bezpieczniki wstawilem nowe tak jak na rysunku pod przykrywka bylo i dupa taka sama (wczesniej jak go kupowalem bezpiczniki byly inazcej poustawiane jak na rysunku 2x20 bylo na miejscu 15 i odwrotnie) i przez caly czas bylo ok dopoki mi nie zaczal immo wariowac i nie moglem go odpalic. Miałem tez male dymienie z kabli od swiatel stopu bylo zwracie i troche dymu poszlo tez z pod kierownicy. Elektryk wymienil cala wiazke przewodow idacych od bagaznika i jest chyba ok ale centralka nie dziala nadal
leszczu - Czw Maj 10, 2012 13:35

wloditzki napisał/a:
Elektryk wymienil cala wiazke przewodow idacych od bagaznika i jest chyba ok ale centralka nie dziala nadal

Tzw, wiązkę klapy tylnej, częsta przypadłość tych modeli. :wink:
Tak jak pisałem wyżej, trzeba sprawdzić ten siłownik. Musisz rozebrać boczek, dostać się do siłownika i nie wiem sprawdzić go pod 12V, czy działa. :wink:

wloditzki - Czw Maj 10, 2012 13:37

nie mam chyba za bardzo sprzetu zeby go sprawidzic pod 12V
leszczu - Czw Maj 10, 2012 13:41

wloditzki napisał/a:
nie mam chyba za bardzo sprzetu zeby go sprawidzic pod 12V

Jak nie masz ?? Pod akumulator na chwile go podłączasz i tyle.
Ale najpierw możesz jeszcze sprawdzić czy dochodzi napięcie do niego. Potrzebny jest jakiś uniwersalny miernik który podłączasz pod przewody i wciskasz na pilocie przycisk "zamknij". Jak pokaże napięcie koło 12V, znaczy, że prąd mamy i sama wina stoi właśnie po siłowniku. :wink:

wloditzki - Czw Maj 10, 2012 13:44

dobra dzieki :) powbawie sie juz jutro bo mam wolne akurat :)