|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 416] Siłownik centralnego
mzimny - Nie Maj 20, 2012 09:19 Temat postu: [Rover 416] Siłownik centralnego Witam!
Wielka prośba o pomoc!
Nie działa siłownik centralnego - prawy przód. Zdjąłem boczek drzwi, odkręciłem trzy śruby mocujące i...... stwierdziłem, że ni jak nie da się go wyjąć...
Mnóstwo drucików-dźwigni ( od klamki wewn, klamki zewn, kluczyka, bolca ) a do tego bliskie sąsiedztwo prowadnicy szyby bocznej. Dla mnie nie do wyjęcia - tym bardziej, że końce dźwigni są zawsze wtykane w delikatne plasticzki, które po urwaniu tworzą dodatkowe kłopoty.
Generalnie jest tak, że siłownik po naciśnięciu pilotem (lub wciśnięciu siłownika od kierowcy) pracuje - słychać jego charakterystyczne buczenie. Nie wciąga jednak bolca w drzwiach. Muszę pamiętać i wciskać go przed zamknięciem samochodu ( lub po ).
Co może być przyczyną - wyrobienie jakiegoś przełożenia między siłownikiem a mechanizmem wciągającym bolec, czy coś w elektryce?
Jeśli siłownik do wymiany (koszt do 50zł) - to jak go wyjąć!?!?!?
Czy druciki odczepiać od siłownika czy wyciągać go wraz z nimi?
Przerabiał to ktoś?
Z góry dzięki za pomoc.
bizon - Nie Maj 20, 2012 09:31
A probowales nasmarowac caly ten mechanizm
mzimny - Nie Maj 20, 2012 09:45
Nie smarowałem ale wygląda na raczej nasmarowany. Jak wyciągam/wciskam bolec to chodzi lekko. Tylko centralka nawet nie próbuje nic z nim zrobić...
bizon - Nie Maj 20, 2012 09:53
Moze za slabe napiecie do silownika dociera
mzimny - Nie Maj 20, 2012 10:00
Siłownik wali jak pozostałe, więc myślę, że z napięciem jest ok ( chociaż przyznaję, że nie mierzyłem). Tylko powtórzę: nie ma reakcji we wciąganiu bolca...
bizon - Nie Maj 20, 2012 10:06
No to jesli chodzi lekko, napięcie ok to wychodzi ze silownik uszkodzony
mzimny - Sro Maj 23, 2012 13:15
Takie właśnie mam obawy...
Jak się zabrać za demontaż siłownika?
Trzeba demontować klamkę zewnętrzną i układ prowadnicy szyby bocznej?
Przydałaby się jakaś krótka instrukcja...
[ Dodano: Sro Maj 23, 2012 14:15 ]
Naprawdę nikt nie borykał się z takim problemem?
leszczu - Sro Maj 23, 2012 13:31
mzimny, trzeba zdjąć boczek i tam już będziesz sam wiedział co robić .
adams91 - Czw Maj 24, 2012 10:56
zdejmij boczek, nastepnie odkrec dwie sruby od szyby i wyjmij ja.
Odkrec klamke i jak troche ci wyjdzie to odczep dwa druciki ten od wkladki latwo ci wyjdzie a ten od otwierania drzwi troche ciezej MUSISZ UWAZAC NA CZUJNIK WKLADKI SLABE KABELKI.
No i zostala jedna sruba od szyny szyby jest na dole wykrec ja calkiem i mozesz troche ja odginac zeby wyjac zamek...
mzimny - Czw Maj 24, 2012 11:11
O, i to jest piękna, rzetelna informacja...
Za 25zł już zamówiłem "nowy" siłownik, żeby mając rozebrany boczek zrobić stary lub podmienić na nowy.
Jak przyjdzie to zadziałam.
Póki co dzięki za pomoc !!
|
|