Zobacz temat - [R75] Huczenie z tyłu auta.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Huczenie z tyłu auta.

ARTUR1983 - Wto Cze 05, 2012 13:51
Temat postu: [R75] Huczenie z tyłu auta.
Witam
Mam problem z tyłu podczas jazdy strasznie mi auto huczy.
Podczas jazdy np. z górki na biegu jak zjeżdżam huczy monotonnie ale jak zaczynam hamować to spada huczenie do zera mimo ze auto jeszcze na biegu jedzie.
Czy to może być łożysko z tyłu w kole?
dodam że od pewnego czasu mam problem z wrzuceniem biegu dwójki.
Nie powiem ze często ale od czasu do czasu.
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
pozdrawiam

kris-tofer - Wto Cze 05, 2012 15:00

z tyłu to łożysko - piasta na kole, musisz się wsłuchać, a z tą dwójką co nie wchodzi, to pewnie też od tej huczącej piasty :mrgreen:
ARTUR1983 - Wto Cze 05, 2012 15:38

Czy w takim razie opłaca się kupić używkę czy jednak nówkę i czy od razu w obu kołach wymienić czy nie?
Jakieś ryzyko jest przy zakupie używki?

kris-tofer - Wto Cze 05, 2012 15:44

kupujesz tylko nowe, trochę kosztuje, więc sprawdź dokładnie które to koło, podnieś je i zakręć, powinno być słychać lub w trakcie jazdy zlokalizować które to koło.
Jak huczy tylko jedno to nie ma sensu wymieniać drugiego

Voytec - Sro Cze 06, 2012 10:06

Panowie ja mam podobny objaw ale tylko jak włącze klimę ... auto huczy podczas jazdy w momencie kiedy stane ustaje.

Jakieś pomysły ? ... filtr powietrza ?

p.s oczywiście huczy z przodu

haszczyc - Sro Cze 06, 2012 10:29

Voytec, był podobny temat może ci wiatrak ocierał o pas przedni
sash997 - Sro Cze 06, 2012 16:47

kris-tofer napisał/a:
więc sprawdź dokładnie które to koło, podnieś je i zakręć, powinno być słychać lub w trakcie jazdy zlokalizować które to koło.

a najlepiej rozkręcić i sprawdzić,bo nie jest to dużo roboty,jak huczy to po zdjęciu pewnie sie rozsypie bo u mnie po zdjęciu łożysko ma delikatny luz a po założeniu absolutny brak luzu i cisza podczas jazdy :razz:

kris-tofer - Czw Cze 07, 2012 20:43

nic nie rozkręcać, bo nic się nie rozleci. Co najwyżej podnieść koło i zakręcić mocno, powinno być słychać delikatne huczenie, chyba, że to koło przednie to najlepiej sprawdzić na podnośniku, samochód do góry, zablokować jedne koło, włączyć nawet 4 bieg i rozkręcić koło silnikiem, koło nieobciążone ale jak łożysko mocno huczy to tak też się sprawdzi i będzie słychać.
sash997 - Pią Cze 08, 2012 01:13

kris-tofer napisał/a:
bo nic się nie rozleci.

oj chyba nie zdejmowałeś dość wyeksploatowanej piasty w R75 :mrgreen: jedna sie rozpadła mimo że jeszcze nie wyła :razz:

kris-tofer - Pią Cze 08, 2012 19:33

jak się jeździ aż się rozlatuje w rękach to tak jest, dobrze, że Ci koło nie odpadło :mrgreen:
sash997 - Pią Cze 08, 2012 21:27

dlatego chce mi sie czasem rozkręcić conieco aby sprawdzić jak sie elementy zużywają a nie czekać aż coś sie całkiem rozleci :twisted:
kris-tofer - Pią Cze 08, 2012 22:19

brzmi to tak, jakbyś profilaktycznie rozkręcał sprawne części samochodu...
sash997 - Pią Cze 08, 2012 23:43

bo rozkręcam :mrgreen:
kris-tofer - Nie Cze 10, 2012 17:04

no to już wiesz dlaczego się psują :mrgreen:
sash997 - Nie Cze 10, 2012 19:46

no niewiem bo u mnie jeszcze żadna sie nie popsuła...