Zobacz temat - [R25] Hamulce jak w maluchu, nierówno bierą

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Hamulce jak w maluchu, nierówno bierą

Mundekk - Wto Cze 05, 2012 16:53
Temat postu: [R25] Hamulce jak w maluchu, nierówno bierą
Witam. Roverek znowu sprawia problemy tym razem hamulce. Byłem na przeglądzie i na przodzie diagnosta sie nic nie przyczepił więc chyba ok, nie pamiętam wskazania ale różnica była około 0,1 słabsze było koło lewe.

Z tyłu było dużo gorzej, diagnosta powiedział że hamulce słabsze niż w maluchu. Na lewym kole wychodziło około 0,6-0,7 a na prawym 0,9-1. Takie wyniki były na hamulcu nożnym, a na ręcznym na lewej około 0,7 a na prawym 1,3-1,4.

Czyli cała lewa strona pojazu hamuje słabiej z tym, że na przodzie to mała rozbieżność, a tył to tragiedia.
Rozebrałem dzisiaj ten lewy tylny bęben który tak słabo hamuje i ku mujemu zdziwieniu wszystko wygląda idelnie, okładziny jak nowe, bębny z ledwie wyczuwalnym rowkiem i niema żadnych wycieków. Szczęki swobodnie sie rozpychają przy zaciąganiu ręcznego.

Skoro w środku wszystko wygląda tak ładnie to co mogło sie zepsuć? Jaka powinna być prawidłowa siła hamowania na bębnach?

leszczu - Wto Cze 05, 2012 16:58

Cytat:
Hamulce jak w maluchu, nierówno bierą

O wypraszam sobie. :mrgreen: U mnie w maluszku hamulce były brzytew. :mrgreen:
A tak na serio, to w twoim przypadku wychodzi na to, że cylinderki za słabo rozpychają szczeki.

Harry - Wto Cze 05, 2012 17:04

albo cylinderki,plyn ham, lub może są zużyte sprężynki itd.
Remigiusz - Wto Cze 05, 2012 17:21

Mundekk, Rozbierz cały bęben wyciągnic szczęki i je oglądnij czy dobrze hamują. Widać ślady tarcia. Lub kup nowe. Jak nic to dalej nie da nowe cylinderki trzeba będzie założyć. Trzeba to rozebrać i dopiero w tedy się da ocenić co jest nie hallo :wink:

A maluch nie ma takich złych hamulców jak są sprawne :wink:

Mundekk - Wto Cze 05, 2012 19:59

Te cylinderki da sie jakoś sprawdzić czy trzeba od razu wymieniać?

Remigiusz, bęben pisałem, że rozebrałem i wygląda z wierzchu git, okładziny są idealne. Na bębnach widać ślady tarcia bo ten bęben hamuje, tylko że słabo. O co chodzi z tym żeby zobaczyć czy dobrze hamują szczęki, jak mam to zrobić?

Harry, sprężynki nie są przypadkiem tylko po to zeby zaciski odbijały z powrotem po wciśnięciu hamulca? Czy to o jakieś inne chodzi?

Harry - Wto Cze 05, 2012 20:03

musisz rozebrać i przeczyścić wszystko
w maluchu miałem ostre hamulce :mrgreen: nie mowiac o recznym :wink:

Remigiusz - Wto Cze 05, 2012 20:09

Harry napisał/a:
musisz rozebrać i przeczyścić wszystko

Dokładnie tak :wink: Czy wyciągałeś wszystko z bębna Mundekk :) :?: