|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Brak sygnału (klaksonu)
kysu123 - Nie Cze 17, 2012 07:00 Temat postu: [R400] Brak sygnału (klaksonu) Witam serdecznie fanów Rover-ów
Panowie mam problem, kupiłem kilka dni temu śliczną 4 - setkę i niestety nie ma sygnału.
Od trąbek do bezpieczników kable są całe i niezaśniedziałe... przyciski w kierownicy chodzą bardzo ładnie i słychać charakterystyczne kliknięcie przy wciskaniu. Czy Rovery mają jakiś znany powód braku sygnału? Może to wina przekaźnika?
MARQS - Nie Cze 17, 2012 07:48
Witam, najprościej sprawdzić sam klakson. Wystarczy go odkręcić i sprawdzić na aku. Wiele razy już wymieniałem klakson w samochodach jakie miałem, jest to normalna przypadłość gdyż jest on narażony na wodę z powodu montażu z przodu pojazdu. Pozdrawiam MARQS.
[ Dodano: Nie Cze 17, 2012 08:48 ]
Zapomniałem jeszcze dodać że przed demontażem warto zwyczajnie sprawdzić bezpiecznik czy nie jest spalony. Jeżeli tak to oczywiście jest to przyczyna. Kiedyś często padał mi właśnie bezpiecznik i wtedy po wgłębieniu się w schemat elektryki odkryłem że był on zbyt słaby. Pozdrawiam MARQS.
szoso - Nie Cze 17, 2012 09:11
MARQS napisał/a: | najprościej sprawdzić sam klakson. Wystarczy go odkręcić i sprawdzić na aku |
klaksony są dwa, jeden po lewej a drugi po prawej, wątpię by padły obydwa na raz
a jeśli chodzi o wodę to miałem w jednej trąbce, ale to przez to że jakiś głąb zamontował klakson do góry nogami, inaczej woda tam się nie dostanie bo klaksony są dobrze zabudowane, trzeba by wjechać w wysoką wodę żeby je zalać
kysu123 napisał/a: | Czy Rovery mają jakiś znany powód braku sygnału? |
np. taśma srs w kierownicy
MARQS - Nie Cze 17, 2012 09:30
Witam ponownie, w R45 jest jeden. W moim był zamontowany zwykły klaksonik taki jak w FSO nie mam pojęcia jakie były montowane fabrycznie. Mimo wszystko myślę że warto sprawdzić to o czym pisałem. Prościej zajrzeć w bezpieczniki oraz sprawdzić klakson niż wyszukiwać sobie problemy. Pozdrawiam MARQS.
szoso - Nie Cze 17, 2012 09:35
no widzisz a tak się składa że temat jest o 400 i oryginalnie są tam 2 trąbki a kto ma jakąś rzeźbę to nie wnikam, też pewnie miałeś dwie kiedyś
oczywiście, że sprawdzając trzeba szukać od najprostszych rzeczy
MARQS - Nie Cze 17, 2012 09:41
Myślę że nie warto rywalizować na forum kto ma rację bo nie o to tu biega, opisywałem swoje spostrzeżenia z wielu autek i starałem się pomóc więc myślę że pytający sam zadecyduje co zrobi. Reasumując mam nadzieję że NASZE rady pomogą w zlokalizowaniu usterki. Pozdrawiam MARQS.
kysu123 - Nie Cze 17, 2012 20:43
Dzięki chłopaki, sprawdzę jeszcze raz dokładnie bezpieczniki... a jak nic nie znajdę oddam do mechanika by rzucił okiem na taśmę. Temat do zamknięcia
|
|