Zobacz temat - [214] Ślady cieczy na nadkolu i na silniku

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214] Ślady cieczy na nadkolu i na silniku

Danio2020 - Sro Cze 20, 2012 18:07
Temat postu: [214] Ślady cieczy na nadkolu i na silniku
Witam,
Ostatnio zauważyłem w prawym przednim nadkolu zbierającą się ciecz, nie jestem pewien skąd ona się bierze :/ Ślady cieczy są też widoczne także na silniku (modle się by to nie był olej) i na wężach wspomagania. Sam już nie wiem co myśleć czy jest to płyn do spryskiwaczy, wspomagania czy może ten olej a może się poci heh ;d Czy mogę mieć w jakiś sposób uszkodzony zbiornik płynu do spryskiwaczy?

Aha dodam jeszcze że w garażu nie widać żadnych wycieków, tylko podczas jazdy tak się mi robi ;/

robsson78 - Sro Cze 20, 2012 19:45

Wygląda mi to na olej. :sad:
rychliq - Sro Cze 20, 2012 22:08

też tak miałem,mi ciekło z węża od zbiorniczka z płynem/olejem od wspomagania a dokładnie był tak jakiś zacisk stary,skręcany śrubokrętem i po prostu jego życie się skończyło to kupiłem nowy zacisk skręcany i do tego wyjście zbiorniczka owinąłem taśma jakąś tam żeby wąż ciasno siedział i bez zacisku i na razie aż tak nie widać śladów wyciekania,ale i tak raz na miesiąc dolewam specyfiku do tego zbiorniczka :]
Danio2020 - Sro Cze 20, 2012 22:25

rychliq napisał/a:
też tak miałem,mi ciekło z węża od zbiorniczka z płynem/olejezam od wspomagania a dokładnie był tak jakiś zacisk stary,skręcany śrubokrętem i po prostu jego życie się skończyło to kupiłem nowy zacisk skręcany i do tego wyjście zbiorniczka owinąłem taśma jakąś tam żeby wąż ciasno siedział i bez zacisku i na razie aż tak nie widać śladów wyciekania,ale i tak raz na miesiąc dolewam specyfiku do tego zbiorniczka :]

zastanawiałem się czy to nie płyn do wspomagania ale on mi wogole nie ubywa, trzyma od zimy kiedy go ostatni raz dolewalem ;/

rychliq - Sro Cze 20, 2012 22:48

No to kolejna opcja jaką miałem w swoim bolidzie...
najpierw
Puściły mi uszczelniacze wałków rozrządu i oczywiście pasek kwalifikował się do wymiany bo popływał trochę w oleju
to zostało wymienione
a drugi raz
wariator + jakieś łożysko które się znajduję przy/z tym wariatorem...
nie wiem czy masz tam u siebie w motorze takie coś jak wariator...ale to ciekło sobie i olej dolewałem
i też majster powiedział że pasek dostał olejem i możliwe że trzeba myśleć o wymianie...

a teraz podczas wymiany uszczelki pod głowica majster to wykrył i mu się nie spodobało...cena mnie zabiła wariatora :] 1000PLN (nie wiem skąd ta cena) i łożysko kosztujące 60zł
więc łożysko zostało wymienione a wariator nie,mechanik to uszczelnił jakimś tam specyfikiem i jak na razie nawet kropla oleju nie znikła...bo by mnie to bolało jak olej 80zł 4 litry i to niby w promocji

za bardzo nie pomogłem...no ale ja miałem to samo prawie
tylko jak mówisz że płyn od wspomagania nie ucieka to już zonk tu jest...bo to tania opcja z naprawa
zbadaj czy olej silnikowy ubywa na bagnecie oczywiście
A co tam innego może lecieć,skoro tłuste ślady to chyba tylko to,albo płyn od wspomagania albo olej silnikowy...tylko skąd leci?

Danio2020 - Czw Cze 21, 2012 11:27

Cytat:
za bardzo nie pomogłem...no ale ja miałem to samo prawie
tylko jak mówisz że płyn od wspomagania nie ucieka to już zonk tu jest...bo to tania opcja z naprawa
zbadaj czy olej silnikowy ubywa na bagnecie oczywiście
A co tam innego może lecieć,skoro tłuste ślady to chyba tylko to,albo płyn od wspomagania albo olej silnikowy...tylko skąd leci?

Właśnie nie mam pojęcia skąd to się bierze pojade w najblizyszm czasie do mechanika i zobaczymy co powie ale jak to znowu cos z glowica (naprawiana rok temu), albo jak pisales z (wariatorem) to sam juz nie wiem ;/

leszczu - Czw Cze 21, 2012 17:29

Olej czy płyn chłodniczy ubywa ??
Danio2020 - Czw Cze 21, 2012 21:44

leszczu napisał/a:
Olej czy płyn chłodniczy ubywa ??

Wydaje mi się że chłodniczy choć są to śladowe ilości, oleju też nie mam na max no sam nie wiem ;(

leszczu - Pią Cze 22, 2012 11:52

Danio2020 napisał/a:
no sam nie wiem ;(

To kto to ma wiedzieć ?? ;>
Po mojemu to albo olej, albo płyn chłodniczy. :wink: Zdejmij osłonę rozrządu i zobacz czy nie cieknie ci pompa wody, przy okazji obadaj też uszczelniacz wałka.

Danio2020 - Sob Cze 23, 2012 15:12

Dziś dokładniej się temu przyjrzałem i zdaje sie ze z rozrzadu coś sie wydostaje (z tej osłony nie znalazłem takiego klucza żeby zdjąć tę osłone) czyli co jednak olej? Jakie znow koszty mnie to nieszczesne auto wyniesie tym razem?
leszczu - Sob Cze 23, 2012 15:40

Danio2020 napisał/a:
czyli co jednak olej?

Nie koniecznie, bo może to być również płyn chłodniczy.