|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 416Si] Czujnik deszczu
grzes999 - Pon Cze 25, 2012 15:09 Temat postu: [Rover 416Si] Czujnik deszczu Witam
Na początku przywitam się ze wszystkimi bo jeszcze nie mięłam okazji tego zrobić.
Tak więc Witam wszystkich.
A teraz do rzeczy. Nie jestem pewien czy dobrze widzę; ale czy rover 416 Si mają czujniki deszczu?? Bo niby na przedniej jak i na tylnej szybie mam wydaję mi się, że jest to czujnik.
I teraz jak mam mokrą szybę z tyłu i gdy włączam wycieraczki przedniej szyby to automatycznie włącza mi się tylna i właśnie stąd moje podejrzenie. Tylko że przy zwykłem deszczu wycieraczki nie włączają się same tylko trzeba je włączyć. Może trzeba w jakiś konkretny sposób ustawić "wajchę" od wycieraczek aby ów czujnik działał.
Mam nadziej, że ktoś rozwieje moje wszystkie wątpliwości.
leszczu - Pon Cze 25, 2012 15:21
Fabrycznie czujników deszczu nie montowali W R400.
grzes999 - Pon Cze 25, 2012 15:46
leszczu napisał/a: | Fabrycznie czujników deszczu nie montowali W R400. |
Czyli, że albo jest dołożony i nie bardzo działa; albo po prostu szyby wyglądają tak jak by miały czujnik deszczu; ale to raczej mało prawdopodobne bo co po montować takie szyby bez celu.
bizon - Pon Cze 25, 2012 16:03
A wstaw zdjecie owych czujnikow moze to cos pomoze
grzes999 - Pon Cze 25, 2012 16:15
Proszę bardzo chodzi o o to czarne obramowanie w ogół szyby.
Przód
http://img.burning-brushes.pl/?v=201206qqq.jpg
Tył
bizon - Pon Cze 25, 2012 17:16
ja chyba jestem slepy bo ja nic nie widze wiecej niz w moim
leszczu - Pon Cze 25, 2012 17:19
grzes999 napisał/a: | Proszę bardzo chodzi o o to czarne obramowanie w ogół szyby.
|
To jest tylko element szyby nic więcej.
greg-si - Pon Cze 25, 2012 18:20
To że włącza się tylna wycieraczka to normalna rzecz gdy wrzucasz wsteczny i masz włączone przednie wycieraczki.
grzes999 - Pon Cze 25, 2012 18:53
Dziękuje wszystkim za rozwianie moich wątpliwości.
adamek.o2 - Wto Cze 26, 2012 06:47
Jak wyże, mam wersję Si Silverstone (jedną z bogacej wyposażonych) i żadnych czujników deszczu nie montowano do naszych R.. To czarne to tylko element szyby i tylna wycieraczka sama zacznie pracować gdy przy włączonych przednich wrzucisz wsteczny bieg - w sumie pomocne bardzo
Swoją drogą... ile by to wyniosło i czy wykonalne podpiąć czujniki deszczu
Kolejny pomysł na mod ..
bizon - Wto Cze 26, 2012 07:17
adamek.o2 napisał/a: | ile by to wyniosło i czy wykonalne podpiąć czujniki deszczu |
No zobacz na allegro po ile chodza czujniki od innych marek a dalej zabawa w elektryka
adamek.o2 - Wto Cze 26, 2012 11:00
no właśnie. czyjniki są ale z wyglądu to one nie za ciekawe. Myślałem, że wyglądają bardziej estetycznie takie czujniki. Wiadomo zabawa w elektryka zawsze musi być. Ale jak jest rzeźba i człowiek dobrze zrobi to i dumny będzie
greg-si - Wto Cze 26, 2012 15:18
adamek.o2 napisał/a: | w sumie pomocne bardzo |
A mnie to irytuje i denerwuje. Jak jedziesz to rzadko kiedy masz mokrą tylną szybę i jak zaczniesz cofać z prawie suchą tylną to tylko rozmazuje Ci cały syf na szybie i trzeba używać spryskiwacza. Nie wspomnę o zimie gdzie najczęściej nie włączam ogrzewania tylnej szyby gdy jadę krótki odcinek lub mam stertę śniegu z tyłu. Ile razy tak miałem i leciało w eter wymowne 'kur*^& mać'.
Co do czujnika deszczu to jak jeździłem Laguną II to nie byłem zadowolony z tego w jaki sposób działa ten cały system. Ot taki bajer.
Ale maruda ze mnie
adamek.o2 - Wto Cze 26, 2012 15:33
greg-si napisał/a: | Jak jedziesz to rzadko kiedy masz mokrą tylną szybę i jak zaczniesz cofać z prawie suchą tylną to tylko rozmazuje Ci cały syf na szybie |
Z tym się zgodze
greg-si napisał/a: | Co do czujnika deszczu to jak jeździłem Laguną II to nie byłem zadowolony z tego w jaki sposób działa ten cały system. Ot taki bajer. |
O tym czytałem i podobne opinie ale to zależy właśnie od tego jaka firma robiła ten czujnik i jak był ustawiony (tak wyczytałem)
Chętnie bym się na własnym autku przekonał jak to działa
|
|