Zobacz temat - [Rover 416Si] Czujnik deszczu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [Rover 416Si] Czujnik deszczu

grzes999 - Pon Cze 25, 2012 15:09
Temat postu: [Rover 416Si] Czujnik deszczu
Witam

Na początku przywitam się ze wszystkimi bo jeszcze nie mięłam okazji tego zrobić.
Tak więc Witam wszystkich.
A teraz do rzeczy. Nie jestem pewien czy dobrze widzę; ale czy rover 416 Si mają czujniki deszczu?? Bo niby na przedniej jak i na tylnej szybie mam wydaję mi się, że jest to czujnik.
I teraz jak mam mokrą szybę z tyłu i gdy włączam wycieraczki przedniej szyby to automatycznie włącza mi się tylna i właśnie stąd moje podejrzenie. Tylko że przy zwykłem deszczu wycieraczki nie włączają się same tylko trzeba je włączyć. Może trzeba w jakiś konkretny sposób ustawić "wajchę" od wycieraczek aby ów czujnik działał.

Mam nadziej, że ktoś rozwieje moje wszystkie wątpliwości.

leszczu - Pon Cze 25, 2012 15:21

Fabrycznie czujników deszczu nie montowali W R400.
grzes999 - Pon Cze 25, 2012 15:46

leszczu napisał/a:
Fabrycznie czujników deszczu nie montowali W R400.

Czyli, że albo jest dołożony i nie bardzo działa; albo po prostu szyby wyglądają tak jak by miały czujnik deszczu; ale to raczej mało prawdopodobne bo co po montować takie szyby bez celu.

bizon - Pon Cze 25, 2012 16:03

A wstaw zdjecie owych czujnikow moze to cos pomoze
grzes999 - Pon Cze 25, 2012 16:15

Proszę bardzo chodzi o o to czarne obramowanie w ogół szyby.

Przód

http://img.burning-brushes.pl/?v=201206qqq.jpg

Tył

bizon - Pon Cze 25, 2012 17:16

ja chyba jestem slepy bo ja nic nie widze wiecej niz w moim
leszczu - Pon Cze 25, 2012 17:19

grzes999 napisał/a:
Proszę bardzo chodzi o o to czarne obramowanie w ogół szyby.

To jest tylko element szyby nic więcej. :wink:

greg-si - Pon Cze 25, 2012 18:20

To że włącza się tylna wycieraczka to normalna rzecz gdy wrzucasz wsteczny i masz włączone przednie wycieraczki.
grzes999 - Pon Cze 25, 2012 18:53

Dziękuje wszystkim za rozwianie moich wątpliwości.
adamek.o2 - Wto Cze 26, 2012 06:47

Jak wyże, mam wersję Si Silverstone (jedną z bogacej wyposażonych) i żadnych czujników deszczu nie montowano do naszych R.. To czarne to tylko element szyby i tylna wycieraczka sama zacznie pracować gdy przy włączonych przednich wrzucisz wsteczny bieg - w sumie pomocne bardzo ;)
Swoją drogą... ile by to wyniosło i czy wykonalne podpiąć czujniki deszczu ?? :D
Kolejny pomysł na mod .. ;D

bizon - Wto Cze 26, 2012 07:17

adamek.o2 napisał/a:
ile by to wyniosło i czy wykonalne podpiąć czujniki deszczu ?? :D

No zobacz na allegro po ile chodza czujniki od innych marek a dalej zabawa w elektryka

adamek.o2 - Wto Cze 26, 2012 11:00

no właśnie. czyjniki są ale z wyglądu to one nie za ciekawe. Myślałem, że wyglądają bardziej estetycznie takie czujniki. Wiadomo zabawa w elektryka zawsze musi być. Ale jak jest rzeźba i człowiek dobrze zrobi to i dumny będzie ;)
greg-si - Wto Cze 26, 2012 15:18

adamek.o2 napisał/a:
w sumie pomocne bardzo ;)

A mnie to irytuje i denerwuje. Jak jedziesz to rzadko kiedy masz mokrą tylną szybę i jak zaczniesz cofać z prawie suchą tylną to tylko rozmazuje Ci cały syf na szybie i trzeba używać spryskiwacza. Nie wspomnę o zimie gdzie najczęściej nie włączam ogrzewania tylnej szyby gdy jadę krótki odcinek lub mam stertę śniegu z tyłu. Ile razy tak miałem i leciało w eter wymowne 'kur*^& mać'.

Co do czujnika deszczu to jak jeździłem Laguną II to nie byłem zadowolony z tego w jaki sposób działa ten cały system. Ot taki bajer.

Ale maruda ze mnie :P

adamek.o2 - Wto Cze 26, 2012 15:33

greg-si napisał/a:
Jak jedziesz to rzadko kiedy masz mokrą tylną szybę i jak zaczniesz cofać z prawie suchą tylną to tylko rozmazuje Ci cały syf na szybie

Z tym się zgodze ;)

greg-si napisał/a:
Co do czujnika deszczu to jak jeździłem Laguną II to nie byłem zadowolony z tego w jaki sposób działa ten cały system. Ot taki bajer.

O tym czytałem i podobne opinie ale to zależy właśnie od tego jaka firma robiła ten czujnik i jak był ustawiony (tak wyczytałem) :P

Chętnie bym się na własnym autku przekonał jak to działa :)