|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Czy przepłaciłem za mechanika?
pest - Wto Lip 03, 2012 09:45 Temat postu: [R75] Czy przepłaciłem za mechanika? Witam,
swojego Roverka kupiłem w marcu tego roku (benzyna 1.8). Ogólnie nie było z nim żadnych problemów, powiedzmy że poprzedni właściciel dbał o auto. Jednak przyszła pora, na zrobienie tzw. pakietu startowego, więc postanowiłem pojechać do mechanika, oto co zrobił i na ile mnie skasował:
sprawdził:
- rozrząd i pompę wody (miałem wymienić, ale mechanik stwierdził, że najwyraźniej dopiero co były wymieniane i odradził wymiany)
- stan płynu chłodzącego
- stan płynu hamulcowego
- olej w skrzyni
wymienił:
- wahacz przedni-lewy (Birth)
- tuleja wahacza
- olej (kupiłem go wcześniej z netu)
- filtr oleju (kupiłem go wcześniej z netu)
- pasek alternatora
- pasek pompy wspomagania
Za całość skasował mnie 1040zł, czy zdarł ze mnie, czy to normalna cena? Wiem, że za wahacz i tuleję skasował mnie z 200zł więcej, niż cena internetowa.
Pawkaz - Wto Lip 03, 2012 09:50
Moim zdaniem przeplaciles.W Toruniu odbyly sie naprawy czy w jakims innym miescie ?
pest - Wto Lip 03, 2012 09:53
Pawkaz napisał/a: | Moim zdaniem przeplaciles.W Toruniu odbyly sie naprawy czy w jakims innym miescie ? |
Dzięki za odpowiedź, tak w Toruniu - w polecanym na stronie klubowej warsztacie "AUTO-PLUS Zakład Mechaniki Pojazdowej Majewski".
seyfer - Wto Lip 03, 2012 09:58
wychodzi niezła stawka za godzinówkę
pest - Wto Lip 03, 2012 10:02
Wniosek z tego jeden - byłem u niego pierwszy i ostatni raz, muszę na przyszłość poszukać innego mechanika, który nie zdziera a temu wystawić odpowiednią notę na stronie klubowej A tam jak byk napisane: "Uczciwi i niedrodzy"
Pieta - Wto Lip 03, 2012 10:23
Też uważam, że zdarł z Ciebie
Jezeli chodzi o płyn chłodniczy i hamulcowy
Wymienia się je co około 3 lata, nawet jeżeli jest ok jeżeli chodzi o temeperaturę zamarzania
Układ hamulcowy poprostu warto raz na jakiś czas przelać nowym płynem aby się pozbyć wody i brudu
Nowoczesne płyny chłodnicze mają dużą zawartość inhibitorów korozji aby chronić elementy meatalowe przed korozją i plastiki przed starzeniem. Po pewnym czasie, mimo, że temperatura zamarzania jest wciąż OK, dodatków antykorozyjnych jest mniej lub ich wogóle nie ma.
Dlatego zalecana jest wymiana płynu chłodniczego co 3-5lat
MaReK - Wto Lip 03, 2012 12:38
Zasadnicze pytanie jest takie, czy to jest z częściami czy bez?
Olej kupiłeś, ale filtr, paski, wahacz z tuleją też mu dałeś, to jest cena za samą robotę?
pest - Wto Lip 03, 2012 14:09
MaReK napisał/a: | Zasadnicze pytanie jest takie, czy to jest z częściami czy bez?
Olej kupiłeś, ale filtr, paski, wahacz z tuleją też mu dałeś, to jest cena za samą robotę? |
Kupiłem olej i filtr oleju, resztę - tuleja, wahacz i paski (alternatora i pompy wspomagania) kupił mechanik.
MaReK - Wto Lip 03, 2012 14:23
Masz rachunek na te części? Czy całościowy? Popatrz sobie na sklepy allegro.pl, naszą instytucję wspierającą i porównaj. Wyjdzie Ci mniej więcej sama robota. Mimo wszystko max. to chyba 300 - 350 zł za robotę tego co wymieniłeś.
haszczyc - Wto Lip 03, 2012 14:38
wniosek tego taki że lepiej żeby mechanik wcześniej zrobił jakąś wycenę ja raz też się tak naciąłem teraz gdzie jadę pierwsze pytam o koszta
pest - Wto Lip 03, 2012 16:34
MaReK napisał/a: | Masz rachunek na te części? Czy całościowy? Popatrz sobie na sklepy allegro.pl, naszą instytucję wspierającą i porównaj. Wyjdzie Ci mniej więcej sama robota. Mimo wszystko max. to chyba 300 - 350 zł za robotę tego co wymieniłeś. |
Faktury ani rachunku oczywiście nie dał, tylko rozpiskę na kartce papieru Oto jego wyliczenia (cytuję dosłownie):
wahacz lewy dolny - 520zł
poduszka wahacza tylna - 120zł
pasek alternatora - 50zł
pasek pompy wspomagania - 30zł
wymiana wahacza - 120zł
sprawdzenie rozrządu i wymiana pasków - 100zł
sprawdzenie i wymiana oleju - 100zł
haszczyc napisał/a: | wniosek tego taki że lepiej żeby mechanik wcześniej zrobił jakąś wycenę ja raz też się tak naciąłem teraz gdzie jadę pierwsze pytam o koszta |
Dokładnie, niestety ale wiem to dopiero teraz, następnym razem będę mądrzejszy. To mój pierwszy samochód (prawko mam od tygodnia) więc mam jeszcze wiele do nauczenia w kwestii mechaników. Swoją drogą - fajna praca bycie takim mechanikiem, koszty nalicza się jak chce, z US też pewnie się nie rozlicza, nie wiem po co ja studia kończyłem
haszczyc - Wto Lip 03, 2012 16:43
pest, zawsze żądaj paragonu za wykonaną pracę, ja zauważyłem że mało który mechanik taki wystawia, fajna szara strefa.... czasami wole jechać do NORAUTO i tam mam wszystko na papierze co i jak i z reklamacją nie ma najmniejszego problemu
[ Dodano: Wto Lip 03, 2012 17:43 ]
pest napisał/a: | sprawdzenie i wymiana oleju - 100zł | ładnie cię tu skosił ....
Boncky - Wto Lip 03, 2012 17:42
Ceny grube no niestety mechanik paragonów drukuje tyle ile ma ochotę:) jeżeli jedziesz do "obcego" to wycena przed, chyba że robi Ci znajomy lub ktoś komu można zaufać to wtedy nie am takich akcji... niestety za rzadkość się płaci a rovera 75 jeszcze można do takich zaliczyć:) gdyby to było Golf to byś 600 zapłacił ]]
Pieta - Wto Lip 03, 2012 19:14
z moich notatek
W serwisie FauVert
wymiana oleju i filtra 35zł
wymiana wahacza i tulei 80zł
ustawienie geometrii kół, tył i przód 99zł
Lokalny warsztat mechaniki pojadowej
Wymiana termostatu 110zł
Wymiana łożyska amortyzatora 50zł
Wymiana wysprzęglika 400zł
Myślę, że warto założyć nowy temat w dziale "Ważne tematy" z cenami za konkretne usługi. Niektórym na pewno pomogło by to negocjacjach z mechanikami.
pest - Wto Lip 03, 2012 19:33
Dzięki Wam za odpowiedzi - morał z tego taki, że za niewiedzę się płaci a niestety mechanicy są pierwsi do tego, żeby z tej niewiedzy skorzystać.
"AUTO-PLUS Zakład Mechaniki Pojazdowej Majewski" w Toruniu jest oczywiście na mojej czarnej liście - ma też nadzieję, że niejedna osoba to przeczyta i dwa razy się zastanowi przed wybraniem do tego warsztatu (chyba, że lubi drenaż kieszeni). Teraz już wiem, ile kosztuje podstawowa obsługa Rover 75 i następnym razem będę wiedział jak postępować.
Swoją drogą pomysł Pieta jest bardzo fajny - pomoże przede wszystkim osobom, które dopiero zaczynają przygodę z Roverem (albo z samochodem w ogóle, jak ja).
Pawkaz - Wto Lip 03, 2012 20:04
Pieta napisał/a: | z moich notatek
W serwisie FauVert
wymiana oleju i filtra 35zł
wymiana wahacza i tulei 80zł
ustawienie geometrii kół, tył i przód 99zł |
Ogolnie siec tych serwisow jest w miare przystepna cenowo.Czesto organizuja jakies sezonowe promocje
Oskar - Czw Lip 05, 2012 19:22
pest, We wtorek odbieram autko z Boscha wiem, na razie, że cena już przekroczyła 2000 zł wiem też, że kupili prawy dolny wahacz za 550 zł...
|
|