Zobacz temat - [Rover200] Problem z podłączeniem radia

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - [Rover200] Problem z podłączeniem radia

Opar - Pią Lip 06, 2012 14:14
Temat postu: [Rover200] Problem z podłączeniem radia
Cześć
Kupiłem radio Naviheaven i mam problem z jego odpaleniem. Są miejsca na 2 kostki. Jedno gniazdo posiada 8 pinów (głośniki) i drugie 4 piny 'zapłon, uziemienie, antena elektryczna, pamięć' Jedna kostka z samochodu wychodzi gdzie jest 8 kabli, domyślam się że to głośniki, jednak nie ma drugiej kostki, są tylko 4 przewodu luzem. Zielono-biały (najgrubszy), czarny, fioletowy i czerwony. Nie mam pojęcia jak to podłączyć teraz, 2 razy zrobiłem juz zwarcie i nie chce dalej robić sposobem prób i błędów. Który kabel jest do czego? Jak to podłaczyć?

Poniżej załączam kilka zdjęć:

Robertus74 - Pią Lip 06, 2012 14:45

Te zdjęcia zupełnie bez ostrości. :(
A nie dostałeś żadnej przejściówki z tym radiem?
Poza tym zza konsoli R200 powinna wychodzić kostka ISO.
A może to co Ci wychodzi z konsoli to przejściówka, którą trzeba odłączyć, bo za nią jest właściwa kostka ISO? Jakie miałeś radio zanim kupiłeś to nowe?

leszczu - Pią Lip 06, 2012 18:24

Może się przyda.
Musisz miernikiem posprawdzać każdy kabelek, aż dojdziesz który to napięcie, a który pamięć.

rieger - Pią Lip 06, 2012 21:04

Dokladnie jak mowi leszczu, miernik na stale napiecie jedna koncowka gdzies do masy i patrzysz na ktorym bedzie na stale 12V a na ktorym po kluczyku, a nastepnie bierzesz jeden z nich i przykladasz do niego koncowke miernika a druga do pozostalych dwoch i tam gdzie Ci pokaze 12V to masz mase
Opar - Pią Lip 06, 2012 22:02

Robertus74 napisał/a:
A nie dostałeś żadnej przejściówki z tym radiem?
Poza tym zza konsoli R200 powinna wychodzić kostka ISO.

Nie było żadnej przejściówki. Może powinna wychodzić kostka ISO. Ale jest to co widać. Jedna kostka i 4 kable.

Robertus74 napisał/a:
A może to co Ci wychodzi z konsoli to przejściówka, którą trzeba odłączyć, bo za nią jest właściwa kostka ISO?

Nie ma żadnych innych kostek. Idzie gdzieś z głebi dalekiej dluga czarna, gruba wiązka kabli.

Robertus74 napisał/a:
Jakie miałeś radio zanim kupiłeś to nowe?

Z tego co pamiętam to było jakieś Sony z wyższej półki, ale gdy miałem wypadek tym samochodem i leżałem obok z rozwalonym łbem, ktoś z 'pomocnych' ludzi na pewnej wiosce, wyciągnął pomocną dłoń i zaopiekował się radiem, akumulatorem, starą gaśnicą i połamany trójkątem. Nie wiem jak wyglądała dokładnie instalacja elektryczna tego radia, może była kostka iso. Chciałbym narazie sie dowiedzieć jak to podłączyć. Jutro rano siądę do tego radyjka z miernikiem, który na szczescie posiadam i popróbuje znaleźć napięcie. A czy te kolory kabli które podałem bez kostki są oryginalne?

sash997 - Pią Lip 06, 2012 22:41

może jak ci ten pomocny radio wyrywał to razem z kostką poszło??
Opar - Nie Lip 08, 2012 19:27

Nie moge na żadnym przewodzie znaleźć napięcia. Chwile coś poskacze i zaraz '1' na mierniku wyskakuje. Zwarcie? Nie moge poprowadzić od nowa przewodow od akumulatora?
rieger - Nie Lip 08, 2012 19:31

a dobrze ustawiles miernik?? jedynka wyskakuje np jak zakres sie skonczy
Opar - Nie Lip 08, 2012 20:02

Wygląda to tak, że było przez chwile napiecie kolo 2,3V i szybko spadało do zera. miernik z dokładnością do 0,01V, nie mogl konczyc mu sie zakres. Prosiłbym na odpowiedz na moje pytanie z poprzedniego postu.
rieger - Nie Lip 08, 2012 20:06

No mozesz pociagnac nowe przewody nie widze przeszkod
Opar - Nie Lip 08, 2012 20:35

A to ile tych kabli mam poprowadzic? 2 od akumulatora? jeden od plusa, drugi od minusa? 'zapłon, uziemienie, antena elektryczna, pamięć' Jak mam rozumieć te słowa na radiu? 'zapłon' że prąd bedzie po przekręceniu kluczyka? uziemienie to masa, minus. A antena elektryczna, pamieć? Jak to podłaczyć? zapłon, antena elektryczna, pamieć razem do plusa? czy antena i pamieć razem bez zapłonu? gdy nie chce by bylo zalezne od stacyjki. Dobrze myśle?
rovek - Nie Lip 08, 2012 20:50

Sprawdź najpierw bezpieczniki, to że nie masz na nich napięcia uwarunkowane jest pewnie tym że podczas gdy ktoś przecinał wiązkę zrobił zwarcie.

Jeżeli miałbyś podłączać na nowo pamiętaj o zastosowaniu bezpieczników na plusy.

Standardowe podłączenie w r200 wygląda tak:

Kostka II
7 - zielono-biały
8 - czarny
6 - czerwono-czarny
4 - fioletowy

Opar - Czw Lip 12, 2012 18:44

Znalazłem napięcie w przewodach i podłączyłem radio. czarny masa, fioletowy 12v( u mnie to plus, idzie prosto z akumulatora), czerwony podświetlenie, zielono-biały to napiecie pod stacyjke. Jednak radio świeci się tylko przez sekunde po przekreceniu stacyjki.. Po prostu już mi rece opadają, zero tu logiki. Może to wina samego radia?
rieger - Czw Lip 12, 2012 21:40

Swieci sie w sense dziala tak?? czy podswietla??

a na zielono bialym to napiecie ze stacyjki masz caly czas po przekreceniu klucza??
Wg mnie jezeli dobrze podlaczyles mase i 12v z aku to powinno juz sie wlaczac z przycisku power a po zaplonie to tylko sterowanie zeby sie samo wlaczalo.
Domniemam ze dobrze polaczyles te przewody??
podswietlenia nie podlaczaj nawet:)

Opar - Sob Lip 14, 2012 13:53

rieger napisał/a:
Swieci sie w sense dziala tak?? czy podswietla??

Podświetla.

rieger napisał/a:
a na zielono bialym to napiecie ze stacyjki masz caly czas po przekreceniu klucza??

Tak. Po przkreceniu jest napiecie w granicach 12v

rieger - Sob Lip 14, 2012 15:23

a wez jeszcze powiedz jak podlaczyles te przewody co do czego masa zaplon pamiec podswietlenie, moze to jakis czeski blad :wink:
Opar - Sob Lip 14, 2012 18:12

Podłączyłem jak na schemacie radia i było tylko podswietlenie na sekunde po podłączeniu. Dzisiaj zrobilem na krotko prosto z aku. Teraz wcale nie działa. Nie jest to wina radia?
rovek - Sob Lip 14, 2012 18:18

Powinno działać mając +, - oraz prąd ze stacyjki, jeśli wszystko ok a radio nie działa to wina radia, warto byłoby spróbować podłączyć inne, sprawne radio w celu potwierdzenia.
rieger - Sob Lip 14, 2012 18:27

dokladnie rovek, ma racje. Ty a to zabezpieczenie 10A sprawdzales?? moze przez przypadek cos zwarles i wynioslo bezpiecznik na orbite :mrgreen:
Pirat_s-ca - Wto Lip 17, 2012 14:45

witam panowie jeśli się mogę podpiąć mam rovera 420 sdi wymieniałem wczoraj radio podłączyłem kostki wszystko chodziło elegancko dopóki nie włożyłem radia w kieszeń. Gdy wsadziłem radio to zgasło razem z zegarkiem :evil: :cry: :mad: . Na początku myślałem ze zrobiłem jakaś zware ale bezpiecznik cały i co dziwne zapalniczka działa. wie ktoś może co to może być :?: :?:
rovek - Wto Lip 17, 2012 16:22

Może przerwałeś jakiś kabel albo uwaliłeś mase, wyjmij radio i sprawdź czy czegoś przez przypadek nie ruszyłeś.
Pirat_s-ca - Wto Lip 17, 2012 19:37

spoko kryzys zazegnany pod maska byl jeszce jeden bezpiecznik :oops: