Zobacz temat - [Polonez 1.4] Olejowy dylemat

Forum Klubu ROVERki.pl

Inne (np. Polonez 1.4, MG Maestro, Rover SD1 itp.) - [Polonez 1.4] Olejowy dylemat

Dawidfso - Nie Lip 15, 2012 13:27
Temat postu: [Polonez 1.4] Olejowy dylemat
Witam, od pewnego czasu jestem posiadaczem Poloneza z silnikiem Rovera. Nadszedł czas wymiany oleju w moim autku. Samochód od nowości jeździ na Mobilu 5W40 czyli pełnym syntetyku, wiem, że na pewno zostanę przy pełnym syntetyku mam jednak dylemat pomiędzy dwiema markami. Dalej ten Mobil czy może Quaker State 5W40 ? silnik ma przejechane 230tyś i jest w stanie BDB, jednak słyszałem, żeby do starszych samochodów nie lać olejów ,,lekkobieżnych" bo może coś się rozszczelnić. Którą opcję radzicie wybrać ?
rovek - Nie Lip 15, 2012 14:10

Olej lekkobieżny to 0w30, 5w30. Syntetyk mobila jest dobrej klasy, ale polecam castrol który jest o klase wyżej, sam jeżdżę na 5w40, a jeśli zaczyna zwiększać się pobór oleju polecam vavoline 10w40.
Piotrek7 - Wto Wrz 04, 2012 21:17

Czytałem sporo opinii że w Castrolu płaci się za markę, a Orlen już robi bardzo dobre oleje w tej chwili.
sknerko - Wto Wrz 04, 2012 21:47

od wyjazdu z fabryki mój poldas jeździł na Lotosie półsyntetycznym i żyje do dziś pali na dotyk i nie spala oleju wcale