Zobacz temat - [R214i] Skrzynia biegów się sypie - wymiana

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i] Skrzynia biegów się sypie - wymiana

remo_78 - Wto Sie 07, 2012 07:42
Temat postu: [R214i] Skrzynia biegów się sypie - wymiana
Witam!
Sypie mi się skrzynia biegów. Po diagnozie mechanika do wymiany. Szukam najtańszego wyjścia z sytuacji i chcę kupic używkę. Gdzieś na forum czytałem że do mojego roverka 214i, 1,4 8v 97r. pasować może skrzynia od rovera 114. Prawda to? Jest na alledrogo kilka ofert różnych skrzyni do mojego rovera ale jak sie ustrzec zajechanego bubla?Na miejscowych szrotach nie znalazłem ani jednego egzemplarza więc pozostaje internet. Możecie kogoś polecić a może ktoś z szanownych forumowiczów ma skrzynię na sprzedaż?

leszczu - Wto Sie 07, 2012 09:58

remo_78 napisał/a:
Jest na alledrogo kilka ofert różnych skrzyni do mojego rovera ale jak sie ustrzec zajechanego bubla?

Nikt ci po wyglądzie nie powie, czy skrzynia jest dobra czy zła.
remo_78 napisał/a:
pasować może skrzynia od rovera 114. Prawda to?

Tego nie wiem, ale pasuje 214 16V i 414 16V. Pasuje również od 216 i 416, ale już skrzynia ma inne przełożenia. Możesz szukać też od Rovera 25 i 45 i przełożyć swój mechanizm zmiany biegów.
remo_78 napisał/a:
Możecie kogoś polecić a może ktoś z szanownych forumowiczów ma skrzynię na sprzedaż?

Zadzwoń tutaj. Powinien mieć jakąś na stanie.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=23203177

remo_78 - Nie Wrz 09, 2012 08:07

No i skrzynia się rozleciała na drodze. Na szczęście nie jechałem szybko i nagłe zablokowanie kół nie doprowadziło do jakiegoś wypadku. Zamówiłem używkę na alledrogo i jestem juz po wymianie. Skrzynia 111 tys. przebiegu czyli o połowę mniej niż poprzednia. Wszystko fajnie pięknie tylko że dwójka zgrzyta przy jej wrzuceniu. Dzieje się to podczas jazdy. Częściej na zimnym silniku, rzadziej zdaża się że na ciepłym. Na postoju po wciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu dwójki nie ma zgrzytów. Myślicie że warto coś z regulacją sprzęgła pokombinować? Czy to ewidentnie wina synchronizatora i skrzynię oddać na reklamacji? Lipa trochę bo uziemi mnie to na dłuższą chwilę a jeżdze tym autem i do pracy i rozwożę żonę i dziecko.
leszczu - Nie Wrz 09, 2012 10:13

remo_78 napisał/a:
Myślicie że warto coś z regulacją sprzęgła pokombinować?

Jeśli reszta biegów wchodzi gładko, to sprzęgło jest w porządku. Raczej to będzie wina synchronizatora drugiego biegu.

adinek221 - Pon Sie 05, 2013 21:57

Na pewno tego synchronizatora, możesz jeździć śmiało jakiś czas. Ja jeździłem tak 2 miesiące, i czasami zdarzyło mi się go przepałować. Co do skrzyni to po wymianie mi 2 3 zgrzytała a teraz ostatnie czasy nawet 4. No i dziś mi siadła :)