|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] kontrolka hamulców, abs i układu kontroli trakcji
amigojwr - Nie Sie 12, 2012 22:41 Temat postu: [R75] kontrolka hamulców, abs i układu kontroli trakcji Witam,
jak w tytule topika, tydzień temu zapaliła mi się kontrolka zużycia okładzin klocków hamulcowych (żółta). Dziś doszły do niej dwie kolejne: abs-u i układu kontroli trakcji. Jutro jestem zapisany do warsztatu na zrobienie hamulców, zamierzam wymienić tarcze i klocki.
Czy wyświetlenie tych trzech kontrolek może być spowodowane startymi hamulcami? Póki co auto hamuje bez problemu.
pozdrawiam
automechanik - Pon Sie 13, 2012 05:13
Wygląda to na przetarte przewody czujnika zużycia klocków i czujnika abs
amigojwr - Pon Sie 13, 2012 10:45
dodam jeszcze, że dziś odpalając silnik i jadąc autem nie paliły się już kontrolki: abs i trakcji, tylko ta jedna: hamulców - i podczas hamowania trząsł się pedał hamulca w trakcie gdy go wciskałem podczas wolnej jazdy..
pozdrawiam
SeniorA - Pon Sie 13, 2012 11:54
amigojwr, mnie to wygląda na wadliwe działanie pierścienia magnetycznego w łożysku na skutek uszkodzenia łożyska lub samego pierścienia.Ale wcześniej sprawdziłbym wtyczkę pompy ABS bo to może być też winna pompa ABS.
bys - Pon Sie 13, 2012 14:06
Miałem podobnie ale u mnie paliła się zamiast ABS kontrolka hamulca ręcznego powodem było ułamane piny w sterowniku pompy ABS.Na marginesie da się wyciągnąć sam sterownik i wlutować brakujące piny.
Ale zacząłbym od przewodów bo to najłatwiej poprawić
pozdr.
amigojwr - Pon Sie 20, 2012 21:22
Witam, problem rozwiązany
Objawy: palące się kontrolki hamulców, abs i trakcji oraz raz na czas hamulec ręczny. Podczas "dohamowywania" pedał hamulca drżał.
Zakupiłem klocki hamulcowe i tarcze na tył, okazało się również, że przewody przy lewym przednim kole były przetarte stąd kontrolki tak świrowały.
pozdrawiam!
|
|