|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45/MG ZS] Smród spalin w kabinie - zagadka skąd
Armandoo - Wto Sie 21, 2012 21:58 Temat postu: [R45/MG ZS] Smród spalin w kabinie - zagadka skąd Hej,
słuchajcie mam dosyć uciążliwy problem.
W aucie strasznie śmierdzi spalinami...
Dzieje się tak już od jakiegoś czasu bo nie mogę zlokalizować przyczyny , teraz nawet jak się nie jeździ i wsiądzie po kilku dniach do auta to strasznie śmierdzi bo wnętrze już prześmiardło.
Koniecznie muszę się tego pozbyć bo robi się to nie do wytrzymania.
Konkrety :
Układ wydechowy oglądałem pod autem i wygląda na całkowicie sprawny.
Jak otworzy się maskę to wtedy najbardziej wyczuwalny jest ten smród i jest to na pewno zapach spalin a nie oleju , benzyny itp.
Zapach szczególnie robi się uciążliwy i intensywny kiedy włączymy dmuchawę.
Słuchajcie jakim sposobem zdiagnozować gdzie przyczyna tego cholerstwa bo nie długo żona mi się otruje i będzie ? :-(
Pozdrawiam
bizon - Sro Sie 22, 2012 07:36
przerabialem to ostatnio. najpierw sprobuj maksymalnie uszczelnic miedzy grodzia a podszybiem, zwlaszcza w okolicy dmuchawy. widac ze pobiera Ci powietrze spod maski. u mnie na dodatek w grodzi zarfaz pod podszybiem byla dziura zaraz przy wlocie powietrza do dmuchawy.
potem pozostaje znalezienie przyczyny smrodu, nie wiem moze jakas uszczelka poszla na wydechu
leszczu - Sro Sie 22, 2012 11:02
Na 100 % powinieneś mieć gdzie dziurę w układzie wydechowym.
Armandoo - Sro Sie 22, 2012 16:14
Hej,
układ wydechowy jak pisałem jest sprawny. Wszystko wskazuje na nieszczelny przewód podciśnienia ( ten z plastikowym trójnikiem ) . Kto wie jak on jest demontowany ?
driftdreamer - Nie Sie 26, 2012 14:56
a może filtr węglowy wystarczy zamontować
Armandoo - Nie Sie 26, 2012 20:55
A cóź to takiego i skąd to cudo wziąć do R45 ?
Remigiusz - Nie Sie 26, 2012 21:28
Układ do sprawdzenia od bloku silnika do przynajmniej lewarka biegów. Cos tam jest luźne lub brakuje uszczelki gdzież
szoso - Pon Sie 27, 2012 07:48
Armandoo napisał/a: | A cóź to takiego i skąd to cudo wziąć do R45 ? |
filtr kabinowy
Adler - Nie Wrz 09, 2012 19:13
Może być jeszcze dziurawy łącznik elastyczny wydechu ale od góry tak że tego nie widać.
Jeżdżę z takim już rok czasu. Co prawda nie śmierdzi strasznie ale czuć często spaliny w kabinie szczególnie na postoju np, na światłach lub szczególnie przy odpalaniu.
|
|