Zobacz temat - [Rover 25] Czy rózni sie zawieszenie rover 25 od streetwise?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover 25] Czy rózni sie zawieszenie rover 25 od streetwise?

wazon1985 - Czw Wrz 06, 2012 21:59
Temat postu: [Rover 25] Czy rózni sie zawieszenie rover 25 od streetwise?
Czesc Jestem nowy na forum i na poczatku chciałem sie przywitac. Trzy latka mam roverka 200 a teraz chciałem zmienic na 25-tke streetwise.Moje pytania to czy duzo jest róznic od wersji streetwise,chodzi mi o czesci a najbardziej zawieszenie? I czym sie róznia silniki TD 101 i 113 w budowie i który jest lepszy czy lepszy wybór PB+gaz?? pozdrawiam i dziekuje z góry za odpowiedzi im wiecej tym lepiej
leszczu - Pią Wrz 07, 2012 09:23

Dużo różnic mechanicznych między R200, a Streetwise nie znajdziesz. Największa, to chyba zawieszanie które jest dużo wyższe (inne sprężyny i nie wiem przypadkiem czy też nie inny amory).
wazon1985 napisał/a:
I czym sie róznia silniki TD 101 i 113 w budowie

Budowa jest ta samo, chyba różnią się tylko elektronika.
wazon1985 napisał/a:
i który jest lepszy czy lepszy wybór PB+gaz??

A to zależy ile km robisz rocznie.

wazon1985 - Pią Wrz 07, 2012 12:22

Robię około 40 tys rocznie. Właśnie o amortyzatory mi chodzi bo na allegro nie na a to jest już dziwne, nie chciałbym kupować części w serwisie. Czyli dużo silnik się nie zmienił w porównaniu do rover 200 ? Pytam bo miałem dostęp do oszczędności tzw i do nowego nabytku też chciałem lac. dzięki za odpowiedzi może jeszcze ktoś pomoże
bociannielot - Pią Wrz 07, 2012 12:46

leszczu napisał/a:

wazon1985 napisał/a:
I czym sie róznia silniki TD 101 i 113 w budowie

Budowa jest ta samo, chyba różnią się tylko elektronika.

ta, tylko mapy w kompie inne
wazon1985 napisał/a:
który jest lepszy czy lepszy wybór PB+gaz??

terotycznie jako silnik lepszy jest jednak diesel - po 2003 r kiedy to wyeliminowano wiekszosc problemow z pompą, ale streetwise'a to zdaje sie nie dotyczy

[ Dodano: Pią Wrz 07, 2012 13:46 ]
wazon1985 napisał/a:
nie chciałbym kupować części w serwisie.
dodam że miałbyś z tym problem bo aktualnie serwisu nie ma :D chyba że w chinach byś namierzył bo tam streetwise produkuja jako mg3 zdaje się :D
wazon1985 - Sob Wrz 08, 2012 07:47

zapomniałem że już faktycznie serwisu nie ma:) Czyli silnik i całą reszta to rover 25 więc problemu wie będzie ale jeśli zawieszenie się różni to gdzie szukać części ? Będę bardzo wdzięczny jeśli znajdzie się choć jeden właściciel Streeta i wyjaśni wątpliwości. Auto basen mi się podoba i jest w dobrej cenie tylko czy jest dostęp do tych części ?
Songoku - Nie Kwi 19, 2020 15:02

2020 a dalej nie wiadomo skąd do uja pana wziąć sprężyny do streetwise i co z amorami tak naprawde?
Remigiusz - Nie Kwi 19, 2020 20:05

Amory i sprężyny są takie same. Jedynie jaki myk zrobili to podkładki dali na górę amorów żeby stał wyżej.

Co czytałem to przód ma inny amor i tam już podkłada była w integrowana w amorze.

nanab - Czw Lut 10, 2022 18:14

Odgrzewam bo myślę nad ulepszeniem zawieszenia w swoim r200 do takiego jakie było w streetwise.
Serio jedyna różnica w zawieszeniu to podkładki? Może jakieś zdjęcia jak wyglądają? I ile jest różnicy w wysokości? Cambery się nie rozjeżdżają od tego?

Remigiusz - Czw Lut 10, 2022 22:51

Ja mam u siebie w hondzie podkładki z Poliamidu ale grubości 25mm. Pochylenie koła się z tyłu Rozjeżdża trochę ale pustym aucie. Da się to skorygować ale mi to mało co przeszkadza. Na 20mm jak były w streetwise albo 18mm powinno być bez problemów większych jeżeli to ciebie martwi.

Dodam że 20mm to taki max jak można dać bo potem jest problem ogromny żeby zapiąć amory pod zawieszenie.

nanab - Pią Lut 11, 2022 13:10

Jak wyglądają te podkładki i gdzie się je montuje? Między kielichy a amortyzatory nie wejdą bo śrub zabraknie na długość żeby to skręcić
Markzo - Wto Lut 15, 2022 08:43

Z tyłu jest podkładka między górne mocowanie amora a karoserie, szpilki są dłuższe sporo względem 200/25/ZR. Z przodu jest wyższa sprężyna i dłuższy amor.
Songoku - Sro Lut 01, 2023 21:33

No i Tera wiadomo co i jak tylko że sw już nie mam niestety.