|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] żarówki H7 i H7 Xenon ?/
kazi55 - Wto Paź 02, 2012 12:59 Temat postu: [R75] żarówki H7 i H7 Xenon ?/ Czy ktos zmienial zwykle H7 na H7 Xenon Jesli tak to czy przy zamianie nie pala sie xenony i czy wszystko jest ok Dzieki za odp
0L0 - Wto Paź 02, 2012 17:45
Ja od ponad 2 lat jeżdżę na jednych z najtańszych xenonach jakie znalazłem na Allegro. Był mały problem z montażem, ponieważ żarówki w R75 nie są mocowane na sprężynowe zatrzaski, tylko metodą "włóż i przekręć", ale z pomocą przybył drut wiązankowy
Geometria światła jest OK. Auto przechodzi bez żadnych problemów badania techniczne. Jasność i barwa światła jak na razie bez zmian.
PS. Dotyczy egzemplarza poliftowego z soczewkami.
kazi55 - Wto Paź 02, 2012 18:49
ja mam przed liftem zwykle okularki
dawidd - Sro Paź 03, 2012 05:28
to będziesz walił innym po oczach - odpuść sobie xenony i ta kasę zainwestuj w dobre żarówki a wtedy zobaczysz różnice - na pseldo xenonach tez zobaczyć, ale na niekorzysc. Kiedyś założyłem takie do mojego R i wywaliłem je po 2 dniach
0L0 - Sro Paź 03, 2012 07:39
Przy okazji zakupu porządnych żarówek lepiej zainwestować też w światła do jazdy dziennej, bo żywotność H7 pozostawia wiele do życzenia.
marcin316 - Sro Paź 03, 2012 09:05
W kwietniu 2010 roku kupiłem żarówki Osram H7 Light@Day i od tamtej pory ciągle działają w światłach mijania. Przeżyły nawet małą stłuczkę podczas której pękło szkło reflektora a żarówka o dziwo ocalała...
kazi55 - Sro Paź 03, 2012 12:18
ja uzywam zarowek Phillipsa i przynajmniej 2 razy w roku zmieniam i dlatego sie chcialem dopytac
dawidd - Sro Paź 03, 2012 13:36
ja tez mam philipsa +30 % w długich światłach i mijania i już chodzą z 1,5 roku albo i dłużej. W sumie przy żarówkach duże znaczenie ma regulator napięcia w alternatorze czy trzyma ładnie napięcie na poziomi ok 14V oraz to czy lampa nie jest zaparowana - ze o dotykaniu banki żarówki palcami nie wspomnę
sknerko - Czw Paź 04, 2012 07:55
dawidd napisał/a: | W sumie przy żarówkach duże znaczenie ma regulator napięcia w alternatorze czy trzyma ładnie napięcie na poziomi ok 14V |
Akurat jak regulator będzie zawyżał napięcie to wcześniej od żarówek poczujesz to na kieszeni naprawiając inne droższe elementy elektroniki.
Bardziej na trwalośc żarówek ma wpływ sprawnośc zawieszenia w aucie. Wiem to z autopsji, kiepskie zawieszenie potrafi nawet dość trwałe H4 zabić kilka razy do roku.
dawidd - Czw Paź 04, 2012 11:15
zawieszenie na pewno tez i sama lampa czy nie ma oberwanych zaczepów odblysnika
seyfer - Czw Paź 04, 2012 15:41
wszystko moze i po części jest racją ale i sporo zalezy po prostu od szcześcia... Nightbreaker'y Osrama miałem 2 komplety z czego 1 wytrzymal 2 miesiace a drugi 1.5 roku.
|
|