Zobacz temat - [r200sdi] wymiana piasty tylnego kółka

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r200sdi] wymiana piasty tylnego kółka

Damianin - Pon Paź 15, 2012 16:02
Temat postu: [r200sdi] wymiana piasty tylnego kółka
Witam,

Czy demontaż piasty tylnego koła w celu jej wymiany (konkretnie huczące łożysko) jest trudny, tzn. jest coś, co może sprawić problem w garażu ?

Czy do demontażu piasty musi być zciągnięty cały bęben i zdemontowany hamulec bębnowy czy wystarczy zdjąć tylko jego zewnętrzną "przykrywkę" ?

Pozdrawiam,
Damian

leszczu - Pon Paź 15, 2012 17:23

Garaż powinien starczyć.
Aby pastę wyciągnąć musisz rozebrać cały mechanizm hamulcowy, czyli szczeki, sprężynki itd.

Damianin - Sro Paź 17, 2012 18:26

Tak podejrzewałem :) Napisz jeszcze, czy trudno ta piasta schodzi, czy wystarczy odkręcić nakrętkę (chyba lewy gwint ?) i jakoś puknąć...

[ Dodano: Sro Paź 17, 2012 19:26 ]
i co, nikt tego nie wymieniał i nie podzieli się "wrażeniami" ??

leszczu - Czw Paź 18, 2012 09:18

Z tego co patrzyłem w RAVE to odkręcasz własnie ta środkowa śrubę i pewnie lekko uderzając ściągasz ta piastę.
Damianin - Wto Lis 06, 2012 09:10

Już wymieniłem piastę. Dla osób zainteresowanych - mam hamulce bębnowe, z ABS. Aby wymienić piastę nie trzeba demontować hamulca, żadnych sprężynek szczęk, okładzin itp jak pisze kolega "leszczu". Po prostu odkręcamy cholernie mocno dokręconą śrubę numer 32 i tyle...

Inna sprawa to piasta. Ja kupiłem piastę bez pierścienia ABS od Hondy i przełożyłem pierścień ABS. Takie działanie to oszczędność 150 - 200 zł, bo nową piastę kupiłem za 125 złotych.

Jestem zadowolony :)