Zobacz temat - [R25] Zielony mech w krawędziach między szybą i uszczelką.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25] Zielony mech w krawędziach między szybą i uszczelką.

marmatu - Nie Lis 11, 2012 03:17
Temat postu: [R25] Zielony mech w krawędziach między szybą i uszczelką.
Witam Szanowne Forum.

W dniu wczorajszym stałem się szczęśliwym posiadaczem Roverka. Niestety samochód został przez poprzednią właścicielkę troszkę zapuszczony i wymaga małej pracy. Mam w związku z tym pytanie czy wie ktoś czym lub w jaki sposób mogę usunąć zielony mech znajdujący się przy szybach w okolicy uszczelek. Nasuwa mi się też pytanie czym to mogło być spowodowane powstanie takiego "zarostu"?

Dziękuję za wszelką pomoc.

SyntaX - Nie Lis 11, 2012 08:23

Ogólnie to wilgoć w aucie.
Trzeba dokładnie sprawdzić blachę w tym miejscu bo może być niezłe ognisko korozji.
Doskonale to zmywa pianka do czyszczenia kabin prysznicowych.
Kupisz w OBI Castorama i ogólnie w marketach.
świetny jest płyn Tytan Łazienka Kamień i pleśń.
Ogólnie preparaty z chemii domowej do pleśni.

maniekm - Nie Lis 11, 2012 09:06

Czy szczęśliwym posiadaczem to się dopiero okaże, ja próbuję roverka żony sprzedać , a co do chemii to uważaj by ci blachy nie zżarło, wszystko później dobrze spłucz wodą.
flapjck1 - Nie Lis 11, 2012 10:11

ten mech na zewnatrz jest? jak tak to zwykla myjka cisnieniowa sie z nim rozprawi
leszczu - Nie Lis 11, 2012 10:22

Musiał długo stać nie jeżdżony. :neutral:
flapjck1 - Nie Lis 11, 2012 11:28

niekoniecznie, wystarczy ze bedzie zawsze stal w cieniu w wilgotnym miejscu ( okolice rzek, lasy itepe ) i nie jest myty regularnie
marmatu - Pon Gru 03, 2012 11:42

Udało się :)

Po kilku tygodniach parkowania Roverka w ogrzewanym garażu problem wilgoci zniknął. Zielony meszek usunąłem przy pomocy wody z octem. Wyglądało to w ten sposób że wyjąłem szyby i je przemyłem oraz porządnie wyczyściłem uszczelki. Po ich wyjęciu miałem możliwość sprawdzenia czy przypadkiem pod uszczelkami nie pojawiła sie rdza - na szczeście widoczny był tylko piękny orginalny lakier :)