Zobacz temat - [R75]uszczelnienie wydechu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75]uszczelnienie wydechu

dafit - Wto Gru 04, 2012 18:44
Temat postu: [R75]uszczelnienie wydechu
Mam małą nieszczelność w wydechu i jest to strasznie irytujące bo brzęczy, tak troche jak wozy WRC :mrgreen: ale po rozgrzaniu znacznie ciszej jest co też trochę jest dziwne (albo nie :roll: ) myślałem że to uszczelka od kolektora tego od strony chłodnicy, po wymianie nic to nie dało , więc pewnie jest nieszczelny na tym połączeniu niżej tylko tam nie ma uszczelki wchodzi rura w rurę i stąd moje pytanie jak to ustroistwo uszczelnić? jest tam też sonda lambda ale wydaje mi się ze raczej nie ma możliwości żeby to przez nią było?
sash997 - Wto Gru 04, 2012 19:17

pierdzi?? może łącznik elastyczny?albo dziura?
tronsek - Wto Gru 04, 2012 19:22

Skoro po rozgrzaniu jest znacznie ciszej, to nieszczelność raczej będzie na jakimś połączeniu elementów. Wejdź pod auto i dokładnie obejrzyj układ. W miejscu nieszczelności znajdziesz czarny (sadza) nalot. Są specjalne pasty do uszczelniania połączeń układu wydechowego. Powinna pomóc.
SeniorA - Wto Gru 04, 2012 19:33

najczęściej tak brzęczy katalizator albo pierwszy tłumnik
dafit - Wto Gru 04, 2012 19:33

no wiem gdzie dokladnie jest nieszczelny na 100% , tak jak napisałem na łaczeniu tym pierwszym gdzie nie ma uszczelki dodatkowo wzrosło spalanie a zaraz za połączeniem jest sonda więc... a łącznik nie tak dawno wymieniałem na plecionke więc został wyeleminowany, ta pasta to coś takiego ? http://allegro.pl/liqui-m...2794070917.html tylko jesli to faktycznie tak wiąże jak piszą to czy nada sie na łączenie? są jeszcze sylikony te wysokotemperaturowe tylko to z kolei pewnie zara wydmucha

no nic sprubuje pasty zobaczymy :smile: dzieki

SeniorA - Wto Gru 04, 2012 19:46

no nic sprubuje pasty zobaczymy dzieki
na jedną kryzę uszczelka z otworem fi 68mm rozstaw szpilek 100 mm na drugą fi 58 mm rozstaw szpilek 95 mm. Otwory na szpilki najlepiej fi 11 mm.

tronsek - Wto Gru 04, 2012 19:52

dafit napisał/a:
ta pasta to coś takiego ?
Tak, ja taką stosowałem, przy wymianie wydechu w Coupe, tylko firmy Walker.
rafalmis1 - Wto Gru 04, 2012 19:53

SeniorA napisał/a:
najczęściej tak brzęczy katalizator albo pierwszy tłumnik

i co można w takim wypadku poradzić. Bo u mnie jest podobnie. jak odpalę samochód to jest głośno, ale jak złapie temperaturę, znacznie ciszej

SeniorA - Wto Gru 04, 2012 20:15

rafalmis1 napisał/a:
i co można w takim wypadku poradzić.
wstawić zamiennik
rafalmis1 - Nie Sty 06, 2013 22:08

jeżeli byłby to katalizator, to czy nie wyskakiwały by błędy z sondy za katem :?:

[ Dodano: Nie Sty 06, 2013 22:08 ]
dafit, znalazłeś przyczynę ??

piotrek1000 - Czw Mar 28, 2013 09:59

Ostatnio wymieniłem łącznik elastyczny i wydaje mi się że auto chodzi zauważalnie głośniej. Najgorzej przy 1.5-2 rpm. Myślicie że możliwe że to od tego że wspawałem łącznik na oko z 5-7 cm krótszy?? Tylko taki był w sklepie a na szybko chciałem zrobić, jaka jest długość łącznika oryginalnego??