|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Preparat antykorozyjny-czy warto ?
Pawkaz - Pią Gru 07, 2012 19:46 Temat postu: Preparat antykorozyjny-czy warto ? Zastanawiam sie nad kupnem jakiegoś preparatu antykorozyjnego.
Czy ktoś już testował na swoich samochodach ? Warto ?
Znalazlem np coś takiego
http://allegro.pl/profesj...2845472833.html
kruszan - Pią Gru 07, 2012 21:44
Drzwi, progi, listwy - wszędzie gdzie można warto coś takiego wstrzyknąć, nie wiem czy ten czym będzie lepszy od innych, ale jaki by nie był, to warto. BOLL środek do konserwacji profili zamkniętych, duża puszka z wężem, wyjdzie Cie na pewno taniej niż ten...
warto również by było jeśli są jakieś przesłanki, lub po prostu chcesz zadbać o niego wyczyścić podwozie, nadkola i je też zabezpieczyć, np Bitexem itp.
Pawkaz - Pią Gru 07, 2012 23:37
Man lekka korozje w okolicach nadkoli i o to mi chodzi A wd-40 nadaje sie do takich spraw ? NIby w instrukcji ma napisane, ze zapobiega korozji.Można psiknac w nadkola ?
bizon - Sob Gru 08, 2012 08:18
Pawkaz napisał/a: | A wd-40 nadaje sie do takich spraw ? NIby w instrukcji ma napisane, ze zapobiega korozji.Można psiknac w nadkola ? |
gdyby walka z korozja byla taka latwa to wszyscy bysmy mieli piekne niepordzewiale samochody. niestety tak nie jest
ADI-mistrzu - Sob Gru 08, 2012 08:29
Ja purchel widać to już po ptokach...
Tak to wyglądało w moim przed i po ściągnięciu lakieru. Jeśli już jakas rdza jest to trzeba do gołej blachy zedrzeć (ma być srebrne, czarne kropki też zdzieramy), potem fosolem przemywamy, wodą demineralizowaną, na to środek BRUNOX. Po godzinie zmywamy brunox'a i znowu nakładamy. Jak wyschnie (najlepiej znowu po godzinie na to kładziemy podkład antykorozyjny, ewentualnie szpachla, znowu podkład, baza i bezbarwny.
Pawkaz - Sob Gru 08, 2012 08:43
A możecie polecic jakis przykład z allegro ? Poszukuje produktu, którym wystaefzy psiknac na karoserie.No wlasnie u mie widac purchel.Temat założyem, bo auta nie użytkuje zimą, brak garażu, a chciałem uchronic go pzred wiekszą korozja.Nie pozostaje mi nic innego jak zakup płachty.
greg-si - Sob Gru 08, 2012 09:24
Pawkaz napisał/a: | Temat założyem, bo auta nie użytkuje zimą, brak garażu, a chciałem uchronic go pzred wiekszą korozja.Nie pozostaje mi nic innego jak zakup płachty. |
Chyba najlepsza opcja. Jak nie użytkujesz to najlepiej by było umyć auto bardzo dokładnie, wysuszyć i dopiero przykryć płachtą. Postawić w takim miejscu żeby samochody nie chlapały na Twój. Wtedy nie powinno nic się bardziej rozwijać.
bizon - Sob Gru 08, 2012 09:30
Pawkaz, nie wystarczy psiknac bo rdza rozwija Ci sie pod lakierem. wiec najlepiej teraz to olej a na wiosne zrob wszystkie te czynnosci co pisze ADI-mistrzu, bo inaczej rdzy nie usuniesz.
kruszan - Sob Gru 08, 2012 18:22
Jak masz purchel to lakiernik - czyszczenie/skrobanie - podkład, kolor, lakier - inaczej będzie się rozprzestrzeniać... to nie czary, że psikniesz i zniknie. Środki takie jak podałeś to można przed stosować, aby takie rzeczy się nie działy.
Nie ma czarów, rób póki jest małe (ewentualnie na wiosnę, umyj dokładnie i dokładnie obejrzyj całe auto i zrobisz wszystkie) za mała zaprawkę zapłacisz po 30-50zł, można znajdziesz jakiegoś znajomego lakiernika. Będziesz miał pewność, że nie zje Ci całego nadkola na następną zimę.
ADI-mistrzu - Sob Gru 08, 2012 19:29
Ja własnie po walce w poprzednim aucie teraz się zabezpieczam jak tylko da.
Przed zimą ściągałem nadkola z przodu i czyściłem je i randy błotników. Ściągałem progi i myłem tam elementy (trochę ziemi się nazbierało) oraz bitex'em pomalowałem całe wnętrze błotnika z tyłu i dokupiłem nadkole.
Chcę jeszcze nieco bardziej tył uszczelnić bo jest niewielki prześwit między rantem błotnika a nadkolem (przez mate wygłuszającą), ale i tak lepiej w ten sposób niż w ogóle bez.
Jugol - Sob Gru 08, 2012 20:01
Mogę polecić, testowałem sam i wielu moich kolegów. Środek tani i dobry.
http://allegro.pl/cortani...2782006902.html
Jak ratowałem podłogę w Pandzinie, wsio co luźne zdarłem, następnie Cortanin wciskałem pędzlem, po dobie poszedł Bitex w sprayu- ruda nie wyłazi- jak na razie.
|
|