Zobacz temat - [MG ZS/R45] wywaliło mi olej gdzieś po lewej stronie - odma

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [MG ZS/R45] wywaliło mi olej gdzieś po lewej stronie - odma

Armandoo - Pon Gru 10, 2012 17:55
Temat postu: [MG ZS/R45] wywaliło mi olej gdzieś po lewej stronie - odma
Witam,

dzisiaj wywaliło mi z silnika cały olej.

Wyciek nie wiem gdzie dokładnie jest ale cała lewa strona silnika jest w oleju.

Czy to przyczyna zapchanej odmy ?

Gdzie jest ona zlokalizowana i co trzeba zrobić aby teraz to naprawić. Dodam jeszcze , że ostatnio w samochodzie śmierdziało spalinami. Okazało się , że rurki , które lecą do kolektora połączone trójnikiem się rozpadły a dodatkowo były nie szczelne. Wszystko polepiłem silikon. Czy one mają też coś wspólnego z tym ?

Proszę o szybką pomoc

[ Dodano: Pon Gru 10, 2012 17:55 ]
Właśnie trochę sprawdziłem auto i tak :

Korek/Uszczelniacz wałka rozrządu ten tak zwany bezpieczeństwa , który wyskakuje przy zapchanej odmie cały i na miejscu.

Oleju w silniku brak całkiem , wywaliło wszystko.

Cała komora silnika po stronie pasażera zaprskana olejem - nawet maska od spodu. Wszystko pływa.

Co dziwne w celu sprawdzenia skąd ucieka - wlałem olej 4 litry , zdjąłem wąż podciśnienia ten z trójnikiem , który idzie do kolektora i przejechałem w sumie 10 km ( silnik mocno rozgrzany ) Olej nic nie zaczął tryskać i uciekać.Poza spalinami , które uciekały wężem i smrodem w komorze silnika nic dziwnego nie zauważyłem.
Troszkę kapało w miejscu miski olejowej ale nie wiem czy to nie ten olej , który jest wszędzie nabryzgany. Czy uszkodzona miska olejowa lub jej uszczelka mogłaby tak pryskać olejem po całej masce.

Co sugerujecie ?

Markzo - Pon Gru 10, 2012 18:52

a nie wywaliło go bagnetem?
7Tomi - Pon Gru 10, 2012 19:37

Wygląda na pękniętą pompe oleju lub uszczelke pod pompą. Niestety w V6 spotkałem sie z 2 takimi przypadkami. Sprawdź jescze rurki do wymiennika ciepła ale gdyby tam lało to wątpie, że porozrzucałoby po całym silniku.
Armandoo - Pon Gru 10, 2012 21:38

Ok, sprawdzę , zobaczę. Myślałem o bagnecie ale wyglądał normalnie ...przyjże mu się.

Czy jakby walnęła gdzieś uszczelka przy misce to mogłoby tak pryskać po komorze ?

7Tomi - Pon Gru 10, 2012 23:55

Armandoo napisał/a:
Ok, sprawdzę , zobaczę. Myślałem o bagnecie ale wyglądał normalnie ...przyjże mu się.

Czy jakby walnęła gdzieś uszczelka przy misce to mogłoby tak pryskać po komorze ?

Musiało coś puścić wyżej moim zdaniem. Gdyby puściła miska to jest poniżej paska wiec pasek nie porozrzucałby oleju po komorze.