|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R25 2.0iDT] Elektronika poza kontrolą
BrunoWarcianski - Wto Gru 11, 2012 08:20 Temat postu: [R25 2.0iDT] Elektronika poza kontrolą Piszę w nowym poście, bo objawy, które zaraz opiszę pojawiają się w wielu tematach oddzielnie a u mnie wystąpiły razem, dlatego mam nadzieję, że mogę założyć ten temat...
Do rzeczy.
1. Wskaźnik temperatury oleju - wskazówka na czerwonym a nawet za czerwonym, a po otworzeniu zbiorniczka z płynem chłodniczym - płyn nie był gorący.
2. Samozapłon - zatrzymałem się, przekręcam kluczyk w stacyjce, żeby wyłączyć silnik, a ten się krztusi, ale pracuje nadal, wyjmuje kluczyk, to samo. Dopiero po chwili dławi się i gaśnie.
3. Migają w czasie jazdy kontrolki ABS i SRS.
4. Raz działają, a raz nie obrotomierz i prędkościomierz - w czasie jazdy raz wskazania są prawidłowe, a za chwilę wskazówki obu zegarów opadają bezwładnie, żeby za chwilę znów się podnieść.
5. Alarm szaleje - drze się mimo sygnałów pilota.
6. Kłopoty z wejściem do auta - nie zawsze otwiera się z pilota, ostatnio jest tak, że zamyka zawsze, ale otwiera dopiero za drugim, trzecim razem...
7. Po kumulacji tego wszystkiego, nie dało się go odpalić.
Występowały wtedy dwa warianty - albo było tak, jakby w ogóle nie mógł zakręcić rozrusznikiem, albo było słychać zwarcie i jedynie drgnięcie rozrusznika.
8. Po wyjściu z auta i wyjęciu kluczyka i zamknięciu auta kluczykiem wciąż świeciła się kontrola oleju.
9. Samochód zamknięty jak wyżej i po 20 sekundach włącza się wentylator.
I teraz najlepsze. Kiedy już doszczętnie umarł i ściągnąłem kogoś drugim autem, a potem odholowaliśmy Rovera w bezpieczne miejsce, dla pewności jeszcze raz chciałem go odpalić - UWAGA, zapalił na pół przekręcenia kluczyka, wszystkie wskaźniki w normie, żadnej dyskoteki.
I jak tu być mądrym...?
Zakładam, że to nic innego jak tylko elektronika...
Aha, światła działają prawidłowo. Lampka w środku też. Radio bez zarzutu. Znakiem tego wykluczam kwestie podłączenia akumulatora itd. Czy jednak wciąż może chodzić o to? Kilka dni temu czyściłem klemy papierem ściernym są czyste i dobrze spasowane z aku.
zdzichu - Wto Gru 11, 2012 09:32
Sprawdż punkty masy zwłszcza strownika. I zasilanie sterownika ale pierwszeństwo ma masa.
tronsek - Wto Gru 11, 2012 09:35
Do tego słynna wiązka tylnej klapy do sprawdzenia.
BrunoWarcianski - Wto Gru 11, 2012 10:12
tronsek napisał/a: | Do tego słynna wiązka tylnej klapy do sprawdzenia. |
Wymieniona na nową w lipcu, więc wykluczam.
zdzichu napisał/a: | Sprawdż punkty masy zwłszcza strownika. I zasilanie sterownika ale pierwszeństwo ma masa. |
Może głupio zapytam, ale o który sterownik masz na myśli?
tronsek - Wto Gru 11, 2012 10:25
BrunoWarcianski napisał/a: | o który sterownik masz na myśli? | Zapewne chodzi o ECU
BrunoWarcianski - Wto Gru 11, 2012 10:28
Zastanawiam się, czy te wszystkie rzeczy mogła spowodować jedna i ta sama przyczyna.
Czy od razu trzeba przyjąć, że więcej rzeczy się pierd...
tronsek - Wto Gru 11, 2012 10:51
BrunoWarcianski napisał/a: | czy te wszystkie rzeczy mogła spowodować jedna i ta sama przyczyna. | Tak, mogła jedna i ta sama przyczyna, ale tez niewykluczone, że jest coś jeszcze.
bociannielot - Wto Gru 11, 2012 11:05
BrunoWarcianski, ja jak koledzy bym masy posprawdzał dokładnie jak wyeliminujesz jedno jest już zawsze wskazówka gdzie nie szukać dalej
BrunoWarcianski - Wto Gru 11, 2012 13:01
bociannielot napisał/a: | ja jak koledzy bym masy posprawdzał dokładnie jak wyeliminujesz jedno jest już zawsze wskazówka gdzie nie szukać dalej |
No to się pobawię dziś wieczór, albo jutro, żeby to sprawdzić...
Póki co, autem nigdzie nie jeżdżę, bo nie wiem, czy przejadę 100m czy 100km..
zdzichu - Wto Gru 11, 2012 13:30
Tak, w pierwszej kolejności ECU ale sterownik pompy tez. W sterowniku pompy masa raczej nie tylko lużne złącze lub pojedyncze piny we wtyczce.
BrunoWarcianski - Czw Gru 20, 2012 08:24
Poddałem się w szukaniu przyczyny. W sobotę Rover został u mechanika - AUTO-ELEKTRO w Mikołowie przy trasie 44. Polecany warsztat. Mam nadzieję, że upora się z problemami a rachunek pozwoli mi na jakiekolwiek święta
Napiszę co to było - może przyda się kiedyś innym.
[ Dodano: Czw Gru 20, 2012 08:24 ]
Auto odebrane od mechanika i sprawne.
Okazało się, że faktycznie była to kwestia instalacji, ale przepięcia były w kilku miejscach, m.in. przy ABS i jeszcze błąd przy poduszce...
|
|