Zobacz temat - [R416] nie odpala

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] nie odpala

voice1983 - Nie Gru 16, 2012 11:51
Temat postu: [R416] nie odpala
Witam,
słuchajcie zapewne temat był wałkowany ale naprawdę nie mam pojęcia co się dzieje więc czekam na wasze podpowiedzi gdyż robię się bezradny. Jestem w posiadaniu niesamowicie awaryjnego modelu 416 z 1998r. autko obecnie zgasło i całkiem przestało zapalać tylko kręci. Wymieniłem świece, kable, wał rozrządu był wymieniany ostatnio na świecach iskra jest sprawdzałem, dodatkowo wymieniony filtr paliwa i powietrza. Kręci i nie odpala pomóżcie co jeszcze może się dziać. Objawy zanim tak się stało to przerywający silnik podczas jazdy oraz wariujące obroty tylko przy nagrzanym silniku. Jak gasł po 2-3 min. zawsze zapalił chociaż zanim zaskoczył wydobywał się dziwny dźwięk z silnika jakby pracował na sucho. Bardzo mocno proszę was o porady naprawdę nie wiem co mam robić i będę wdzięczny za każdą podpowiedź. :beczy:

Z góry dziękuję!!!!

baksik28 - Nie Gru 16, 2012 11:58

Pompe paliwa sprawdzales?Ja bym zaczal do tego.
voice1983 - Nie Gru 16, 2012 12:07

nie pompy paliwa nie sprawdziłem a jak to zrobić ?? proszę o podpowiedź jestem laikiem w tych sprawach...
leszczu - Nie Gru 16, 2012 13:47

Słychać ja jak przekręcisz na zapłon ??
voice1983 - Nie Gru 16, 2012 13:55

Tak slychac ze pracuje pompa wiec niewiem co jeszcze moze byc uhhhh brak sil ;-)
leszczu - Nie Gru 16, 2012 14:05

Dobra, to jeśli słyszymy pompę to teraz sprawdź czy dochodzi do listwy paliwko. Wykręć listwę wtryskową, daj do góry, a druga osoba niech kreci rozrusznikiem. Jeśli zacznie psikać paliwem na około 30 cm to znaczy że jest ok.
voice1983 - Wto Gru 18, 2012 10:29

Autkobenzynę podaje na pych nie zapala kreci hmmm coz jeszcze moze byc prosze podpowiedzcie
kondzio508 - Wto Gru 18, 2012 10:50

voice1983, Nie sugeruj sie tym ze iskra na swiecach jestr bo ja tak miałem i iskra była za mała , musi byc dobre kopniecie z cewki zeby auto odpaliło .

Najtańsza opcja wyelminowania cewki zapłonowej to tak :

jechac na szrot kupic cewke okrągłą podłuzną z poldka , 1,6 tego starszego , lub forda scorpio/sierra 2.0 dohc . i przewód zapłonowy z forda sierry moze byc uzywka tylko ten co idzie na cewke , podłaczyc plus i minus z orginalnej cewki , podłaczyc do kopólki zapłonowej , kabel zapłonowy z cewki i musi odpalic CI to gwaratuje :P sam miałem przeboje z orgilanymi cewkami chyba juz z 3-4 razy i juz mam od roku z poldka ładnie zamontowaną na stałe i działa jak rakieta :) kałuze mu nie straszne .

voice1983 - Czw Gru 20, 2012 18:02

To byla cewka ... Dziekuje wszystkim za podpowiedzi jak wejde na kompa to powciskam ze pomogliscie bo na komorce nie mam takiej opcji temat zamykam a moja podp. To zaczynac od kopulki i palca potem pospr. Cisnienie i pompe paliwa i ciachac cewke... Dzieki roverek smiga az milo...