|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Wymiana rozrządu
silnoreki2000 - Czw Sty 17, 2013 18:04 Temat postu: [R200] Wymiana rozrządu Witam, przymierzam się do wymiany rozrządu w tym modelu. Nie wiem jaki rozrząd wybrać. Czytałem wiele opinii o paskach Dayco, że są słabe a o Gates'ie, że jest bardzo dużo podróbek. Jaki kompletny rozrząd polecacie ? Znalazłem coś takiego z paskami Contitech http://www.rozrzad.pl/pl/...T950-CT954/1955 . Czy przy wymianie rozrządu należy również wymienić pasek napędzający alternator i rolkę od tego paska ? ? Co należałoby przy okazji jeszcze sprawdzić / wymienić mając już rozebrany rozrząd ? Sprawdzając stan silnika na co jeszcze trzeba zwrócić uwagę?
Z góry dzięki za informację.
pistolet - Czw Sty 17, 2013 18:12
Pompa wody jest od razu do wymiany, jest napędzana paskiem rozrządu.
szoso - Czw Sty 17, 2013 18:29
pistolet napisał/a: | Pompa wody jest od razu do wymiany, jest napędzana paskiem rozrządu. |
pistolet, piszesz głupoty
[ Dodano: Czw Sty 17, 2013 18:29 ]
nie wiem co to za rolki z tego linka
ja mam paski Contitech a rolki INA
silnoreki2000 napisał/a: | Czy przy wymianie rozrządu należy również wymienić pasek napędzający alternator i rolkę od tego paska ? |
jeśli nie zmieniałeś to warto to zrobić, bywa że zerwanie tego paska kończy się także uszkodzeniem paska rozrządu
silnoreki2000 napisał/a: | Co należałoby przy okazji jeszcze sprawdzić / wymienić mając już rozebrany rozrząd ? |
uszczelniacze wałka rozrządu po obu stronach i uszczelniacz wału korbowego
silnoreki2000 - Czw Sty 17, 2013 18:54
A warto kupić kompletny rozrząd czy lepiej osobno paski i rolki ? Opłaca się zamawiać z Allegro ? Czy może znacie jakieś sklepy internetowe sprzedające te paski Contitech i rolki INA ?
xtek - Czw Sty 17, 2013 21:30
Ja kupowalem w zeszlym miesiacu u tego goscia:
http://allegro.pl/rozrzad...2905799760.html
I wszystko pasowalo. Bodajze Raptile tez u niego kupowal.
Raptile - Czw Sty 17, 2013 21:33
xtek napisał/a: | Bodajze Raptile tez u niego kupowal. |
kadzaf - Czw Sty 17, 2013 22:19
silnoreki2000 napisał/a: | A warto kupić kompletny rozrząd czy lepiej osobno paski i rolki ? |
Kwestia w jakim obecnie masz stanie swoje rolki ,jesli nie ma zbytnich luzów mozesz smialo zmienic jedynie same paski i dalej bedzie smigac ,
silnoreki2000 - Czw Sty 17, 2013 22:38
Myślałem nad tą aukcją tylko zastanawiało mnie czy te paski są oryginalne? Możecie się wypowiedzieć ?
[ Dodano: Czw Sty 17, 2013 22:38 ]
kadzaf napisał/a: | silnoreki2000 napisał/a: | A warto kupić kompletny rozrząd czy lepiej osobno paski i rolki ? |
Kwestia w jakim obecnie masz stanie swoje rolki ,jesli nie ma zbytnich luzów mozesz smialo zmienic jedynie same paski i dalej bedzie smigac , |
Roverka mam od 8msc i zrobiłem nim prawie 30tyś bez żadnego wkładu, nie licząc filtrów i oleju. Dlatego chciałbym mu za sponsorować nowy, kompletny rozrząd
pistolet - Czw Sty 17, 2013 23:17
Cytat: | pistolet, piszesz głupoty |
Tak mi powiedział mechanik przy wymianie rozrządu 2 lata temu i miałem wymieniane razem z pompą wody tylko, że ja mam PB, nie popatrzyłem że chodzi o silnik Diesla.
kadzaf - Czw Sty 17, 2013 23:35
pistolet napisał/a: | Cytat: | pistolet, piszesz głupoty |
Tak mi powiedział mechanik przy wymianie rozrządu 2 lata temu i miałem wymieniane razem z pompą wody tylko, że ja mam PB, nie popatrzyłem że chodzi o silnik Diesla. |
Wszystko zgadza sie
silnoreki2000 napisał/a:
Roverka mam od 8msc i zrobiłem nim prawie 30tyś bez żadnego wkładu, nie licząc filtrów i oleju. Dlatego chciałbym mu za sponsorować nowy, kompletny rozrząd
Nic nie stoi na przeszkodzie ,kupuj kompletny zestawik i montuj
xtek - Pią Sty 18, 2013 06:51
silnoreki2000 napisał/a: |
Myślałem nad tą aukcją tylko zastanawiało mnie czy te paski są oryginalne? Możecie się wypowiedzieć ? |
Nie, gosc je sam w stodole wyrabia (oczywiscie ze szwagrem) z gumy ze starych stopionych opon. Piszemy ci, ze tam kupowalismy to czego jeszcze potrzebujesz?
silnoreki2000 - Pią Sty 18, 2013 09:23
xtek napisał/a: | silnoreki2000 napisał/a: |
Myślałem nad tą aukcją tylko zastanawiało mnie czy te paski są oryginalne? Możecie się wypowiedzieć ? |
Nie, gosc je sam w stodole wyrabia (oczywiscie ze szwagrem) z gumy ze starych stopionych opon. Piszemy ci, ze tam kupowalismy to czego jeszcze potrzebujesz? |
Posłuchaj, to że kupiłeś to jedna sprawa, a to czy są oryginalne to druga. Wole się dopytać niż później ładować w silnik nie wiadomo ile kasy bo przecież tu nie o to chodzi. Jak już wcześniej pisałem- znalazłem jakieś informacje o podróbkach tych pasków, więc wole się upewnić, czy aby na pewno można je śmiało zakładać(dotyczy pasków z tej aukcji http://allegro.pl/rozrzad...2905799760.html )
kadzaf - Pią Sty 18, 2013 10:28
silnoreki2000 napisał/a: | xtek napisał/a: | silnoreki2000 napisał/a: |
Nie, gosc je sam w stodole wyrabia (oczywiscie ze szwagrem) z gumy ze starych stopionych opon. Piszemy ci, ze tam kupowalismy to czego jeszcze potrzebujesz? |
Posłuchaj, to że kupiłeś to jedna sprawa, a to czy są oryginalne to druga. Wole się dopytać niż później ładować w silnik nie wiadomo ile kasy bo przecież tu nie o to chodzi. Jak już wcześniej pisałem- znalazłem jakieś informacje o podróbkach tych pasków, więc wole się upewnić, czy aby na pewno można je śmiało zakładać(dotyczy pasków z tej aukcji http://allegro.pl/rozrzad...2905799760.html ) |
Na aukcji podane ze jest to oryginał wiec bedziesz musiał uwierzyc na słowo.
Nikt Ci nie da 100% pewności ze towar naprawde jest oryginalny.
Sprzedawca kazdy bedzie zachwalał swoj towar,takie prawo handlu.
Jesli kilka osób montowało ten zestaw i nie było żadnych uwag na jego temat,wiec
mozesz je śmiało rówież zakładać .
azor77 - Pią Sty 18, 2013 15:55
silnoreki2000, że się wtrącę na paskach Contitech jest nadruk z datą produkcji i i przydatnością do użytku i na to warto zwrócić uwagę przy zakupie. Natomiast na tych z innych firm jakoś nigdy nie zauważyłem, więc ja zakładam paski Contitech
szoso - Pią Sty 18, 2013 15:58
silnoreki2000 jeśli się boisz tych z allegro to kup rozrząd w Intercars, mają Conti i INA
Julek - Pią Sty 18, 2013 21:01
podłącze się pod temat tyle ze rover 25 i silnik 2.0 IDT 101km http://allegro.pl/rozrzad...2920498852.html
paski Gates wiec ok a te rolki NSK mozecie cos o nich powiedziec?
kadzaf - Pią Sty 18, 2013 21:19
szoso napisał/a: | kup rozrząd w Intercars, mają Conti i INA |
jakość bedziesz miał tą samą a doliczy się marże dla nich
Julek napisał/a: | NSK mozecie cos o nich powiedziec? |
Polecam łożyska od nich,wiec z rolkami również nie powinno być problemów .
Julek - Sob Sty 19, 2013 11:09
dzieki za odp;p a jak z szerokoscia paskow bo w sumie mozna zalozyc 28mm ale ponoc slaba tego zywotnosc;p na tej aukcji koles w tym zestawie ma pasek 30mm i 24mm bedzie spoko?
szoso - Sob Sty 19, 2013 11:36
28 idzie do sdi a 30 do idt, wszystko masz na forum a pytasz
|
|