Zobacz temat - [R45 diesel] Problem z ogrzewaniem tylnej szyby.

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45 diesel] Problem z ogrzewaniem tylnej szyby.

Lukasik - Pon Sty 21, 2013 23:53
Temat postu: [R45 diesel] Problem z ogrzewaniem tylnej szyby.
Witam wszystkich serdecznie.
Wydaje mi się że pojawił się u mnie problem z ogrzewaniem tylnej szyby. A mianowicie wygląda to tak. Jak wiadomo po włączeniu ogrzewania szyby a tyłu najpierw schodzi para czy lód w miejscach gdzie są ścieżki. U mnie sprawa wygląda następująco. Kiedy nie włączę ogrzewania szyby tylko przedni nawiew sobie dmucha to i tak jak by ogrzewanie szyby chodziło. Może nie na max jak przy włączeniu ale delikatnie. Można zauważyć że na szybie pojawia się tam gdzie idą ścieżki tak jak by działało. Wydaje mi się że cały czas grzeje szyba z tylu ale jak wspomniałem bardzo delikatnie. A może to tylko moje złudzenie bo nawiew chodzi i szyba z tyłu odparowuje najpierw tam gdzie idą ścieżki. Jeżeli grzeje cały czas to obstawiam że może przekaźnik się zepsuł. Moje pytanie jest następujące. Gdzie znajdę w aucie ten przekaźnik i który bezpiecznik jest od ogrzewania szyby tylnej? Jeśli wyjmę bezpiecznik to czy odłączę tym samym ogrzewanie szyby zupełnie? Jeśli trafiłem w diagnozę to bym znalazł powód niedoładowanego aku.

Marcin1642 - Wto Sty 22, 2013 01:56

Przekaźnik od ogrzewania tylnej szyby znajduję się w skrzynce bezpieczników pod maską po prawej stronie zaraz przy podszybiu. Jak ją otworzysz na pokrywce będzie schemat gdzie znajduje się odpowiedni przekaźnik.

Co chodzi o bezpieczniki wewnątrz samochodu to wyjmij schowek po stronie kierowcy i na jego odwrocie również znajduję się schemat rozmieszczenia bezpieczników.

Jak wyjmiesz odpowiedni bezpiecznik to na pewno nie będzie działało ogrzewanie tylnej szyby.

Lukasik - Wto Sty 22, 2013 18:24

Sprawdziłem dzisiaj czy jest napięcie na tylnej szybie przy wyłączonym ogrzewaniu i nie ma. Sprawdzałem najzwyklej w świecie żaróweczka. Jak włączę ogrzewanie żaróweczka świeci a jak wyłączę to nie świeci. Czyli wszystko działa jak powinno. Najwidoczniej było to tylko moje złudzenie.