Zobacz temat - [R220] spadł pasek wieloklinowy- pompa wspomagania padła

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220] spadł pasek wieloklinowy- pompa wspomagania padła

xlukaszx - Sro Sty 23, 2013 09:03
Temat postu: [R220] spadł pasek wieloklinowy- pompa wspomagania padła
Witam
Dzisiaj przy odpalaniu roverka spadł mi pasek wieloklinowy :roll: już od dłuższego czasu rzęziła mi pompa wspomagania najprawdopodobniej już całkiem padła...
Teraz mam pytanie- do najbliższego mechanika mam koło 700m czy mogę spokojnie podjechać tam samochodem ?? ?
Jeżeli to pompa wspomagania to czy pompa do benzyniaka i do diesla jest taka sama ?? ?

szoso - Sro Sty 23, 2013 09:33

xlukaszx napisał/a:
Teraz mam pytanie- do najbliższego mechanika mam koło 700m czy mogę spokojnie podjechać tam samochodem ?? ?

możesz
xlukaszx napisał/a:
Jeżeli to pompa wspomagania to czy pompa do benzyniaka i do diesla jest taka sama ?? ?

nie

xlukaszx - Sro Sty 23, 2013 10:18

samochód juz u mechanika- dziwi mnie tylko jezdna rzecz - czy to normalne że nie ma wspomagania hamulców ?? ???????

edit
Padła na amen pompa wspomagania - czym się różni pompa wspomagania od benzyniaka i diesla. Do benzyny można kupić nawet za 40 zł a do diesla najtanszą znalalzlem po 350zł ( czy to dobra cena za tą pompę?) :roll: Czy to że mam klimę też ma wpływ na typ pompy ?? ?

szoso - Sro Sty 23, 2013 12:57

xlukaszx napisał/a:
czy to normalne że nie ma wspomagania hamulców ?? ?? ?????

normalne bo na alternatorze jest pompa vacum
xlukaszx napisał/a:
czym się różni pompa wspomagania od benzyniaka i diesla

ta od diesla ma z tyłu wałek do napędzania pompy wody
xlukaszx napisał/a:
do diesla najtanszą znalalzlem po 350zł

nie no przesada

xlukaszx - Sro Sty 23, 2013 15:24

zna możę ktoś numer pompy wspomagania do mojego roverka lub wie gdzie to sprawdzić ?? ?????
szoso - Sro Sty 23, 2013 15:26

na starej pompie jest numer
xlukaszx - Pon Lut 04, 2013 16:44

Pompa, napinacz oraz pasek wymienione- dziwni mnie tylko że dalej słychać takie rzężenie, wspomaganie nie działa płynnie - czy możliwe są takie rzeczy po założeniu nowego paska ?? całośc wyszła mnie 1000zł a tu dalej taka kicha :-|
bartek24 - Pon Lut 04, 2013 22:04

Witam
Po wymianie pompy wspomagania czasami trzeba kilka razy odpowietrzyć cały układ.Na zapalonym silniku kilkakrotnie skręcamy kołami maksymalnie w lewo i w prawo,oczywiście
uzupełniając ew.ubytki płynu w układzie.
Pozdrawiam

komoss - Wto Lut 05, 2013 07:58

xlukaszx napisał/a:
Pompa, napinacz oraz pasek wymienione- dziwni mnie tylko że dalej słychać takie rzężenie, wspomaganie nie działa płynnie - czy możliwe są takie rzeczy po założeniu nowego paska ?? całośc wyszła mnie 1000zł a tu dalej taka kicha :-|

Drogo cięto wyszło.Jeśli masz stary pasek wieloklin sprawdź numer na nim a na nowym.Dużo osób już miało że oryginalny pasek był za duży i dawali mniejszych rozmiarów i wpomaganie nie chodziło płynnie

Rademenez_ - Wto Lut 05, 2013 12:53

Witam. Hałasować mogła rolka napinająca. Jeśli nie została wymieniona , to dalej hałasuje. Przez zużytą rolkę mógł też spaść pasek wielorowkowy.
xlukaszx - Sro Lut 06, 2013 20:50

Zakupiona na szrocie pompa padła po 25 km :evil: jeżeli ktos ma taka pompę na sprzedaż (wersja z klimatyzacją) chętnie odkupie (oczywiście sprawną ;-) )
chudson - Czw Lut 07, 2013 08:27

Na szrot z reklamacją ?