|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [r75]montaż górnego silniczka VIS
sebol11 - Wto Sty 29, 2013 18:36 Temat postu: [r75]montaż górnego silniczka VIS Witam.Po długim czasie udało mi się kupić silniczek VIS ale ,że od dawna miałem w miejscu silniczka wstawioną pustą zaślepkę nie pamiętam jak to powinno być ustawione? Czy element na zdjęciu zaznaczony czerwonym kółkiem powinien wejść w ucho które jest w gnieździe tego silniczka w kolektorze? Jeżeli tak to jak to zrobić bo z żadnej strony mi nie chce on w nie wejść.To ucho/mocowanie mogę tylko wsuwać i wysuwać a na boki się nie rusza więc nie ma jak tego zamontować
Sebastian
zedziczek - Wto Sty 29, 2013 18:44
za nim włożysz vis podłącz wtyczke i przekręć kluczyk w stacyjce na pozycje 2 nastepnie odłącz vis i wtedy ustawiaj ramię, czynność powyżej opisana ma na celu zresetowanie a raczej ustawienie silniczka w pozycji spoczynku
jeszcze jedną ważna sprawa, po włożeniu vis i wkrętów w otwory, kręć w palcach wkrętem w przeciwnym kierunku do wskazówek zegara aż poczujesz że wkręt zeskoczy z gwintu po czym zaczynaj wkręcać, zapobiegnie to zbytniemu obrobieniu gwintu w obudowie ponieważ wkręt wskoczy na stary gwint, czynność ta odnosi się oczywiście do wszystkich wkretów
sebol11 - Wto Sty 29, 2013 21:36
Dzięki za odpowiedź tylko podłączyłem właśnie Vis w ten sposób i nic się nie działo Czy ma on trafić w ten otwór (ucho)w ramieniu?
mike-l - Wto Sty 29, 2013 22:58
tak. ten bolec ma wejść w otwór.
zedziczek - Wto Sty 29, 2013 23:07
jeśli trzpień który zaznaczyłeś na zdjęciu sie nie poruszył się to jest on w prawidłowej pozycji lub vis uszkodzony, przyjmujac ze jest w prawidłowej pozycji musisz delikatnie ustawić otwór ramienia tak aby mniej wiecej było w lini z trzpieniem co jest oczywiste, vis wkładasz również delikatnie, trzymając w takiej samiej płaszczyźnie jakiej będzie pracował zaglądając czy otwór pokrywa się z trzpieniem, jeśli poczujesz że trzpień napotkał opór za nim uszczelka vis dojdzie do obudowy możesz wykonywać delikatne ruchy po plaszczyźnie jeśli nie wskoczy zaczynasz od nowa ustawianie ramienia ale nie pchaj na siłę, nic więcej nie moge poradzić mi zazwyczaj udaje się trafić za pierwszym razem.
sebol11 - Wto Sty 29, 2013 23:40
Dzięki koledzy jutro będę próbował jakoś to ustawić
SeniorA - Sro Sty 30, 2013 07:44
sebol11 napisał/a: | jutro będę próbował jakoś to ustawić | skorzystaj z tego
http://forum.roverki.eu/v...ghlight=#477257
sebol11 - Sro Sty 30, 2013 11:02
Właśnie taki zobrazowany opis z fotką silniczka ułożonego w prawidłowej pozycji mi się marzył - dziękuję.
|
|