|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214] Na piątym biegu traci gaz
quiet69 - Pią Lut 01, 2013 12:42 Temat postu: [214] Na piątym biegu traci gaz Witam,
mam problem z moim nowym, starym Roverkiem. Jadąc spokojnie po pracy, wrzucam piąty bieg, przyspieszam do ~80 i nagle tracę przyspieszenie, dając pedał gazu do oporu nic się nie dzieje, wrzucając czwórkę również, dopiero po zmniejszeniu prędkości do ~50 wszystko wraca do normy. Na czwórce jakoś specjalnie nie szarżuje. Nie czuje jakoby bieg wyskakiwał, po prostu tracę tak jakby pedał gazu i samochód jedzie tak bez biegu, na luzie, trójką dopiero mogę wkręcić obroty i mieć przyspieszenie.
Zauważyłem taki problem po wymianie uszczelki pod głowicą, jakiegoś elementu w rozrządzie, i wymianie oleju i płynu chłodniczego.
Miał ktoś podobny problem? Z czym może to być związane?
leszczu - Pią Lut 01, 2013 12:59
Hmm może sprzęgło się ślizga
quiet69 - Pią Lut 01, 2013 13:04
Sprawdzę to jak tylko będę wyjeżdżał samochodem.
Najlepszy sposób na sprawdzenie to ręczny, trzeci bieg i próbować powoli ruszać? Jeżeli zgaśnie prawie natychmiast, oznacza to iż jest sprawne?
leszczu - Pią Lut 01, 2013 13:09
quiet69 napisał/a: | Jeżeli zgaśnie prawie natychmiast, oznacza to iż jest sprawne? |
Tak. Nawet 4 możesz zarzucić i dynamicznie ruszyć.
quiet69 - Pią Lut 01, 2013 16:12
Dziwna sprawa, czy brak przyspieszenia mogło być spowodowane brakiem paliwa?
Sprawdziłem przed chwilą na odcinku ~10 kilometrów i braku przyspieszenia nie zauważyłem. Jechałem na dwójce, obrotny 3-4 tys i trójka i dalej rwał do przodku, czwórka to samo, piątka również, rozpędzałem się do ~100k i było wszystko w porządku..
Jeszcze sprawdzę gdy będę podjeżdżał do miasta, nic się nie stanie jeśli na prawdę sprzęgło się ślizga jeżeli przejadę te ~30 kilometrów?
leszczu - Pią Lut 01, 2013 16:17
quiet69 napisał/a: | Jeszcze sprawdzę gdy będę podjeżdżał do miasta, nic się nie stanie jeśli na prawdę sprzęgło się ślizga jeżeli przejadę te ~30 kilometrów? |
Nie.
robsson78 - Pią Lut 01, 2013 18:19
Sprawdź czy klocki nie blokują. Może czuć zapach spalonych lub któreś koło się nagrzewa. Gumka tłoczka może być uszkodzona i przy hamowaniu hamulec nie odbija. Piszesz że objawy ustąpiły ? Może tak być po postoju.
|
|