Zobacz temat - [R220] Coś rozładowywuje mi akumulator

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220] Coś rozładowywuje mi akumulator

erixon - Nie Lut 03, 2013 11:32
Temat postu: [R220] Coś rozładowywuje mi akumulator
Witam , jak w temacie coś rozładowywuje mi akumulator. Z piątku na sobotę całą noc się ładował, dziś odpalam rano (temp na dworze +1) i kiszka - nie odpala . Mam tak zawsze od około miesiąca. Akumulator to Vectra 72Ah , wcześniej miałem to samo przy nówce Centrze Futurze 64Ah ale po 2 latach padła. Wiązka tylnej klapy była klejona rok temu (przeciąte kable) lampka w bagażniku również odłączona jest. Czy podpiącie pod komputer i sprawdzenie błędów pomogło by coś?

p.s dziwne jest też to że że gdy podładuję baterie 10min i kiedy auto odpali przejadę 1 kilometr, zgaszę i auto odpala na dotyk - tak jakby akumulator był dobrze naładowany..

tronsek - Nie Lut 03, 2013 11:38

Sprawdź przekaźnik świec żarowych. Być może "skleja" się i rozładowywuje Ci aku, bo wtedy swiece grzeją cały czas. Ja tak miałem w swoim R400SDi.
erixon - Nie Lut 03, 2013 11:57

tronsek napisał/a:
Sprawdź przekaźnik świec żarowych. Być może "skleja" się i rozładowywuje Ci aku, bo wtedy swiece grzeją cały czas. Ja tak miałem w swoim R400SDi.

A kontrolka od świec żarowych nie świeciła by wtedy? Rozumiem że przekaźnik świec jest to ta czarna puszka przy akumulatorze?

tronsek - Nie Lut 03, 2013 11:59

erixon napisał/a:
A kontrolka od świec żarowych nie świeciła by wtedy?
Nie, bo sygnał na kontrolkę idzie z EKU a nie z przekaźnika.

[ Dodano: Nie Lut 03, 2013 11:59 ]
A sprawdziłeś pobór prądu??

erixon - Nie Lut 03, 2013 12:15

Coś tam kolega mi sprawdzał i wykazywało bardzo mały pobór, nie wiem dokładnie jaki , musiałbym dokładniej to sprawdzić.

A odnośnie przekaźnika świec to właśnie włożyłem inny (miałem w zapasie bo kiedyś przy innej awarii myślałem że przekaźnik padł a wyszło że komputer) .

Ze zdjęcia widac że chyba z nim wszystko ok? Jeden zwój miedziany jest tylko jakby innego koloru , bardziej żółty.

Harry - Nie Lut 03, 2013 17:32

miernik i szeregowo podlacz do aku tzn. miedzy kleme - a akumulator biegun - podlacz miernik i spr. po kazdym bezpieczniku co jest nie tak