|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R220] Coś rozładowywuje mi akumulator
erixon - Nie Lut 03, 2013 11:32 Temat postu: [R220] Coś rozładowywuje mi akumulator Witam , jak w temacie coś rozładowywuje mi akumulator. Z piątku na sobotę całą noc się ładował, dziś odpalam rano (temp na dworze +1) i kiszka - nie odpala . Mam tak zawsze od około miesiąca. Akumulator to Vectra 72Ah , wcześniej miałem to samo przy nówce Centrze Futurze 64Ah ale po 2 latach padła. Wiązka tylnej klapy była klejona rok temu (przeciąte kable) lampka w bagażniku również odłączona jest. Czy podpiącie pod komputer i sprawdzenie błędów pomogło by coś?
p.s dziwne jest też to że że gdy podładuję baterie 10min i kiedy auto odpali przejadę 1 kilometr, zgaszę i auto odpala na dotyk - tak jakby akumulator był dobrze naładowany..
tronsek - Nie Lut 03, 2013 11:38
Sprawdź przekaźnik świec żarowych. Być może "skleja" się i rozładowywuje Ci aku, bo wtedy swiece grzeją cały czas. Ja tak miałem w swoim R400SDi.
erixon - Nie Lut 03, 2013 11:57
tronsek napisał/a: | Sprawdź przekaźnik świec żarowych. Być może "skleja" się i rozładowywuje Ci aku, bo wtedy swiece grzeją cały czas. Ja tak miałem w swoim R400SDi. |
A kontrolka od świec żarowych nie świeciła by wtedy? Rozumiem że przekaźnik świec jest to ta czarna puszka przy akumulatorze?
tronsek - Nie Lut 03, 2013 11:59
erixon napisał/a: | A kontrolka od świec żarowych nie świeciła by wtedy? | Nie, bo sygnał na kontrolkę idzie z EKU a nie z przekaźnika.
[ Dodano: Nie Lut 03, 2013 11:59 ]
A sprawdziłeś pobór prądu??
erixon - Nie Lut 03, 2013 12:15
Coś tam kolega mi sprawdzał i wykazywało bardzo mały pobór, nie wiem dokładnie jaki , musiałbym dokładniej to sprawdzić.
A odnośnie przekaźnika świec to właśnie włożyłem inny (miałem w zapasie bo kiedyś przy innej awarii myślałem że przekaźnik padł a wyszło że komputer) .
Ze zdjęcia widac że chyba z nim wszystko ok? Jeden zwój miedziany jest tylko jakby innego koloru , bardziej żółty.
Harry - Nie Lut 03, 2013 17:32
miernik i szeregowo podlacz do aku tzn. miedzy kleme - a akumulator biegun - podlacz miernik i spr. po kazdym bezpieczniku co jest nie tak
|
|