Zobacz temat - [R216 Coupe] Żarzą się kontrolki po wyjęciu kluczyka

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover 200/400 lata 92-95 (kanciak)
oraz Rover 200 coupe/cabrio i Rover 400 tourer - [R216 Coupe] Żarzą się kontrolki po wyjęciu kluczyka

Goldik - Nie Lut 24, 2013 20:09
Temat postu: [R216 Coupe] Żarzą się kontrolki po wyjęciu kluczyka
Witam wszystkich.

Zaczynam temat z następnym kłopotem....

Problem wygląda następująco... Auto jedzie, wszystko jest OK. Gaszę auto, wyciągam kluczyk i kilka kontrolek zaczyna się palić (tzn. bardziej się żarzą niż normalnie palą). Wczoraj kilka razy włączał mi się sam alarm. Nie dzieje się to cały czas. Przez chwilę jest OK, a później znów się żarzą. Rozładowało mi to akumulator.

Dzisiaj kupiłem nowy i nie chciałbym, że stało się to ponownie...

Instalacja z grubsza została sprawdzona, nigdzie nie ma wilgoci, bezpieczniki są OK i z grubsza wszystko wygląda poprawnie...

Dzięki z góry za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

tronsek - Nie Lut 24, 2013 20:59

W pierwszej kolejności posprawdzaj wszystkie podłączenia masy do nadwozia i silnika. U mnie w R400 przy źle podłączonej masie właśnie działy się cyrki z kontrolkami i zegarami.
Riko - Pon Lut 25, 2013 10:26

Miałem ten sam problem szczególnie kiedy w aucie było zimno i wilgotno.
Goldik - Pon Lut 25, 2013 14:23

tronsek, prawie całą instalacje przegrzebałem wczoraj i nic nie mogłem znaleźć.... czasem się żarzą czasem nie.... Po podłączeniu nowego aku było niby OK i znowu się później zaczęły podświecać.... dzisiaj niby wszystko jest OK, ale odłączam aku dla pewności....

Riko, jak sobie z tym poradziłeś?

tronsek - Pon Lut 25, 2013 15:53

Goldik, może wysusz wnętrze u siebie, bo prawdę mówiąc, jak pokazywałem Tobie gdzie jest ECU, to pod dywanikiem bardzo mokro było. Może to tak jak Riko prawi, od wilgoci.
Goldik - Pon Lut 25, 2013 18:18

Fakt, wilgoci trochę mam, ale z dobrym wysuszeniem chyba muszę czekać do upalnych dni..... i kilku tygodni bez deszczu... :roll: