|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [214 Si] Płyn chłodniczy
vegan - Nie Mar 03, 2013 13:27 Temat postu: [214 Si] Płyn chłodniczy W moim Roverku 1.4 8v wymieniłem silnik gdyż naprawa poprzedniego była mało opłacalna. Wsadziłem taki sam motor z rozbitka i niby wszystko ok ale jak patrze się na zbiorniczek z płynem chłodzącym w środku mam maź. Płyn nie jest mętny tylko góra zbiorniczka ofajtana. I tak się zastanawiam czy to pozostałość po brudnym układzie z poprzedniego silnika (HGF a raczej uszczelnienie tulei) czy i tutuaj mam problem z uszczelką. Wyczyściłęm zbiorniczek i po przejechaniu 100km znowu to samo. Płyn niby nie kakaowy a góra zbiorniczka tłusta. Dodam że olej ok, czysty bez oznak przedostawania się płynu.
MatiNitro - Nie Mar 03, 2013 13:37
Raczej przed wymianą płynu wypadałoby wypłukać cały układ chłodzenia po HGF, samo czyszczenie zbiorniczka nic nie zmieni.
vegan - Nie Mar 03, 2013 13:39
ukłąd był wypłukany przed zalaniem. Tylko się zastanawiam czy to mogą być pozostałości po tym czy dalej to samo.
MatiNitro - Nie Mar 03, 2013 13:53
Zależy czym był płukany, bo ja na przykład nie miałem HGF i zanim wlałem jesienią nowy płyn to płukałem układ jakimś specyfikiem od Prestone, zrobiłem cały zabieg z zalewaniem i rozgrzewaniem, potem płukanie samą wodą a i tak po zalaniu płynu wypłynęły jakieś syfy w zbiorniczku.
leszczu - Nie Mar 03, 2013 14:31
Mogą to być pozostałości, ale nie wkluczaj również padniętej uszczelka pod głowicą. Po prostu obserwuj. Możesz podjechać też na test płynu pod względem CO2. Wtedy będziesz wszystko wiedział.
vegan - Nie Mar 03, 2013 14:41
będe obserwował i zobaczymy co z tego wyjdzie:)
|
|