|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] przedni kierunkowskaz nie działa
ebson - Pią Mar 29, 2013 15:21 Temat postu: [R45] przedni kierunkowskaz nie działa Witam, niespodziewanie w moim roverku 45 pojawił się problem z lewym przednim kierunkowskazem. Przy włączaniu kierunku w lewo przednia żarówka nie reaguje podczas gdy boczna i tylna migają znacznie szybciej, podobnie dzieje się z kontrolką tego kierunkowskazu. Dodam że żarówkę sprawdziłem i jest na 100 % sprawna.
Czy jest ktoś kto może mi pomóc w rozwiązaniu tego problemu ?
bizon - Pią Mar 29, 2013 16:00
jak zarowka cala to znaczy ze nie dociera do niej napiecie
ebson - Pią Mar 29, 2013 16:07
no więc co powinienem zrobić w związku z tym?
Sirk - Pią Mar 29, 2013 16:46
Sprawdzić dlaczego nie dociera napięcie...
Jordan87 - Sob Mar 30, 2013 12:59
ebson
A próbowałeś podłączać inną żarówkę? Mi migacz robił takiego psikusa że raz działała a raz nie, żarnik nie kontaktował najlepiej. Jak na złość jak ją wyjąłem i sprawdzałem na zewnątrz to działała. Ale zauważyłem że jak nią potrząsałem to przerywała.
yogibear - Sob Mar 30, 2013 19:06
Pozwolę się podczepić pod temat. Żeby nie zakładać kolejnego a podobieństwo jest dość duże
Mam co prawda R400, ale podobny problem z prawym kierunkiem bocznym pod lusterkiem.
Żarówka sprawna.
Gdy włączony kierunek napięcie skacze 0v (przerwa) 5v-6v (włączony). Nie mam zbyt precyzyjnego multimetru, ale na "zdrowej" stronie skacze do 12v.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny, bezpiecznik pod kierownicą sprawdzałem.
Teraz przyszedł mi na myśl jeszcze włącznik awaryjnych (on chyba jest częścią obwodu).
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
szoso - Sob Mar 30, 2013 19:11
może przewody przetarte lub załamane, wtedy będzie słabszy przepływ prądu
kruszan - Pon Kwi 01, 2013 09:58
najpierw sprawdzić dokładnie przewody, jak pisze Szoso, może śniedź, wilgoć, nieszczelność nadkola może wpłynąć na zamoczenie kierunków, defekt okablowania, włącznik świateł awaryjnych jest jak najbardziej elementem układu kierunków i może on powodować problemy.
yogibear - Sob Kwi 13, 2013 19:22
Mój problem rozwiązany. Wystarczyło wtyczkę włącznika świateł awaryjnych potraktować kontakt spray. Kierunkowskaz działa.
Dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam!
ebson - Sro Maj 01, 2013 09:47
Problem rozwiązany. dwa przewody się stykły, pod wpływem ciepła(najprawdopodobniej) się zgrzały . Dziwne że bezpiecznik nie strzelił. Tak czy siak przewodzik wymieniony i wszystko działa jak należy. Temat uważam za zamknięty. Pozdrawiam
|
|