Zobacz temat - [R75]2w1 Problem z odpalaniem+coś chyba jest w baku... HELP

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75]2w1 Problem z odpalaniem+coś chyba jest w baku... HELP

cyngiel - Nie Kwi 07, 2013 19:30
Temat postu: [R75]2w1 Problem z odpalaniem+coś chyba jest w baku... HELP
Witam i mam taki oto problem, otórz ostatnio napotkałem na kolejną przeciwność losu w urzytkowaniu mojego autka. Pewnego dnia wsiadając jak zwkykle do samochodu przekręcam kluczyk kręce kręce i nie chce załapać a jak już załapuje to na sekunde dwie, tylko przerzuci raz i gaśnie.. Myśle co jest?! tak jak by paliwa nie było.. a wskazuje 1/4 zbiornika, ale myśle może się coś zawiesiło no to drugie autko wziąłem i po ropke, wracam tankuje, wsiadam zapala myśle jest!! Tydz później jade na cpn tankuje zajeżdżam na chate i po 15 min chce po kobiete jechać a auto znowu nie zapala ale tym razem byłem pewny że paliwko jest, może dziurawy bak odkręcam korek lukam a tu nie ma tej metalowej zapadko blokującej wlew bezpośrednio do baku... Chyba wpadł do środka. Jest to możliwe? Faktem jest to że blokada była na 100% jak dolewałem paliwo z bańki bo musiałem śrubokrętem go trzymać żeby wogóle coś wlać, a teraz jej nie ma... POMOCY[/b]
MaReK - Nie Kwi 07, 2013 19:33

Były jakieś problemy ze starszymi autami, które mają dwie pompy w baku. Jednak przelewowa, z jednej komory do drugiej przelewa czy cuś... jak ta padnie, to jak spadnie Ci wskazówka poniżej pewnej wartości nie odpalisz... Myślę, że odpowiedź znajdziesz na forum, bo były tu takowe wątki.
radi - Nie Kwi 07, 2013 19:47

Sprawdź czy działa pompa paliwa w baku. Przyłóż ucho do prawego nadkola albo zdejmij tylną kanapę i słuchaj przy baku. Jak będzie słychać buczenie to działa jak słychać bulgotanie bez buczenia to padła. Nieraz śniedzieją styki przekaźnika pompy lub styki przy pompie w baku. Zazwyczaj ta pompa pod maską przy aku głośniej działa bo musi sama ciągnąć paliwo. Bak jest dwukomorowy przedzielony przegrodą wydechu ,a ta pompa w baku ma za zadanie ssanie z drugiej komory. Jeśli coś ci wpadło chociaż nie jażę o co chodzi to zdejmij kanapę odkręć korek pompy i zobacz z latarką czy coś nie wpadło albo włóż rękę do baku i poszukaj.

Dokładnie MaReK . Ja tak miałem, że komputer pokazywał paliwa na 150Km ,a auto nie chciało odpalić. Tylko zastanawia mnie jedna rzecz dlaczego pokazuje taki stan skoro pływak przy pompie jest więc paliwo go unosi i dlatego pokazuje.

cyngiel - Nie Kwi 07, 2013 19:51

Chodzi o tą okrąłą zapadkę która jest właśnie po to żeby nic do baku nie wpadło takie metalowe kółeczko które jak wkładasz pistolet na cpn to się podnosi, takie metlowe. Każde auto to ma i przez TO z butelki np. prosto do baku paliwa nie nalejesz.. Dzięki za porady apropo pompki jutro posłucham co i jak..
radi - Nie Kwi 07, 2013 19:56

A ha teraz wiem ,takie srebrne. Może się blokneło ale byś widział. Sprawdź w baku.
haszczyc - Nie Kwi 07, 2013 20:48

a pompka paliwa ta przy akumulatorze działa ci brzęczy ? mi jak ona padała to miałem podobne objawy wyciągnij wtyczkę od tej pompki i przeczyść ją, i postukaj w tą pompkę jak nie chce uruchomić powinno zeskoczyć ;)
cyngiel - Sro Cze 26, 2013 18:05

Minęło troche czasu i powracam z wątkiem. Otórz jeździłem w ten sposób że śmigałem do pracy-> tam auto stało 12=14 godzin wsiadałem odpalałem i jazda.. A jak przyszedł weekend i po trasie gasiłem auto, gdzieś tam sobie łaziorowałem wracam chce odpalić i lipa;/ myślałem że to to coś w baku więc dreptałem z banieczką do CPNu wracałem dolewałem ropki i cyk odpalał;] SZoK Ostatnio dopiero przeanalizowłem że moje chodzenie 1-5km na stacje było bezcelowe, bo jak do CPNu miałem 20 km już nie poszedłem.. dzoniłem po kumpla do holowania jak dojechał po jakiejś godzinie auto odpaliło... I teraz 2 pytania

1. Czy możliwe że coś się przegrezwa i jak ostygnie z godzine odpala? Co to może byc? Ta pompka? Styki czyściłem stukałem i nic nie dawało;/ A brzęczy głośno.
2. Gdzie można dokupić wkręcany uchwyt do holowania bo jak się okazało takiego nie mam :D ?

radi - Czw Cze 27, 2013 06:10

Poszukaj na temat "czujnik położenia wałka rozrządu" było wiele pisane.
gustav.pl - Czw Cze 27, 2013 14:59

radi napisał/a:
Poszukaj na temat "czujnik położenia wałka rozrządu" było wiele pisane.

Albo wtryski :sad: U mnie jak Roverek był ciepły, to nie chciał odpalać, a gdy ostygł - ok. 1-2h, palił na "dotyk".

cyngiel - Czw Cze 27, 2013 22:22

Znalazłem post kolegi który miał identyczne objawy jak ja i to był Czujnik impulsów wałka rozrządu

Teraz pytanie który najlepszy i jaki dopasować??
Znalazłem na forum to:
Czujnik impulsów wałka rozrządu (Diesel M47R)

ROVER NSC100891 - BMW 13622249320, 13627796054 oraz 13627794646
............................................. LAND ROVER Freelander TD4 8510297

I pytanie nr 2 dam rade go sam wymienić?

Rowan - Czw Cze 27, 2013 22:35

cyngiel, każdy będzie pasować ;) Zobacz na Bmwstore tam pokazuje zamienność tych numerów ;) Wybierz ten najtańszy ;) Najprościej się upewnić, w momencie występowania objawów, polać zimną wodą czujnik :wink:
cyngiel - Nie Cze 30, 2013 19:50

No dobra wszystko ok ale czy dam rade go sam wymienic? Gdzie wogóle jest ten czujnik szuakm na forum ale nie moge znalezć rysunku ani zdjęcia, a na jakiś rysunek trafiłem tylko nie pamiętam gdzie;/
Rowan - Wto Lip 02, 2013 07:53

cyngiel, on jest na jedną śrube przykręcony. Wymiana jest banalnie prosta. Stojąc przodem do auta, to po lewej stronie, nie daleko wlewu oleju jest wtyczka.
cyngiel - Sro Lip 03, 2013 18:57

Oki dzięki wielkie, teraz poradze;] juz zamawiam i teraz czekam. Dzięki wszystkim dobroczynnym:)
radi - Czw Lip 04, 2013 07:39

Pytałeś jeszcze o uchwyt holowniczy. Na aledrogo masz tylko trzeba wpisać "lewarek rover 75" i raczej sprzedają to w zestawach z lewarkiem i kluczem do kół. Najtaniej znalazłem cały zestaw za 45 zł.
http://allegro.pl/listing...ewarek+rover+75

sknerko - Czw Lip 04, 2013 11:59

uchwyt holowniczy można nabyć osobno ja akurat kupiłem w ArtBizar za chyba 30pln
cyngiel - Nie Lip 07, 2013 12:41

http://www.bear.kielce.pl...13+62+7+796+054
spotkał się ktoś z tą stronką?? Bo na http://www.bmwstore.pl/pl...-walka-rozrzadu jest dużo droższy ten czujnik. Jak mówicie bedzie ok?

Zamówiłem ten tańszy, jak narazie pasuje i wszystko pali na tyknięcie;] Dzięki za porade cenna uwagą jest też to że wystarczy odkręcić tą większą plastikową atrape (3 śróbki) a tej małem gdzie jest korek od oleju nie trzeba...