|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Car-audio, nawigacje, radia CB - [r75] radio
Karwatma - Sob Kwi 13, 2013 19:06 Temat postu: [r75] radio Witam
mam zamontowane radio ALPINE YIE100011PUY i chciałbym zmienić go na inne . Ma ktos schemat jak zamontowac kostki iso ? bo za radiem sa tylko dwie dziwne kostki
Pieta - Sob Kwi 13, 2013 19:54
To nie jest radio tylko "board monitor", czyli taka stacja sterująca
Radio, moduł wideo i ewentualnie nawigację masz w bagażniku.
http://forums.mg-rover.org/showthread.php?t=290348
kompletny system
http://i93.photobucket.co...eather/6222.jpg
z prawej radio i moduł wideo
u góry nad monitorem biała puszka to moduł, który tłumaczy komendy ze sterowania w kierownicy
Poszukaj głębiej za panelem klimatyzacji. Powinno tam być klasyczne złącze radiowe. Od niego idzie dalej instalacja do radia w bagażniku
Masz takie klasyczne złącze do radia
http://img521.imageshack.us/img521/6779/pinout.jpg
rafalmis1 - Sob Kwi 13, 2013 21:31
Według RAVE za monitorem powinna znajdować się taka wtyczka, jedna jest podpiera w bagażniku, a druga luźnaza monitorem
Karwatma - Nie Kwi 14, 2013 21:56
ok wlasnie znalazlem ta kastke i wszystko smiga. Teraz tylko sterowanie z kierownicy zrobic:)
tommasino - Czw Maj 02, 2013 16:45
ja znowu chciałbym zadać z innej beczki
nabyłem okazjonalnie wyświetlacz ALPINE YIE100011PUY i tak naprawde chciałym go zamontować. obecnie w swoim roverku mam najzwyklejsze radio bez zmieniarki jak narazie myślałem aby uruchomić samo radio. z tego co rozumiem musiałbym sie doposażyc w tuner radia. tylko nie wiem co z okablowaniem, aby to wszystko jakos ze soba połączyć. czy musiałbym miec to originalne? czy w instalacji którą akutalnie posiadam w swoim roverku sa jakieś elementy które mógłbym wykorzystać aby moć zamontować wyświetlacz i odbierac radio???/
czy ktoś mógłby mi pomóc w tej kwestii????
byłbym bardzo wdzięczny [/quote]
rafalmis1 - Czw Maj 02, 2013 19:30
tomasino napisał/a: | tylko nie wiem co z okablowaniem, aby to wszystko jakos ze soba połączyć. |
sam tuner nic nie da. Ponieważ ja odłączyłem TV, to wyświetlacz tylko świecił nic nie wyświetlał, radio chyba grało, na wyświetlaczu nic nie było widać. No i oczywiście musisz posiąść odpowiednią wiązkę, zęby wszystko ze sobą połączyć więc sam wyświetlacz jest zbędny
tommasino - Czw Maj 02, 2013 21:50
dzieki rafalmis1! ale zależałby mi na opisaniu tego w co bym musiał się doposażyć a co mógłbym wykorzystać z obecnej fabrycznej instalacji.
Czy jest to możliwe aby wyświetlacz nie mógł działać na samym radiu????
rafalmis1 - Pią Maj 03, 2013 12:50
Rowan - Pią Maj 03, 2013 16:18
tomasino, lepiej kupić inne radio Albo jakąś stacje multi, która będzie do podłączenia na iso:) Dużo mniej zachodu i efekt o wiele lepszy
tommasino - Pią Maj 03, 2013 18:08
to samo poradził mi rafalmis1.
ale z tego co wiem stacja troszkę sobie kosztuje. z tego co widziałem to około 2000pln. no nic! jak narazie chyba będe musiał zrezygnować
Rowan - Sob Maj 04, 2013 15:38
tomasino, TomaTeam na allegro teraz wystawia w promocyjnej cenie nową wersję. Naprawde warto
Karwatma - Pon Maj 06, 2013 09:52
Pytanie z innej beczki ale tez o radio w drzwiach przednich mamy z lewej np . głośnik i syczki. w jaki sposob glosniki (syczki ) sa skrosowane ze soba . W kostce do radia mamy tylko po jednej parze na glosnik . Chce podlaczyc przod pod wzmacniacz a nie wiem czy glosniki sopranowe mozna zostawic skrosowane pod glosniki jak to ma byc przez wzmacniacz . Robil juz ktos takie cos?>
Rowan - Pon Maj 06, 2013 11:08
Karwatma, musi być tam jakaś zwrotnica po drodze
Karwatma - Pon Maj 06, 2013 11:13
no wlasnie w komplecie nie bylo zadnej . Czyli jaka to musi być zwrotnica(normalna jak przy zestawach taka z odseperowanym tweeter i subwoofer ) ? podłączamy zwrotnice tylko pod syczki?
Rowan - Pon Maj 06, 2013 13:23
Karwatma, na każdy woofer i "syk" musi być jedna zwrotnica, która rozdziela sygnał Czyli do każdych drzwi musi być zwrotka Przynajmniej tak jest w zestawach odseparowanych. A jak jest w oryginale, tak do końca, to sam nie wiem, bo ja to wszystko wyrzuciłem W drzwiach nie ma zwrotnicy na pewno, bo je wybebeszałem dokładnie, jeśli jest, to gdzieś "po drodze" od radia
Karwatma - Pon Maj 06, 2013 13:30
ok ale zwykły głośnik nie woofer nie tweeter nie trzeba podłączać przez zwrotnice jezeli chcemy pod wzmacniacz?
sknerko - Wto Maj 07, 2013 11:34
żeby grało ładnie przy dwóch głośnikach na kanał to zawsze głośnik główny powinien iść przez zwrotnice. Normalny głośnik przez filtr dolnoprzepustowy a tweeter przez górnoprzepustowy
[ Dodano: Wto Maj 07, 2013 12:34 ]
a jak masz głośnik nisko-średnio tonowy to można go bez zwrotnicy a tylko tweeter przez kondensator dopiąć do niego, bo głośnik i tak wysokich nie przeniesie więc nie potrzeba mu filtra
Szyfu - Nie Mar 12, 2017 18:32
Witam, posiadam radio z nawigację Alpine XQD000300PUY.
Czy bez problemu dam radę podłączyć ALPINE YIE100011PUY?
Zastanawiam się czy mam już okablowanie do tego radia, czy muszę jakieś adaptery kupić?
Proszę o informację.
Pozdrawiam
Adrian
rafalmis1 - Pon Mar 13, 2017 15:46
Szyfu, to jest tylko wyświetlacz, radio jest w bagażniku obok koła zapasowego. W czym ma ci pomóc wymiana?
Szyfu - Pon Mar 13, 2017 16:06
Chciałem sobie zmienić na to z większym wyświetlaczem.
W bagażniku to mam czytnik nawigacji.
Już się doczytałem, że podłączenie tego jest nieopłacalne.
Warsztat car audio zaśpiewał mi za podłączenie tego od 200-400zł.
Nie chcę zmieniać radia na jakieś nowe. Chcę pozostać przy fabrycznych.
A to z większym wyświetlaczem mi się podoba.
sknerko - Pon Mar 13, 2017 18:12
jak chcesz z dużym wyświetlaczem to poszukaj monitora z BMW e46 16/9 i zamontuj jedynie musisz zwrócić uwagę żeby był z odtwarzaczem kasetowym bo jak bedzie z CD to trzeba więcej elementów zmienić żeby działało jak Bóg przykazał
Szyfu - Pon Mar 13, 2017 20:52 Temat postu: Zmiana radia Sknerko wszystkie te radia posiadają takie same wtyczki a ja takich nie mam.
A takiej przejściówki z moich wtyczek nie znalazłem.
Za podłączenie takiego radia zaśpiewano mi od 200-400zł, zaznaczając, że będzie działało tylko radio i kasety, a wyświetlacz nie.
sknerko - Sro Mar 15, 2017 00:10
napisałes że masz radio z dużym wyświetlaczem i navi wiec myślałem ze masz to z monitorem a ty masz małą navi w zegarach i w takim przypadku sie nie opłaca
|
|