Zobacz temat - [618i] Gośniki wysokotonowe montaż

Forum Klubu ROVERki.pl

Car-audio, nawigacje, radia CB - [618i] Gośniki wysokotonowe montaż

Mariusz27 - Czw Kwi 18, 2013 14:51
Temat postu: [618i] Gośniki wysokotonowe montaż
Witam. Mam małe pytanko. W roverach serii 600 tweetery każdy montuje w osłonie lusterka tzn tym trójkąciku (sam tak miałem w poprzednim r618Si). Teraz mam R618i który ma manualne lusterka i nie chce narazie wymieniać na elektryczne. Czy ktoś z Was montował Tweetery na słypkach przedniej szyby a dokładnie nad samą podsufitką koło osłony przeciwsłonecznej? Jak to gra i czy to nie za blisko uszu?
greg-si - Czw Kwi 18, 2013 19:37

Za blisko uszu to na pewno nie lecz spójności z wooferem wtedy nie uświadczysz. Odległość gdy tweeter jest przy lusterku jest już spora a co mówić gdy będzie dwukrotnie większa.
kruszan - Pią Kwi 19, 2013 13:47

Nie wiem czy do końca się z tym zgodzę, fabrycznie jeśli ktoś posiada to są na podszybiu z przodu - więc jeszcze dalej. Mariusz27, poszukaj maskownic może masz tam głośniczki - zepsute, lub masz na nie puste miejsce ;P
greg-si - Pią Kwi 19, 2013 14:02

kruszan napisał/a:
Nie wiem czy do końca się z tym zgodzę, fabrycznie jeśli ktoś posiada to są na podszybiu z przodu - więc jeszcze dalej.

A czy to oznacza że jest dobrze?
Sporo systemów słuchałem i zgrać dobrze zestaw przedni by scena nie leciała w dół w systemie dwudrożnym nie jest najłatwiejszym zadaniem.
No i polemizowałbym czy dalej jest podszybie przy słupku czy osłona przeciwsłoneczna.

kruszan - Pią Kwi 19, 2013 14:47

Czy to jest dobrze nie wiem - audiofilem nie jestem, mnie zadowala efekt jaki mam w swoim samochodzie.

Uważam, że jest dalej bo głośnik w boczku, a na słupku jest w tej samej linii tylko różnica góra-dół - wysokości, a podszybie jest jak gdyby za zakrętem w stronę szyby, więc z mojego punktu widzenia dalej ;P w 600 deska jest spora, więc jest kawałek :P

Mariusz27 - Nie Kwi 21, 2013 07:58

W podszybiu nie bardzo chce, bo tam to zupełnie daleko. Ale sprawdzę czy są fabryczne. Wydaje mi się ze nie ma bo mój R618i to uboga wersja z manualnymi lusterkami, bez drewna i kolbką z tyłu.
A jakbym wlasnie zamontował tweeterki w podszybiu w oryginalnym miejscu to by grało? Tam jest daleko zupełnie i wszystko szłoby pod deskę. Czy ktos z Was ma tak zamontowane gwizdki?

marthinez - Nie Kwi 21, 2013 09:59

Mariusz27 napisał/a:
A jakbym wlasnie zamontował tweeterki w podszybiu w oryginalnym miejscu to by grało? Tam jest daleko zupełnie i wszystko szłoby pod deskę. Czy ktos z Was ma tak zamontowane gwizdki?
Ja mam tak zamontowane. Audiofilem nie jestem, ale dla mnie efekt jest naprawdę dobry.
Głośniczki to jakieś Philipsy, które dostałem z zestawem PhonoCar.

Mariusz27 - Czw Kwi 25, 2013 13:24

Dobra spróbuję zamontować je w oryginalnym miejscu w podzszybiu bo w słupkach nie da rady chyba że by wystawały. Dzięki za rady.

[ Dodano: Czw Kwi 25, 2013 14:24 ]
Wpadłem na pomysł zamontowanie gwizdków w miejscu zaślepek gdzie powinno być sterowanie el.lusterkami. Czy to dobry pomysł? Będzie blisko od woofera więc chyba lepiej jak w oryginalnym miejscu pod szybą no i mniej roboty. Co o tym sądzicie??