|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ MG ZR 2.0 iTD] Zawieszony zawór gruszka turbiny
yamakazi - Czw Maj 02, 2013 14:19 Temat postu: [ MG ZR 2.0 iTD] Zawieszony zawór gruszka turbiny Witam wszystkich użytkowników mam pytanie odnoście zaworu turbiny ponieważ ostatnio zauważyłem że mi nie działa i zawiesił się w jednym miejscu czyli jest cofnięty do samego końca do tyłu nie wysuwa się do przodu zdjąłem tą dźwignie i ręka da się poruszać te przęsło w turbinie (zaznaczone na czerwono na zdjęciu )wiec nie jest zapieczona.
I właśnie mam takie pytanie czy mogę jeździć tak bez naprawy bo silni w samochodzie niby działa ok ( jakie są skutki i objawy nie działania tego zaworu np czy silnik jest słabszy ? )
i czy w takiej pozycji turbina jest zamknięta czy otwarta ?
kadzaf - Czw Maj 02, 2013 15:45
yamakazi napisał/a: | zauważyłem że mi nie działa i zawiesił się w jednym miejscu czyli jest cofnięty do samego końca do tyłu nie wysuwa się do przodu |
dosc ciezko go ruszyc wiec watpie aby on nie działał. (jego prace mozna zaobserwowac jednynie ,,pod obciazeniem''
zaopatrz sie w manometr wtedy ustalisz jakie cisnienie daje twoja dmuchawka (podpinajac sie pod wezyk który idzie do map sensora )
yamakazi - Pon Maj 06, 2013 19:42
no właśnie pod obciążeniem jak mam włączony samochód i nawet jak daje gazu na max to nie drgnie a jak odłączę zawór turbiny z tego ramienia to ta dźwignią przy turbinie mogę sobie poruszać bez problemów
[ Dodano: Pon Maj 06, 2013 20:42 ]
Jednak to nie zawór turbiny wykręciłem go i sprawdziłem jest dobry widzę ze jednak to wyższa liga sprawa do mechanika
|
|