Zobacz temat - [ MG ZR 2.0 iTD] Zawieszony zawór gruszka turbiny

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [ MG ZR 2.0 iTD] Zawieszony zawór gruszka turbiny

yamakazi - Czw Maj 02, 2013 14:19
Temat postu: [ MG ZR 2.0 iTD] Zawieszony zawór gruszka turbiny
Witam wszystkich użytkowników mam pytanie odnoście zaworu turbiny ponieważ ostatnio zauważyłem że mi nie działa i zawiesił się w jednym miejscu czyli jest cofnięty do samego końca do tyłu nie wysuwa się do przodu zdjąłem tą dźwignie i ręka da się poruszać te przęsło w turbinie (zaznaczone na czerwono na zdjęciu )wiec nie jest zapieczona.
I właśnie mam takie pytanie czy mogę jeździć tak bez naprawy bo silni w samochodzie niby działa ok ( jakie są skutki i objawy nie działania tego zaworu np czy silnik jest słabszy ? )
i czy w takiej pozycji turbina jest zamknięta czy otwarta ?

kadzaf - Czw Maj 02, 2013 15:45

yamakazi napisał/a:
zauważyłem że mi nie działa i zawiesił się w jednym miejscu czyli jest cofnięty do samego końca do tyłu nie wysuwa się do przodu

dosc ciezko go ruszyc wiec watpie aby on nie działał. (jego prace mozna zaobserwowac jednynie ,,pod obciazeniem''
zaopatrz sie w manometr wtedy ustalisz jakie cisnienie daje twoja dmuchawka (podpinajac sie pod wezyk który idzie do map sensora )

yamakazi - Pon Maj 06, 2013 19:42

no właśnie pod obciążeniem jak mam włączony samochód i nawet jak daje gazu na max to nie drgnie a jak odłączę zawór turbiny z tego ramienia to ta dźwignią przy turbinie mogę sobie poruszać bez problemów

[ Dodano: Pon Maj 06, 2013 20:42 ]
Jednak to nie zawór turbiny wykręciłem go i sprawdziłem jest dobry widzę ze jednak to wyższa liga sprawa do mechanika :)